Партнер рубрики Події

Два дні поспіль без попередження вимикали світло. А як техніка погорить?

Два дні поспіль без попередження вимикали світло. А як техніка погорить?

Енергетики радять споживачам встановити вдома захисні пристрої від перепаду напруг, аби не горіла дорога побутова техніка. Юрист говорить, що судитись можна лише, якщо є договір з енергетиками. А от вимагати відшкодування моральної шкоди практично нереально.  

  • Два дні поспіль – без жодних попереджень, - нам вимикають світло. На годину, на пів, - поскаржилась до редакції тернополянка Ірина Романюк. – Додзвонитись до енергетиків в таких випадках нереально. От хто відповість, якщо «погорить» техніка?

Жінка каже, що після цих знеструмлень котел почав умикатись зі звуком, ніби зараз вибухне. Перестала працювати пральна машинка, яка в момент вимкнення світла працювала.   

  • Я не спеціаліст, можливо, зв’язку між такою поведінкою техніки і вимкненням світла і немає, - припускає тернополянка. – Можливо, десь сталась аварія – всіляке трапляється. Але якщо вимикають два дні поспіль – напевне, проводять якісь роботи. Невже не можна людей попередити?

Цікавить жінку і те, чи можливо убезпечити техніку від поломок у разі вимкнень напруги. І якщо техніка таки вийде з ладу, хто за це платитиме?

Питання ми адресували до прес-служби ВАТ «Тернопільобленерго» та юриста.

Відео дня

Енергетики радять споживачам вдома встановити захисні пристрої від перепаду напруг, аби не горіла дорога побутова техніка.          

Скарги на згорання техніки, виникнення пожеж і відшкодування збитків за згорілі прилади часто надходять до енергетиків, - розповіли у відділі  роботи з громадськістю ВАТ „Тернопільобленерго”. - Проте перепади напруги в електромережі чи раптове вимкнення електроенергії відбувається в основному через незалежні від енергетиків причини.

В основному схожі випадки стаються при обриві проводів від ожеледиці, сильних поривів вітру за несприятливих погодних умов, коментують в обленерго.

В електромережах також можуть виникати й імпульсивні грозові перенапруги. У таких випадках ураження блискавкою фазного проводу створює на проводі таку високу імпульсивну напругу, що практично неможливо створити ізоляції, здатну її витримати, пояснили у відділі  роботи з громадськістю ВАТ „Тернопільобленерго”.   

  • Особлива небезпека виникає, коли окремі мешканці намагаються повторно включити комутаційний апарат (автоматичний апарат) на трансформаторній підстанції, - пояснли в обленерго. - Вони це роблять, коли зникла напруга, і роблять це самовільно, не провівши попередній огляд ліній електропередавання. Бо це може не тільки пошкодити електроприлади, спричинити пожежу, а й уразити струмом людей, які в цей час користуються обладнання, включеним у мережу.

У “Правилах улаштування електроустановок”, „Правилах технічної експлуатації споживачів” і “Правилах користування електричною енергією для населення” (далі ПКЕЕН – прим. ред.), які регулюють відносини між громадянами (споживачами електричної енергії) та енергопостачальниками, передбачено, що форс-мажорні обставини можуть спричинити коротке замикання в електромережі, перепад напруг тощо. Найчастіше вони виникають через виняткові погодні умови – сильний вітер, великі дощі, ожеледь. І у такому разі обленерго, як постачальник струму, на бере на себе відповідальності за загорання побутової техніки чи оселі.

  • Більше того, у цих “Правилах” визначені й обов’язки споживача, - наголошують в обленерго. - Згідно із п. 42 ПКЕЕН, “Споживач зобов’язаний забезпечувати належний технічний стан та безпечну експлуатацію своїх електроустановок та побутових електроприладів”. Тобто, мешканці повинні встановлювати відповідні пристрої захисту та обмеження напруги, коли  вона відхиляється від номінальної з цілого ряду причин.

Коментар експерта

Степан БАРТКІВ, головний інженер ВАТ “Тернопільобленерго”:

Особливо чутливі до перенапруг в електричній мережі електроприлади закордонного виробництва, які не адаптовані до наших електромережних стандартів. Для запобігання згоранню техніки існують апарати для захисту від перенапруги у мережах 0,4 кВ. Проте жоден із споживачів електроенергії, що потерпіли від надзвичайної ситуації, не мали встановлених пристроїв захисту своїх електричних апаратів.

Водночас до пошкодження техніки може призвести і відсутність у щитках стандартних, каліброваних запобіжників. Натомість там стоять саморобні “жучки”, а автоматичні вимикачі — шунтуються, виводяться з роботи. При огляді лічильників чи щитків енергетики також виявляють закорочені автоматичні вимикачі чи автоматичні вимикачі із завищеними номінальними значеннями, як за струмовим навантаженням, так і за вставками електромагнітних розчіплювачів. А це також є грубим порушенням “Правил” і створює небезпеку пошкодження обладнання та ураження електричним струмом самих жителів будинку.

Від перенапруг в електричних мережах не застрахований ніхто. Вони можуть виникати при порушенні нормальних режимів роботи мереж, у тому числі і при непередбачуваних аварійних ситуаціях через виняткові погодні умови, зокрема, імпульсні грозові перенапруги. Якщо ви хочете захистити свою побутову техніку й убезпечити від неприємностей, які можуть статися в електромережах через форс-мажорні обставини, подбайте про встановлення апаратів захисту від перенапруг чи стабілізаторів напруги.

Коментар юриста

Олена СТЕПАНОВА, юрист:

Механізм відшкодування вартості техніки, яка вийшла з ладу через вимкнення струму, в законодавстві чітко не прописано. Якщо йти за аналогією, скажімо, підтоплення помешкань та відшкодування коштів за ремонтні роботи і знищення майна, потрібно складати акт. Звичайно, подбати про свідків. Згодом провести експертизу, яка встановить причинно-наслідковий зв’язок: що техніка згоріла саме через вимкнення електрики. Далі з цим висновком звертатись до енергетиків. Відмовлятимуться відшкодовувати – звертатись до суду. Але зверніть увагу: все це можливо зробити лише у разі, якщо у вас є підписаний договір з енергетиками.

Щодо моральної шкоди – її навряд чи вдасться відшкодувати. Адже довести розмір чи об’єм завданої шкоди практично неможливо.    

Довідка

Кол-центр ВАТ «Тернопільобленерго»: 0 800 50-90-40.

Тернопільський міський РЕМ: диспетчер 52-24-66, гол. інженер 25-38-83.

ВАТ «Тернопільобленерго», черговий: 23-96-44.  

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (6)
  • Petro Petrenko

    Нормальний стабілізатор напруги може врятувати будинок від таких проблем. Залишається лише зайти і обрати той, який найкраще підійде для будинку http://xn--80ac0ce.xn--j1amh/

  • David Starr

    Для чого ставити "жучки"? Скільки там той "автомат" коштує.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
21:00 У місті на Тернопільщині відновили дзвін старовинного годинника на ратуші 20:00 На вулиці Батьківського двоє тернополян зробили стихійне сміттєзвалище — як відповідатимуть 19:03 Через обмеження тепер затори: чи ремонтуватимуть аварійний міст біля технічного університету photo_camera 18:25 У Тернополі розшукують молоду жінку Від читача 22:29 Тумба Кварцит 110 18:00 Сенатору США, який має чортківське коріння, присвоїли звання «Почесний громадянин Чорткова» 17:00 У Тернополі презентували інформаційно-координаційну платформу для ВПО 16:00 Поліція розшукує 52-річного тернополянина 15:10 Україна повернула тіла 140 полеглих захисників 14:37 У Тернополі 26-27 квітня ремонтують дороги: перелік адрес 14:03 На Київській зіштовхнулися автівки: постраждала жінка 13:35 Мешканці ОСББ закупили за власні кошти дрони для тернопільських військових 12:51 Близько 500 жителів Тернопільщини отримали щеплення у рамках Всесвітнього тижня імунізації 11:52 У Тернополі запалили свічки пам'яті про жертв Чорнобильської катастрофи 11:35 ДТП на дорозі Тернопіль-Ланівці: травмовані водій та дитина 11:03 «На щиті» повертається до рідного дому солдат Володимир Огородник 10:10 У графік зупинки котелень у Тернополі внесли зміни 09:50 Святковий гастрономічний рай на Великодні свята від мережі магазинів «Смаколик» (новини компаній) 09:30 У Тернополі відбудеться марафон з писанкарства 09:01 26 квітня відключать газ в центрі Тернополя
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up