Електронні петиції працюють на трієчку

Електронні петиції працюють на трієчку

Ініціативи. Більше пів тисячі електронних петиції розмістили тернополяни з 2015 року на спеціальному сайті для голосування. Згідно з правилами, нагадаємо, ті ідеї чи питання, що набрали більше 300 голосів за 30 днів мають шанс на розгляд місцевою владою. 

Лише пів сотні петицій, з-поміж усіх поданих, подолали межу в 300 голосів. Ще три десятки розглянули хоч потрібної кількості голосів не набрали. Часто відповіді влади -  відписки. Ще одна проблема: частину поданих петицій на сайті взагалі не з'явились - міська влада вирішила, що вони не відповідають правилам… Хоча питання спірне. Приміром, одна з неоприлюднених петицій була про необхідність звільнення головного архітектора міста за ущільнену забудову, нищення зелених зон, буди на кожному кроці. Така петиція, можна припустити, набрала б 300 голосів і не за 30 днів.

Петиція – це розголос проблеми

 - Проблема в тому, що електронні петиції в Тернополі - це швидше не спосіб вирішення проблеми, а метод погасити активність та перевірити інтереси громади в тому питанні, - ділиться міркуваннями депутат міської ради Андрій Шкула. – Зараз з колегами розглядаємо варіанти змін нормативної бази щодо петицій, аби додати їм більше шансів бути втіленими. Поки що тернополяни можуть користуватися іншими інструментами впливу, про які підзабули. Приміром громадські слухання. Такі відбудуться щодо котелень. Або ж скористатися "місцевою ініціативою": механізмом, який самим громадянам дає змогу розробити будь-який проект рішення. Всі ці інструменти прописані в Статуті міста та підкріплені відповідними положеннями. Читайте та дійте!

Відео дня

Основним же "інструментом" громади депутат міської ради Юрій Штопко називає депутатів.

 - В законодавстві чітко визначено, що депутат – представник громади в раді,- каже пан Штопко. - Відповідно є механізм впливу на депутата: "доручення виборців". Депутат зобов’язаний його виконати та відзвітувати громаді. Таким чином група людей, чи то з одної вулиці чи то об’єднані спільною проблемою, можуть ставити депутату вимоги, виконання яких в його компетенції. А це і звернення, і запит, і навіть проект рішення.

Щодо петицій, то скористатись ними варто. Зрештою - це розголос проблеми та пошук однодумців. З часом, сподіваємося, реакція влади на петиції буде більш дієвою.

Інструмент е-демократії

Жодного питання Тернопільська міська рада не залишає без розгляду. Навіть петиції, які не набрали достатньої кількості голосів, розглядаються як звернення громадян.

Петицію може подати будь-який громадянин України, так само поширювати її, рекламувати, закликати голосувати за неї тощо. Тернопільська міська рада неодноразово згадує про е-петиції, як про один з вагомих інструментів е-демократії у місті і продовжуватиме інформувати населення про роботу цієї платформи.

 

Щоб зареєструвати петицію необхідно:

1. Зайти на сайт http://e-dem.in.ua/ та обрати м.Тернопіль

2. Зареєструватися  (вказати прізвище, ім’я, по-батькові, е-mail та номер телефону)

3. Створити петицію (зазначити назву, категорію, короткий опис, зображення тощо) та відправити її на модерацію.

4. Далі петиція перебуває на модерації у виконавчих органах ради, які перевірють її на дотримання законності вимог.

5. Після цього петицію опубліковують і розпочинається процес голосування.

*Проголосувати можна через реєстрацію e-mail або Bank ID/ЕЦП. Голосування триває впродовж 30 днів. За цей час петиція повинна набрати 300 голосів. Якщо ж вона не набере таку кількість голосів, то петиція розглядається як звернення громадян.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:01 «У ногу прилетів осколок боєприпаса»: 47-річний захисник з ампутацією проходить реабілітацію у Тернополі 21:03 Мрію повернутия до Тернополя: де зараз американський співак який виступав у центрі міста play_circle_filled photo_camera 20:01 У Тернопільському музеї влаштували Великодню майстерню photo_camera 19:00 По 15 років тюрми присудили трьом депутатам держдуми Від читача 13:58 На платформі Мегого вийшов короткометражний фільм Віталія Кікотя «Сумні портрети». 18:15 На «Дружбі» ремонтують аварійні сходи: що змінилося? 17:33 Як в Україні буде відбуватись мобілізація ув'язнених. Пояснює юрист 16:50 Неймовірні магнолії та сакури розквіли в Кременецькому ботанічному саду. Як туди дістатись photo_camera 16:10 У Тернополі засудили екскерівника податкової та його сина, які вимагали 40 тисяч доларів неіснуючого боргу 15:35 В Україні презентували законопроект про відбудову та відновлення 14:53 Видання «20 хвилин» на мапі рекомендованих медіа в Україні. Читайте лише перевірені факти! photo_camera 14:30 Ветерани та ВПО можуть скористатись безкоштовною послугою переїзду в Україні (Новини компаній) 14:17 На Тернопільщині — штормове попередження 13:45 У Тернополі виділили майже 2,6 млн гривень на техніку для школярів 13:08 У Тернополі зустріли колону «На щиті» із полеглим Героєм Василем Друзюком (ВІДЕО ДНЯ) play_circle_filled photo_camera 12:40 У Тернополі пенсіонерка травмувалась в маршрутці, коли водій раптово пригальмував 12:05 Суддю не каратимуть за перевищення швидкості, а тернопільського поліцейського, який його зупинив — звільнили 11:25 У Тернополі водійка на LEXUS в'їхала у перешкоду прямо перед відділком поліції. Була напідпитку 10:50 У Ланівцях зустрічатимуть кортеж «На Щиті»: загинув Герой Василь Друзюк 10:10 В Україні прогнозують зростання зарплат. Кому на нього розраховувати
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up