Партнер рубрики Події

Хроніки повномасштабної війни: що відбувалося на Тернопільщині впродовж двох років

Хроніки повномасштабної війни: що відбувалося на Тернопільщині впродовж двох років

Минуло два роки, як росія розпочала повномасштабне вторгнення на територію України. Що за цей час відбулося на Тернопільщині? Згадуємо ключові події!

 

24 лютого стало переломним у житті усіх українців. Тернополяни згуртувалися задля нашої перемоги в перші години після початку повномасштабного вторгення. Біля військкомату вишикувались черги із сотень чоловіків, місцеві здавали кров, збирали гуманітарну допомогу та плели маскувальні сітки. До міста почали прибувати сотні переселенців щодня. У місті запровадили комендантську годину. 

​​​​​

На базах місцевих шкіл розгортають пункти, де розміщують переселенців із різних регіонів України. Вартість оренди квартир у місті шалено зростає. Вільні квартири розбирають як «гарячі пиріжки», а ціни недобросовісні орендодавці підняли в 4–5 разів. Працюють десятки гуманітарних штабів, де надають допомогу внутрішньо переміщеним особам. На АЗС міста з’являються довжелезні черги, а вартість пального зростає ледь не щодня. ​

Відео дня

У місті вирішили покінчити з усім російським та радянським. У квітні демонтували пам’ятник Пушкіну, який стояв у Центрі. Демонтували і радянський літак на «Східному».

Вночі 11 червня у Чорткові Тернопільської області пролунали вибухи під час повітряної тривоги. Окупанти влучили в об’єкти цивільної інфраструктури, зруйнували будинки.

У жовтні 2022 окупанти почали завдавати ударів по об’єктах енергетики Україні. Через це почали діяти віялові відключення електропостачання. Це додало дискомфорту у нашому житті, однак не похитнуло наш дух, а лише ще раз підтвердило, що росія – держава-терорист. Місцеві почали адаптуватися до нового життя. Підприємці встановили генератори, звичайні люди скуповують повербанки та ліхтарики. ​

Новий 2023 рік тернополяни зустріли без феєрверків, а під звуки сирени. Майже одразу після вітання президента всі тернополяни згадали, що війна триває – розпочалась чергова повітряна загроза.

У лютому 2023, сотні місцевих почали записуватися до лав «Гвардії наступу». Цей проєкт стартував на початку місяця, і всього за кілька днів у Тернополі записалися понад пів тисячі добровольців у різні підрозділи. У ЦНАПи продовжують йти ті, хто готовий боронити Україну та гнати росіян із нашої землі.

На Театральному майдані 16 березня провели акцію «ДЕ ТИ», щоб вшанувати загиблих та потерпілих в наслідок ракетного удару по драматичному театру у Маріуполі, де мирні мешканці з дітьми ховалися від обстрілів. Тоді на площі біля будівлі зробили напис «ДЕ ТИ», в надії, що будівлю не будуть обстрілювати. Однак окупанти поцілили в театр. Тернополяни та гості міста вшановували пам’ять загиблих.

У квітні 2023 біля церкви Віри, Надії, Любові і матері їх Софії УПЦ (МП), зібралися десятки активістів та звичайних тернополян, які вимагали припинити діяльність церкви московського патріархату. Це була перша масштабна акція біля церкви. Служителі церкви намагалися запевнити мітингувальників, що вони підтримують українських війскових і не підпорядковуються ані росії, ані московському партіарху. 

У травні 2023 році, коли тернополяни спостерігали за виступом земляків на сцені Євробачення, ворог двічі атакував Тернопіль ракетами. Перші удари зафіксували ввечері 13 травня. Тоді ворожа ракета влучила по складським приміщенням промислової зони Тернополя.

Наступний удар стався о п’ятій ранку 14 травня. Були пошкоджені дачні будинки. Ніхто не постраждав. Вибухова хвиля пошкодила корпус юридичного факультету ЗУНУ. У приміщенні повилітали вікна.

У серпні на Микулинецькому кладовищі розпочали облаштовувати «Пантеон Героїв», де ховають загиблих захисників. На могили загиблих вирішили встановлювати однакові пам’ятники у вигляді хрестів. Також запланували облаштувати стіну з іменами загиблих, відреставрувати пішохідну зону, побудувати капличку. Розпочали зі встановлення однакових пам’ятників.

14 вересня активісти вперше пікетували міську раду з акцією «ЗСУ в першу чергу». Вони вимагали владу збільшити витрати на допомогу військовим та відмовитися від усіх непотрібних витрат з бюджету. Міський голова до десятків мітингувальників не вийшов. З ними спілкувалися начальники кількох управлінь.

Напередодні Нового року на Театральному майдані встановили головну ялинку міста. Це викликало суперечки серед тернополян. Дехто вважав, що святкування не на часі, а хтось навпаки – хотів аби діти мали свято у важкий час. Як запевнили у міській раді, кошти на встановлення ялинки з міського бюджету не витрачали. Сама ялинка, іграшки та ілюмінація залишились з минулих років. Вартість електроенергії оплатять меценати. 

Різдвяні свята тернополяни зустрічали за новим стилем. День святого Миколая – 6 грудня, Різдво - 25 грудня. 

3 січня відбувся перший за пів року та найбільший від початку повномасштабного вторгнення обмін полоненими. Додому повернулися 230 захисників та цивільних, які були в полоні росіян. Серед них – четверо жителів Тернопільщини. 

До другої річниці від початку повномасштабного вторгнення тернополяни вшановують пам'ять загиблих Героїв. 

На фронті наш спокій захищає чимало жителів Тернопільщини. Тож ми маємо робити усе для нашої перемоги. 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Читач95

    Багато жито- пережито

    Мій край і Неньку було бито

    Єднались всі за ці роки

    На фронт давали залюбки

    Дива творили лихварі

    Щезала допомога в тій порі

    Народ останнє віддавав

    Любих синів в бою втрачав

    Бувало владу підганяли

    Частенько люди мітингували

    Щоб кошти дарма не сіяли

    Ремонти аршинами не міряли.

    В борні два роки прожили

    Тримали оборону як могли

    Щодня за воїнів молились

    Можливо в чомусь помилились?

keyboard_arrow_up