Європу потрібно перебудувати, путін ії об'єднав: про що пише світова преса

Європу потрібно перебудувати, путін ії об'єднав: про що пише світова преса

Перші шпальти світових ЗМІ про війну в Україні.

Головні теми: Європу потрібно перебудувати, Путін ії об'єднав.

В Ірландії прем'єр засуджує ядерний репортаж російського телебачення. У промисловості Люксембургу помітна відсутність російської сировини. Швейцарія готується до візиту Зеленського у липні. Заява Лаврова викликала гнів Президента Ізраїлю. Захід теж має ядерну зброю, а послу України у Німеччині потрібно вибачитись перед канцлером

Австрія. Газета «KURIER» вийшла з заголовком-анонсом: Інтерв'ю з Тоні Блером: "Путін об'єднав Європу". Колишній прем'єр-міністр Великобританії про війну глави Кремля та її наслідки

Відео дня

Головний матеріал: «Ціни на електроенергію залишаться високими протягом багатьох років після війни». Допоможе лише швидке розширення альтернативної енергетики

Прем'єр-міністр Майкл Мартін звинуватив Росію у «дуже зловісних» та «страшних» репортажах з російського державного телебачення, що імітують руйнівну ядерну атаку на Ірландію та Великобританію.

Він сказав, що «мають бути вибачення» за повідомлення, які показали, що Ірландія та Великобританія були затоплені підводним вибухом біля берегів Донегалу.

Пан Мартін сказав, що ці повідомлення були «дуже зловісною тактикою залякування з боку Російської Федерації».

Проте він додав, що не думає, що вони залякали когось. "Я думаю, що це відображає мислення, яке викликає занепокоєння і не відповідає реальності, і я думаю, що повинні бути вибачені", - сказав він.

На запитання, кому слід вибачатися — телекомпанії чи російському послу в Ірландії, пан Мартін відповів:"Той, хто спровокував це". 

Учора ввечері міністр закордонних справ Саймон Ковені написав у Твіттері з цього приводу: «На російському державному телебаченні було багато зрозумілих коментарів щодо цього треш-відео. «Давайте не відволікатимемося від реальних звірств, що здійснюються російськими військами в #Україні, подібною дезінформацією. #StandWithUkraine#».

Посольство Росії в Дубліні заявило у понеділок Irish Examiner: «Погляди та презентації у телешоу належать редакції. «Офіційна позиція Росії завжди полягала в тому, що в ядерній війні не може бути переможців і що вона ніколи не повинна бути розв'язана, що ще раз підтверджено у спільній заяві лідерів п'яти ядерних держав про запобігання ядерній війні та недопущення гонки озброєнь, опубліковано 3 січня 2022 року».

Представник міністерства закордонних справ заявив: «Не може бути виправдання щодо загрози застосування ядерної зброї. Ірландія продовжує закликати до максимальної стриманості, деескалації та відмови від будь-якої ядерної риторики.

«Перм'єр Італії Драги в Європарламенті: «Нам потрібний прагматичний федералізм, від економіки до енергетики та безпеки». 

Україна, мирні жителі, які евакуйовані з маріупольського заводу кажуть: «Ми вийшли хворими». 

«Путін 2 години розмовляв телефоном з Макроном» 

 Швейцарія. «Tages-Anzeiger». Заголовок: «Швейцарія готується до візиту Зеленського до Лугани»

На конференцію по Україні, Президент Іньяціо Кассіс очікує в липні численних глав держав, зокрема президента України, якому загрожує Росія, очікують також прем'єр-міністра Великобританії Бориса Джонсона. Вимоги безпеки величезні

Конференцію було заплановано до того, як Росія напала на Україну. Програма складалася для обговорення реформ в Україні. Війна змінила все. Проте, захід у Лугано має відбутися як донорська та конструкційна конференція. Очікується західні глави урядів, такі як британський Борис Джонсон або французький Еммануель Макрон, а також Володимир Зеленський. Президент України має виступити на відкритті 4 липня разом із федеральним президентом Ігнаціо Кассісом. Чи приїде український президент, залежить від розвитку подій на той час і, ймовірно, буде вирішено лише в останню хвилину.

Проте спецслужби готуються забезпечити безпеку Зеленського. Влада в Берні та Тичино планує захід, що вимагає заходів безпеки, як жодна інша конференція, кажуть люди, які беруть участь у секретному плануванні. Росія тримає Зеленського на прицілі. У Лугані він може стати мішенню.

Тим часом Росія розпочала повномасштабну атаку на останній оплот українських бойовиків у Маріуполі.

 

Головний матеріал: «Герцог: "Лавров повинен відмовитися від антисемітської брехні"

В інтерв'ю газеті, присвяченому Дню незалежності, президент переходить у наступ.

Президент Ісаак Герцог був вражений заявою, зробленою цього тижня міністром закордонних справ Росії Сергієм Лавровим, у тому числі заявою про те, що «навіть Гітлер мав єврейську кров». У своїй першій відповіді Герцог ясно дав зрозуміти, що очікує, що Лавров відмовиться від своїх слів і вибачиться.

"Правда в тому, що я читав їх кілька разів", - розповів він у вівторок. «Спочатку я не міг повірити, що їх сказав міністр закордонних справ Росії. Вони викликали в мене гнів та огиду. У тиждень, коли ми згадуємо Голокост, з усіх тижнів міністр закордонних справ Росії Лавров вважає за краще поширювати брехню, жахливу брехню, від якої пахне антисемітизмом. Я чекаю, що він відмовиться від своїх слів і вибачиться».

Хоча Герцог не вважає, що зауваження Лаврова зашкодять двостороннім відносинам, вони загрожують затьмарити їх. "Необхідно і правильно, щоб він виправив ці зауваження", - додав Герцог, зазначивши вирішальний внесок Червоної Армії у розгром нацистів.

Автор підбірки Cергій Чернявський

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up