Ночували на мішках. Чому у ТВК уже другу добу не можуть передати бюлетені з дільниць

Ночували на мішках. Чому у ТВК уже другу добу не можуть передати бюлетені з дільниць
  • У Тернопільcькій територіальній виборчій комісії вже другу добу черги з представників виборчих дільниць. Вони мають передати виборчі бюлетені та відповідну документацію, однак черга просувається повільно.
  • Як чекають представники дільниць на ТВК, бачив журналіст «20 хвилин».

Після закриття виборчих дільниць 25 жовтня члени комісій проводили підрахунки бюлетенів та складали відповідні акти. Їх у супроводі правоохоронців доставляють до Територіальної виборчої комісії. Вона розташована у ПК «Березіль».

Люди спали на мішках

В ніч 26 жовтня після підрахунку голосів мішки з документами почали звозити з дільниць Тернопільської ОТГ. Загалом громада має 103 виборчі дільниці, відповідно, їх мають прийняти та опрацювати на ТВК.

Перші представники дільниць почали приїжджати ближче до ранку 26 жовтня. За кілька годин почали збиратися великі черги з людей.

Відео дня

На другому поверсі ПК «Березіль» засідає комісія ТВК. Там приймають виборчу документацію. І чекають представники дільниць. Однак більша частина людей чекала внизу – в актовому залі. В приміщенні прохолодно, тому люди сиділи у верхньому одязі. Хтось привіз з собою ковдру, термоси з гарячим чаєм та їжу, щоб перекусити.

- Я прийшла десь близько 11-ї години, мене записали і сказали, що чекати доведеться мінімум п'ять годин, - скаржилася в обід 26 жовтня голова дільниці №611126 Ганна Горбата. – Усю ніч обробляли бюлетені, готували документацію. Тепер чекаємо на ТВК.

Дехто скаржиться – хоч вони займали чергу раніше, спершу документи приймають у тих, хто приїхав з сіл.

Чому проблеми з чергою?

У першу добу після голосування черга просувалась повільно. Станом на 15:08 26 жовтня ТВК опрацювала документи з 18 дільниць (по 4 протоколи), 8 з яких внесено в електронний кабінет.

Станом на 13:47 27 жовтня, як повідомила голова ТВК Тетяна Семусь, опрацьовано вже більшість дільниць громади – 69.  На жаль, більше інформації журналістам «20 хвилин» дізнатися не вдалося, оскільки комісія опрацьовує документацію і коментарів не дає.

Станом на 15:00, 27 жовтня ТВК опрацювало  протоколи підрахунку голосів від 68,35%. Про це повідомили на офіційній сторінці у фейсбук. 

- Затримки з прийняттями пов’яні і із технічними неполадками в Електронному кабінеті, розробленому ЦВК, -лишень повідомили у міській ТВК.  

Окрім проблем з електронним кабінетом, громадські спостерігачі також розповідають про неправильне оформлення документів членами ДВК. Через що доводиться їх повертати.

- Наразі з запізненням здаються виборчі бюлетені та документація, - каже керівник правових проектів ТОО «Комітету виборців України» Володимир Курило. - Якби члени виборчих комісій приділили пів години свого часу, щоб прочитати статті Виборчого кодексу про процедуру заповнення документів – таких би затримок не було б. ТВК може направляти документацію назад до виборчих комісій, щоб документи привели в порядок.

Через ці проблеми черга також просувається повільно.

Що говорять представники дільниць, які "чатують" у палаці. 

- Ми чекаємо своєї черги, нас від кожної дільниці є по троє людей, - каже представник дільниці №165 Ігор Олійник. – Другу добу чекаємо, щоб віддати документи. Наш голова вже зайшов до кабінету. Комісія перевіряє документи, якщо все добре – зачитують протоколи. Це чотири протоколи по кожному типу бюлетеню. Тільки на це йде щонайменше 20 хвилин.

Інші додають – комісія працює цілодобово, однак є перерви на дезінфекцію та провітрювання приміщення. Чекати своєї черги доводиться довго. Члени дільниць підмінюють один одного, щоб можна було піти поїсти. Дехто скаржиться на тиск, який піднявся під час очікування.

- Лишити тут документи або мішки з бюлетенями я не можу, але мене можуть підмінити інші члени комісії, - продовжує пан Ігор. – Багато людей з ночі чекають на свою чергу.

Найбільше людей було після закінчення голосування. В обід 27 жовтня у актовому залі нікого вже не було – він зачинений. Представники дільниць приїздять тоді, коли підходитиме їх черга, щоб не чекати годинами в коридорі.

- Ми спершу приїхали 26 жовтня, але була велика черга, і ми не стали чекати, бо довелося б тут ночувати, - каже голова дільниці №40 Уляна Басараба. – Приїхали сьогодні о 7:30, зайняли чергу, записались у список, через 5 годин нам зателефонували, що вже підходить наша черга, і ми повернулись до ТВК. Ця процедура триває довго. Спершу ми рахуємо голоси. Є відповідний порядок, як має проходити процедура. Далі на дільницях ми звіряємо, чи все правильно підрахували. Для цього є спеціальна програма, щоб звірити кількість голосів. Потім ми заповнюємо документацію, пакуємо в спеціальний пакет і веземо документи до місцевої ТВК. Тут їх вже перевіряють.

Яка ситуація в області?

Кожна об’єднана територіальна громада має свою територіальну виборчу комісію, куди звозять документи. Після опрацювання ТВК доставляє протоколи до обласної комісії. Загалом в області є 55 ТВК.

У обласній виборчій комісії журналісту «20 хвилин» розповіли, що наразі в них черг немає. Однак і напливу документів від ТВК ще немає. Станом на 13.00 27 жовтня до обласної комісії надійшли результати лише від двох громад.

- Ми не володіємо інформацією стосовно дільниць, оскільки вони надають протоколи до ТВК, - пояснює голова Тернопільської обласної територіальної виборчої комісії Галина Щегельська. – Вже потім територіальні комісії привозять до нас протоколи про підсумки. Поки що, станом на 13:00, до нас надійшли результати від Купчинецької сільської об’єднаної громади та Іване-Пустенської сільської громади.

Галина Щегельска підтвердила, що черги дійсно можуть бути викликані збоєм у програмі ЦВК.  

- Є дійсно проблеми з електронним кабінетом, - продовжує пані Галина. – Сервер «висить». Ми, до прикладу, не можемо взагалі внести туди ніякі дані. Наш системний адміністратор розробив власну програму і працюємо по іншій програмі, тому що електронний кабінет ЦВК не працює.  Він є пілотним проєктом. На нього не можна було повністю розраховувати.

В обласній комісії також повідомили, що результати ТВК мають надати до 3 листопада. Крайня дата оголошення кінцевих результатів – 6 листопада, однак якщо ТВК надаватимуть уточнення - 7 листопада. Однак проблеми зі сторінкою ЦВК не повинні вплинути на дату оголошення результатів, які встановлені Законом.

У Центральному виборчому комітеті повідомили, що результати вони зможуть оголосити лише після того, як ТВК нададуть інформацію.

Президентські чи парламентські вибори організовує та проводить безпосереднього ЦВК, - пояснили у Уентральному виборчому комітеті. - Тоді ми стежимо за перебігом і отримуємо всю актуальну інформацію в обов’язковому порядку через систему ІАС «Вибори». Місцеві вибори організовують відповідні територіальні виборчі комісії. Саме ТВК встановлюють підсумки та результати голосування. Тільки потім остаточні результати передають до ЦВК. Тому, щойно ми отримаємо результати, встановлені ТВК, вони одразу з‘являться на нашому офіційному сайті та сторінці FB.

Наразі ж територіальні комісії приймають результати. Проміжні результати можуть надавати ТВК на своїх офіційних сторінках. У Тернополі таких наразі ще немає. Попередні результати голосування відомі з екзитполу «20 хвилин». Офіційні результати мають оголосити згодом.

Ми продовжуємо стежити за ситуацією. 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (2)
  • Sergey Sergey

    Щось мутять, недаремно лисому екзитполи намалювали більше 70%, тепер потрібно це підтвердити протоколами
  • Алена Рябоконь

    бардак
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
18:00 У Тернополі має запрацювати креативний простір OPEN SPACE 17:01 У центрі Тернополя квітне магнолія (ФОТО ДНЯ) photo_camera 16:23 Бучацькі поліцейські 16-річного студента, який прийшов в навчальний заклад з наркотиками 15:40 Оприлюднили відео конфлікту судді і поліції play_circle_filled Від читача 11:51 День кар’єри в ЗУНУ: крок у професійне майбутнє 14:50 У Тернополі інспектор отримав майже сто тисяч за «правильне розмитнення»: що йому загрожує 14:10 У Тернополі 19 квітня падав сніг. Яку погоду чекати найближчими днями photo_camera 13:37 На Тернопільщині 19 квітня діятимуть графіки відключення світла для підприємств 13:05 «На щиті» повернувся захисник Сергій Михалко з Почаївської громади. Вічна пам'ять Герою! 12:18 Посмертно шестеро захисників отримали звання «Почесний громадянин міста Тернополя» 11:36 Волонтерка Христина Феціца пояснила, чому вона вирішила відмовитися від депутатства 11:03 Мобілізація автомобілів: що варто знати про новий закон. Для «20 хвилин» коментує юрист 10:18 Найнижчі пенсії в Україні отримують мешканці Тернопільської області (РЕЙТИНГ) 09:40 Що з реабілітаційним центром на Чумацькій, на який виділяли 8 мільйонів 09:02 Ранкові обстріли Дніпропетровщини. Є загиблі та постраждалі, серед яких — діти 08:01 Чи варто в найближчі дні чекати потепління в Тернополі та області 22:01 «У ногу прилетів осколок боєприпаса»: 47-річний захисник з ампутацією проходить реабілітацію у Тернополі 21:03 Мрію повернутия до Тернополя: де зараз американський співак який виступав у центрі міста play_circle_filled photo_camera 20:01 У Тернопільському музеї влаштували Великодню майстерню photo_camera 19:00 По 15 років тюрми присудили трьом депутатам держдуми
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up