26 гончарів з усіх куточків України та гості з Білорусії і Америки завітали на фестиваль «Не святі горшки ліплять», який відбувається в Тернополі.
Безліч майстер-класів з гончарства, розпису кераміки, дряпанки, конкурси серед гончарів, майстер-шоу і це тільки половина того, що відбувається на цьому заході.
Тернополяни уважно роздивляються вироби, які пропонують гончарі різних регіонів, стають в черги на майстер-класи, купують глеки, тарілки, горнятка і ще багато інших виробів з глини.
Харків’янка Женя приїхала вперше на цей фестиваль разом зі своїм чоловіком-гончарем. Чотири роки тому друг їхньої сім’ї прив’язав їм любов до гончарства. Самі вони за професією спелеологи.
- Ми приїхали в ліс на експедицію, туди ж завітав майстер з гончарства. Цілий день він проводив майстер-класи, дітлахи не підпускали до гончарського круга і мій чоловік вночі пробував робити щось з глини. Після цього ми приїхали додому, він зробив сам круг, піч, купили глину і почали займатися гончарством,- каже жінка.
Настя з Бережан завітала на фестиваль зі своїм татом.
- Всі оці вироби, які ви бачите, виготовляє мій тато. Він вчився на гончара і з тих пір не лишає цієї роботи. Я лишень допомагаю оздоблювати. Своїми руками зробила тільки шкатулки. Найчастіше у нас купують кружечки. Ми мали дуже багато дзвоників з підписом «Тернопіль», їх одразу розібрали.
Пані Настя представляє вироби тернопільської гончарівни Уляни Андрійчук.
- У нас є тарілочки, кружечки і намисто. Але цього року тернополяни найчастіше купують тарілочки. Багато людей підходять, роздивляються, цікавляться виробами.
Завітав на фестиваль уродженець з України Іван Братко, який уже більше 20-років проживає в Америці. Там він більше займається скульптурою, а вироби з глини робить тільки на замовлення. Чоловік розповідає, що гончарство користується популярністю в Америці, але не так широко, як у нас.
- Дуже важко там гончарам заробити на хліб самим тільки гончаством. Вони вимушені когось вчити, викладати це мистецтво і за це отримувати додаткові кошти.
Чоловік розповідає, що велику роль у гончарстві відіграє глина.
- Кожен майстер звикає до своєї глини. Я зовсім не звик до української глини і мені тяжко з нею працювати, в неї зовсім інша консистенція. Між американською і українською дуже велика різниця, але для роботи краща звичайно що українська.
Стежте за новинами Тернополя у Telegram.
№ 17 від 24 квітня 2024
Читати номер