Партнер рубрики Події

Є з ямами, вибоїнами та перешкодами: ми перевірили стан велодоріжок у Тернополі

Є з ямами, вибоїнами та перешкодами: ми перевірили стан велодоріжок у Тернополі

Журналісти «20 хвилин» перевірили стан велодоріжок Тернополя. Чи комфортно ними користуватися, які є непродумані моменти? Відчули на собі. А також розказуємо, чи багато пішоходів нехтують правилами та заважають проїзду велосипедистів? Дивіться на відео.

Від початку року у Тернополі сталось 16 ДТП за участю велосипедистів. 11 людей травмувалися, повідомили у Патрульній поліції Тернопільщини. Також сталось 11 ДТП з електросамокатами. 7 людей отримали травми. 

У Тернополі кількість велодоріжок можна порахувати на пальцях.  Вони є лише на деяких вулицях та у парках. 

Як вважаєте, чи достатньо велодоріжок у Тернополі? Пишіть у коментарях! 

Відео дня

Закінчуються високими бордюрами

Стартуємо з вулиці В’ячеслава Чорновола. Тут є велодоріжка від залізничного вокзалу до Театрального майдану. Вона відділена від пішохідної зони лавками. Тому нею користуються лише велосипедисти та користувачі електросамокатів. Лиш іноді тут є пішоходи. 

Доріжка досить широка. Вона викладена бруківкою червоного кольору. Також є відповідні знаки.

Однак ми помітили і недоліки. На перехресті з вулицею Коперника доріжка обривається високим бордюром. Велосипедист повинен зупинитись та перейти дорогу на пішохідному переході поруч. Однак і там є високий перепад.

Якщо для велосипеда це незначна перешкода, то людині на інвалідному візку без сторонньої допомоги переїхати дорогу буде важко та навіть небезпечно. 

Перешкоди на шляху

На вулиці Лесі Українки є ділянка тротуару з велодоріжкою від перехрестя з вулицею Слівенською до головного управління ДСНС. Вона не має ані розмітки, ані дорожніх знаків. Частина тротуару традиційно викладена червоною бруківкою. Довжина велодоріжки приблизно 300 метрів.

Під час поїздки ми помітили кілька перешкод. На велодоріжці посередині встановлені бетонні антипаркувальні півкулі. 

Також на доріжку поставили смітник. 

Ще одна ділянка з велодоріжкою на вулиці Лесі Українки є на тротуарі від перехрестя з вулицею Клима Савури до вулиці Протасевича.

Там вже були відповідні знаки та розмітки. Колір велодоріжки відрізняється від пішохідної зони.

Біля вулиці Протасевича тривали ремонтні роботи, 5 вересня, тож частина тротуару перекрита. Велосипедисти та пішоходи мають обходити цю ділянку.

На тротуарі по вулиці Протасевича є знак, що це тротуар для велосипедистів та пішоходів. Він не широкий, тому його не розділили на пішохідну зону та зону для велосипедів. 

Пішоходи та велосипедисти мають бути обачними та оминати один одного. 

Загалом тротуар у хорошому стані, але біля дороги є перепади перепади між тротуаром та проїжджою частиною. Для велосипедистів ця перешкода великих проблем не створе, а от людям на інвалідних візках долати такі перепади буде важко.

Які доріжки у парках

Велодоріжки є також у «Сопільче» та парку ім. Тараса Шевченка. 

У гідропарку доріжка тягнеться від екстрим-майданчика до центральної алеї. Бруківка там іншого кольору, також є знак обмеження швидкості до 15 км/год. 

Але розігнатися не вдасться. Багато тернополян, які гуляють парком, не зважають на велодоріжку і йдуть прямо по ній, хоча є достатньо місця поруч. Також на доріжку можуть вибігти діти, тож варто бути уважним. 

Біля екстрим-майданчику частина тротуару та велодоріжки у поганому стані. Є вибоїни та ями.

Також зона для велосипедів та електросамокатів – вздовж набережної. Там також є розмітка та знаки. Однак пішоходи виходять на велодоріжку.

У парку ім. Тараса Шевченка зона для велосипедів та електросамокатів є вздовж набережної від Надставної церкви до пивзаводу. Доріжка має розмітку, є знаки обмеження швидкості. Здебільшого пішоходи не виходять на велодоріжку, але є і ті, хто ігнорує правила. Дехто навіть йшов у навушниках та не чув сигналів велосипедів та електросамокатів. 

На набережній до пляжу «Циганка» велодоріжка відокремлена від пішохідної зони. Там не було перешкод. Користуватися нею було зручно.

Які правила для велосипедистів

Щоб безпечно їздити на велосипеді чи самокаті – потрібно пам’ятати та дотримуватися правил дорожнього руху. 

У Патрульній поліції Тернопільської області нагадують основні правила:

  • Велосипедисти повинні рухатися по велодоріжках, а якщо їх немає — по крайній правій смузі проїзної частини, в один ряд.
  • Рухатися по проїзній частині на велосипедах дозволяється особам, що досягли 14-річного віку.
  • Велосипед повинен мати справні гальма, звуковий сигнал, бути обладнаним світловідбивачами: спереду білого, позаду червоного, по боках жовтогарячого кольору.
  • Для руху в темну пору доби і в умовах недостатньої видимості на велосипеді повинен бути встановлений та увімкнений ліхтар (фара).
  • Також рекомендуємо користуватися захисним спорядженням, щоб уникнути травмування в разі падіння з двоколісного.
  • Одягайтеся світло та яскраво, щоб вас було легше помітити на дорозі.

Яка відповідальність за порушення

За порушення правил дорожнього руху на велосипедиста можуть накласти штраф у розмірі 340 грн відповідно до статті 127 КУпАП Порушення правил дорожнього руху пішоходами, велосипедистами та особами, які керують гужовим транспортом, і погоничами тварин (ч. 2).

Якщо ж велосипедист порушив правила у стані алкогольного сп’яніння, то штраф становить вже 680 грн (частина 3 статті 127 КУпАП).

За умови створення велосипедистом аварійної ситуації, штраф становитиме вже 850 грн. Або ж може бути застосовано покарання у вигляді громадських робіт на строк від 20 до 40 годин (ч.4 ст.127 КУпАП).

У разі вчинення ДТП з вини велосипедиста, відповідальність передбачена у розмірі 850 грн. (ст.124 КУпАП). Якщо велосипедист «втече» з місця ДТП, то може отримати штраф у розмірі 3 400 грн. або отримати стягнення у вигляді адміністративного арешту строком від 10 до 15 діб.

Право виносити постанови чи складати протоколи щодо притягнення велосипедистів до адміністративної відповідальності надано працівникам поліції. По окремих статтях КУпАП рішення виносить суд.

Опитування

Чи задоволені ви станом велодоріжок?

А ви маєте велосипед? Чи задоволені станом велодоріжок та де їх бракує? Пишіть у коментарях! 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (2)
  • Olga Borodina

    А від. 3 лікарні до вул.Бережанської який тротуар.А там щодня виїздять хлопці на колясках.(без ніг.травмовані )як можно проїхати по цьому тротуару.,тож іздять по проїзджій частині,де руаються машини.МОЖУТЬ Ввтекти з дороги на тротуар,і там же ці мамі бордюри.Чому цю тему не піднімаєте,шановні журналісти,цей тротуар не можно не помітити.Буквально 100 -- 200м.  привести в порядок не великі кошти для бюджету міста.Не бачим? Не ходимо туди?.а там лежать ті воїни,які стояли на передовій,щоб наше файне місто було і процвітало.
  • Бодя Олегович

    Шо ви там перевіряєте ?))) Перевіряльщики, пара метрів на все місто ,і то в парку.

keyboard_arrow_up