ДТП за участю тернопільських патрульних: випадковість чи брак досвіду?

ДТП за участю тернопільських патрульних: випадковість чи брак досвіду?

14 ДТП за участю молодих патрульних поліціянтів сталося у 2017 році у Тернополі. Чимало резонансних аварій було і цього року. Звісно, що винуватці там різні, але стільки аварій змушують зацікавитися навичками водіння патрульних.

Патрульна поліція – відносно новий орган, але про нього у пресі чи не найбільше згадок. Є інформація про принциповість та здобутки патрульних, якою можна пишатися. Але є й публікації про різні неприємні трафунки – приміром ДТП за участі поліціянтів. Відповідно, є й припущення, що причина цього —  невеликий досвід кермування працівників патрульної поліції.

На наш інформаційний запит до патрульної поліції в Тернопільській області ми отримали дані щодо водійського стажу працівників цього підрозділу Нацполіції, їхній транспорт, дорожні пригоди за участі патрульних та інші цікаві дані.

Працівники управління патрульної поліції в області, нагадаємо, здійснюють адміністрування та координацію структури патрульної поліції по містах області та безпосередньо виконують патрулювання Тернополя та трас М-12, М-09, М-19. 

Відео дня

Працівники та стаж керування

У структурі управління патрульної поліції у Тернопільській області, згідно з їхньою ж інформацією, налічується понад 250 осіб. Це не лише патрульні, а й працівники відділів, — моніторингу та аналітичного забезпечення, адмінпрактики, сектор кадрового і т.д. Водійські посвідчення є майже у всіх працівників управління, проте на завдання чи патрулювання виїжджають інспектори та поліціянти. У структурі управління є чотири роти поліціянтів та одна рота тактико-оперативного реагування, загальною чисельністю  —  185 осіб.  Середній водійський стаж цих працівників, згідно з нашими підрахунками – 6 років. Разом з тим серед інспекторів та поліціянтів є три десятки таких, що мають стажу 0-2 роки. Ще декілька лише навчаються водіння.

Транспорт патрульної поліції області

Поліціянти надали інформацію про транспорт, яким користуються працівники управління. Ми запитували про модель та марку, рік випуску, призначення, де застраховані авто. Для патрулювання поліціянти використовують 21 Toyota Prius 2013 року випуску та 6 Mitsubishi Outlander 2017 року. Застраховані ці автівки централізовано в підприємстві «Київський страховий дім». Також на балансі та у використанні управління 8 різних автомобілів 2004-2017 років для оперативних завдань та один автомобіль (Hyundai Sonata 2012 р.в. – авт.) для супроводження. З мотоциклів у поліціянтів є п’ять Defiant (DT 250-254 виготовлених у 2004 році) та Suzuki SV 650 виготовлений 2005 року. Договори страхування на мототранспорт відсутні.

Про збитки через ДТП не говорять

Аварії за участю правоохоронців завжди набувають резонансу. Про них багато пишуть та говорять. І справді дорожніх випадків з патрульними дійсно немало. У 2017 році за участі поліціянтів та їхнього транспорту у Тернополі відбулося 14 ДТП. Аварії без потерпілих, але з матеріальними збитками. Ми запитували патрульну поліцію, які матеріальні збитки були та які причини ДТП аби знати, хто винуватець на дорозі. Та чомусь відповіді на ці питання не отримали. Запитували ми й про заробітні плати працівників патрульної поліції в області, видатки на діяльність структури, суми штрафів, які надійшли до бюджетів різного рівня від їхньої діяльності. За такою інформацією нам порадили звернутися до Департаменту патрульної поліції (керівний орган – авт.), що ми і зробимо. Також поцікавимося статистикою ДТП у 2018 році.  Отриману інформацію опублікуємо в одному з наступних номерів.

Осінні аварії патрульних

Три аварії за участі патрульних на Тернопіллі  трапилися від початку осені. Згідно з даними правоохоронців вини тернопільських поліцейських там немає.

20 вересня на перехресті Об'їзної біля «Берегині» 34-річний водій автомобіля «Нісан», керуючи транспортним засобом, закінчував маневр на заборонений сигнал світлофора.  Водій не надав перевагу у русі патрульному автомобілю, який рухався головною дорогою. Як наслідок – матеріальні збитки та величезні затори.

16 жовтня по вулиці 15 квітня водій автомобіля ГАЗ, перетинаючи подвійну суцільну лінію, не надав перевагу в русі службовому автомобілю Toyota Prius, який рухався в попутному напрямку з увімкненими світловими спецсигналами червоного і синього кольорів та здійснив зіткнення. Автомобілі отримали механічні пошкодження. Одного поліціянта госпіталізували з струсом головного мозку, забоєм голови та гематомою правого ока.

20 жовтня на трасі Тернопіль-Львів-Рава-Руська автомобіль Toyota Prius поліціянтів не розминувся з вантажним автомобілем DAF. Один поліціянт загинув на місці, інший помер у лікарні. Загиблі несли службу у Львівській патрульній поліції. Наразі причин аварії не озвучують. Немає у заявах поліції й попередніх версій. Загиблим було 22 та 31 рік. Співчуваємо близьким та рідним.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (3)
  • Сергій

    Запитання до поліцаїв-скільки можна терпіти автомобілі охорони з приватними номерами, які використовуючи оранжеві маячки та сирену літають вулицями міста злісно порушуючи ПДР та створюючи аварійні ситуації? Може поліцаї цього не бачать? Тоді пройдіть окуліста! Ви надавали дозвола на встановлення спец.сигналів? Надайте документи журналістам , та поясніть на якій підставі це зроблено.
  • Сергій

    Причина всіх ДТП не знання працівниками поліції ПДР. У випадку ДТП біля "Берегині" поліцаї порушили п.16.5 -ВОДІЙ ЗОБОВЯЗАНИЙ!!! ДАТИ ДОРОГУ ТРАНСПОРТНИМ ЗАСОБАМ ЩО ЗАВЕРШУЮТЬ РУХ ЧЕРЕЗ ПЕРЕХРЕСТЯ.
    ДТП біля "Сільпо"-свідки стверджують , що поліцаї рухались лише з синіми маячками. Навіть , якби вони рухались з червоними-недотримання дистанції,та порушили пункт 3.1 -забезпечення безпеки дорожнього руху. Третій випадок -  дурак за кермом.
    Висновок - поліцаї не знають ПДР! Якщо ви бачите поліцейську машину- максимум уваги!-за кермом злісні порушники ПДР та вбивці!
  • Володя Україна

    брак досвіду керування сучаними авто після совкових авто!!!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:01 Прикрашає тарілки тернопільською вишивкою та архітектурою: історія майстрині Софії Демків 21:00 У ДТП на Тернопільщині постраждали п'ятеро людей 20:01 Поранений, але незламний: історія воїна-лісівника з Тернопільщини, який готується до протезування photo_camera 19:00 Жінки на керівних і бойових посадах в армії: що про це думають тернополяни? (ОПИТУВАННЯ) play_circle_filled Від читача 22:30 В новому мікрорайоні "Північний" жителі кількох будинків можуть залишитись без під'їзної дороги 18:00 У Тернополі має запрацювати креативний простір OPEN SPACE 17:01 У центрі Тернополя квітне магнолія (ФОТО ДНЯ) photo_camera 16:23 Бучацькі поліцейські затримали 16-річного студента, який прийшов в навчальний заклад з наркотиками 15:40 Оприлюднили відео конфлікту судді і поліції play_circle_filled 14:50 У Тернополі інспектор отримав майже сто тисяч за «правильне розмитнення»: що йому загрожує 14:10 У Тернополі 19 квітня падав сніг. Яку погоду чекати найближчими днями photo_camera 13:37 На Тернопільщині 19 квітня діятимуть графіки відключення світла для підприємств 13:05 «На щиті» повернувся захисник Сергій Михалко з Почаївської громади. Вічна пам'ять Герою! 12:18 Посмертно шестеро захисників отримали звання «Почесний громадянин міста Тернополя» 11:36 Волонтерка Христина Феціца пояснила, чому вирішила відмовитися від депутатства 11:03 Мобілізація автомобілів: що варто знати про новий закон. Для «20 хвилин» коментує юрист 10:18 Найнижчі пенсії в Україні отримують мешканці Тернопільської області (РЕЙТИНГ) 09:40 Що з реабілітаційним центром на Чумацькій, на який виділяли 8 мільйонів 09:02 Ранкові обстріли Дніпропетровщини. Є загиблі та постраждалі, серед яких — діти 08:01 Чи варто в найближчі дні чекати потепління в Тернополі та області
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up