Партнер рубрики Події

«Дрони-вбивці» та аферисти в інтернеті: тернопільським школярам розповіли про інформаційну безпеку

«Дрони-вбивці» та аферисти в інтернеті: тернопільським школярам розповіли про інформаційну безпеку
  • Всесвітній День інформаційної безпеки відзначають 30 листопада. Долучились до цього і викладачі та студенти кафедри кібербезпеки Тернопільського національного технічного університету ім. І. Пулюя.
  • Для тернопільських школярів влаштували день обізнаності комп'ютерної безпеки та розповіли про різні загрози, які можуть спіткати їх в інтернеті. Лекції провели в одному з корпусів ТНТУ у четвер, 28 листопада.

«День кібербезпеки» у ТНТУ для учнів різних шкіл влаштовують уже 4 рік поспіль. Кожного разу студенти та викладачі університету розповідають про різні загрози, пов'язані з комп'ютерами та способи захисту від них.

- Цього року ми провели 4 лекції для учнів шкіл, – розповідає завідувач кафедри кібербезпеки Наталя Загородна. – Наші студенти кожного року готують щось цікаве для дітей, щоб це було наглядно і учні безпосередньо могли взяти участь у наших виступах. Щоразу ми стараємося зробити виступи цікавішими, додаємо різні корпуси та приємні сюрпризи.   

Цього разу діти дізналися про загрози, які можуть спіткати їх в соціальних мережах, про способи крадіжок персональних даних та інше. Студенти 3 курсу продемонстрували учням, як можна зняти відбитки пальців людини і використати їх для розблокування смартфона та інших сканерів. Як кажуть студенти, з цим може впоратись будь-хто. Для цього потрібно лише мінімальні знання Photostop, кілька канцелярських засобів і трохи часу.

Відео дня

Розповіли слухачам і про небезпеки, пов’язані з дронами. Їх можна придбати без будь-яких проблем. Як розповіли викладачі Юрій Скоренький та Олександр Крамар, дрони можуть виконувати не тільки корисні задачі, такі як висотна відеозйомка, доставка вантажу чи порятунок людей, а і для здійснення для терористичних актів та шпигунства. Викладачі пояснили, що таке «дрони-вбивці», та чи насправді варто боятися стрімкого розвитку штучного інтелекту. Як пояснює Юрій Скоренький, хоча безпілотник може бути автономним, вийти з під контролю та стати «злим» він ніяк не зможе, звичайно, якщо цього не захоче розробник програмного забезпечення. Щоб запобігти використанню дронів у злочинних цілях, фахівці з інформаційної безпеки вдосконалюють системи захисту різних автономних систем.   Велику увагу приділили і різним фейкам, які розповсюджуються в інтернет просторі.

- Сьогодні ми розповіли дітям про методи соціальної інженерії, – розповідає студент 4 курсу Денис Івашин. – Соціальна інженерія – це спосіб вивідування даних про вас злочинцем. Вам може зателефонувати людина, представитися працівником банку і вивідати інформацію, якої буде достатньо, щоб взяти на вас кредит чи зняти всі кошти з ваших рахунків. Наскільки мені відомо, у Тернополі було кілька подібних випадків. Якби люди були більш обізнані, цього можна було б запобігти. Саме тому ми і проводимо такі заходи кожного року.

Учні шкіл не тільки слухали лекції, а і самі долучались до обговорень. Найбільш активні та уважні учасники отримали призи на пам'ять про кафедру.

Як розповідає Наталя Загородна, кібербезпека – це не щось нове для України та Тернополя.

- У Тернополі випадки кібератак стаються все частіше, оскільки кожен має доступ до інтернету та інструкцій про нелегальний заробіток, – розповідає Наталя Загородна. – Наші студенти отримують практичні навички пов'язані з захистом особистої інформації. Це дозволяє стати спеціалістом захисту інформації в правоохоронних структурах, державних установах та різних ІТ-фірмах, де переважно і працюють наші випускники. Ми маємо студентів, які працюють у міжнародних компаніях в різних країнах. Тому ми запрошуємо майбутніх абітурієтів до нас, тим паче кожного року ми маємо державне замовлення і до нас можна потрапити на бюджетній основі, якщо добре скласти ЗНО та вчасно подати документи.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Хтось

    До Скоренького на лекції із задоволенням ходять навіть ті студенти,які ніколи не любили фізику.Безперечно,це один з найкращих викладачів університету!

keyboard_arrow_up