Партнер рубрики Події

Допоможіть тернопільським школярам представити Україну на олімпіаді у США. Це вперше в історії!

Допоможіть тернопільським школярам представити Україну на олімпіаді у США. Це вперше в історії!

Команда Invi-Gen, яку представляли учні 6-их класів Тернопільського академічного ліцею «Українська гімназія» ім. Івана Франка, уперше взяла участь у Всеукраїнській олімпіаді Destination Imagination і здобула перемогу. Вона — єдина, яка представлятиме весь Західний регіон України у GLOBAL FINALS 2024, що відбудеться у США у травні. І їм дуже потрібна наша допомога!

— У нас є шанс представити Тернопіль, всю Україну, показати, що ми — гідна, розумна нація. Ми обіцяємо, що не підведемо, ретельно готуємося, і все, що нам зараз потрібно, — зібрати кошти на переїзд, харчування та проживання. Треба 35 тисяч доларів, самотужки ми не впораємося, але дуже розраховуємо на підтримку небайдужих людей, — з такої обіцянки починають розмову школярі. Їм лишень по 11-12 років, але поводяться вони як справжні дорослі, які точно знають, чого хочуть.

Відео дня

Олеся М’ясковська, Вероніка Бабій, Олекcандр Гарліцький, Богдан Свистун, Денис Литвин, Андрій Гульовський, Ірина Левченко — зіркова команда тернопільських учнів, які вперше брали участь і перемогли на Всеукраїнській олімпіаді Destination Imagination, яка відбулася 24 лютого.

Діти стали авторами та декораторами наукового виклику, у якому гідно презентували винаходи та досягнення трипільської культури. 

— Це була восьмихвилинна вистава про трипільську культуру з елементами наукової та дослідницької роботи. Готуватися почали з жовтня минулого року, збиралися щовихідних, сценарій та всі декорації робили самостійно, вчителям було заборонено втручатися в процес, — розповідають діти. 

Команда доклала багато зусиль, аби не лише заявити про себе, а й перемогти, наголошує директор ліцею Микола Федоруц. 

— Тернопіль уперше брав участь в олімпіаді креативності Destination Imagination. Усе почалося з того, що  від Малої академії наук України вчителям запропонували взяти участь тренінгу, ми поїхали у Рівне. Зізнаюся, вагалися, долучатися чи ні, але коли побачили завдання, то зацікавилися і подумали: «Чому б ні?» Вчителька інформатики та STEM Ірина Мельничук взяла на себе великий фронт роботи, вона обрала учнів 6-их класів, які добре працювали на уроках, і сформувала команду учасників на олімпіаду, — пояснює директор. — За правилами, які релевантні у всьому світі, вистава не повинна була перевищувати восьми хвилин, діти повинні були збирати чеки на всі витрати, пов’язані із підготовкою декорацій (в нас пішло 150 доларів), описувати все, що використовували в роботі. Завданням тренерів було — не втручатися. Діти самостійно подали історію з науковим присмаком, повчальним ефектом, із дотриманням всіх стандартів побудови тексту: вступ, основна частина та кульмінація. 

Усю роботу знімали на відео без монтажу, з одного ракурсу. Через воєнну ситуацію олімпіада відбувалася онлайн. Експерти з Малої академії наук переглядали відео та давали йому оцінку. Також була серія інтелектуальних питань на різні теми в командах. У підсумку — тернопільська команда зайняла перша місце у другій віковій категорії.

Ідею для побудови сценарію про ляльку на колесах придумала Вероніка, а Богдан допомагав писати сценарій, решта учасників дбали про декорації, генерували ідеї та доповнювали роботу. Це була не лише підготовка до олімпіади, а справжній приклад командної роботи. 

— Ми постійно вносили правки. А вже в кінці, перед фільмуванням, вирішили змінити сценарій, додавши до нього наукового обґрунтування. Так ми придумали спектрофотометр, який визначає, скільки в різних барвниках спектра кольору, що вони містять тощо, — захоплено розповідає капітан команди Богдан Свистун. — До роботи також додали сучасних елементів — дрон із фанери, щоб скріпити його, застосували палички для суші, мотором слугував моторчик  зі старого дрона, батарейки, відкоригували потужність. Щоб дрон тримався у повітрі, ми взяли вудочку. 

У підвалі закладу навіть під час повітряних тривог діти створювали справжню печеру. Робота кипіла, а з нею — і бажання виграти.

Для перевірки достовірності інформації надаємо перелік ресурсів з підтвердженням:

https://www.destinationimagination.org/uk/

http://surl.li/rpdvs

https://www.youtube.com/watch?v=508RumFNrkM

https://man.gov.ua/contests/mizhnarodna-osvitnya-programa-destination-imagination

ПЕРЕВІРЕНІ рахунки:

https://send.monobank.ua/jar/5fT8vFwXXA

Реквізити для поповнення банки «Поїздка GlobalS2024»

Отримувач: Мельничук Ірина Василівна

IBAN: UA673220010000026201343839204

ІПН/ЄДРПОУ: 3045704169

Призначення платежу: благодійна допомога команді Invi-Gen  для поїздки на фінал GlobalS2024.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (3)
  • Ruslan Sergienko

    А Надал не хоче дітям допогти?
  • святослав герчаківський

    Молодці! Вітаю Ірину Мельничук та її учнівську команду з перемогою!!!
  • блурз

    єєєй там є моя подруга Ірка, надіюсь у них все вийде🙏🙏🙏

keyboard_arrow_up