«Фронт всюди – в тому числі і в кіно» - у Тернополі показали фільм «Червоний»

«Фронт всюди – в тому числі і в кіно» - у Тернополі показали фільм «Червоний»

Офіційна прем’єра стрічки - на День Незалежності 24 серпня

Фільм «Червоний» за мотивами однойменного роману Андрія Кокотюхи представили у Тернополі режиссер Заза Буадзе, продюсери Адрій Суярко та Володимир Філіппов та виконавець головної ролі Микола Береза. Показ відбувся в рамках всеукраїнського промотуру 19 серпня в Сінема Сіті.

Стрічку зняли на замовлення Державного агенства з питань кіно. Бюджет – 10 мільйонів гривень.

Варто зазначити, що в основу картини лягли реальні події - повстання в'язнів ГУЛАГу в 1947 році. У м'ясорубку сталінських таборів потрапляє воїн УПА Данило Червоний, де проходить крізь нелюдські умови каторги, переслідування  кримінальних ватажків, підлість, зраду і відчай. Данило знаходить в собі сили протистояти репресіям начальника табору і робить відчайдушну спробу вирватися на волю, піднявши перше повстання у таборі.

Відео дня

- Національна прем'єра відбудеться на День Незалежності майже в 150 кінотеатрах країни, - розповів продюсер фільму Володимир Філіппов. - І це вперше за 26 років, коли український фільм вийде на День Незалежності. Це велика подія для всіх, хто працював над фільмом.

 

Від початку роботи над сценарієм до власне прем'єри творча група фільму йшла чотири роки, розповів продюсер Андрій Суярко. Зйомки ж тривали три місяці в Кривому Розі.

- Історію зняли за мотивами 3-ї частини роману Андрія Кокотюхи, так званої «Табірної», - розповідає виконавець головної ролі актор Микола Береза. - Історія напружена, драматична. І ми не боїмося спойлерити, що закінчується вона щасливо. Наш герой не помирає, українець перемагає. І ми будемо на цьому наголошувати. бо одне з гасел нашого фільму – "боротьба, яка триває досі". І нам важливо цю боротьбу вигравати на усіх фронтах, кожному на своєму місці.

Як розповів режисер стрічки, акторів залучили з семи міст України. 80% складу – це дебюти. Мали досвід зйомок лише Микола Береза та ще кілька акторів. Як зазначив режисер стрічки Заза Буадзе, ці нові імена будуть гордістю українського кіно.

У фільмі зіграли: Микола Береза - Данило Червоний - командир УПА, Олег Шульга - Віктор Гуров - радянський льотчик. Олександр Мавріц – Майор Абрамов - начальник табору, Любов Тищенко – Таміла – лікар, Ігор Колтовський - Коля Тайга- злодій у законі, Олег Стефан – Ворон - бойовик УПА, Володимир Шпудейко – Боронін - капітан табору.

- Якщо я і чимось горджуся у цьому фільму, то це прекрасним акторським ансамблем, - зазначив режисер. - Я абсолютно впевнений, що, починаючи з «Червоного» і наступних 13 фільмів, що вийдуть після нього до кінця цього року, з'явиться плеяда справжніх українських зірок кіно. Я згідний з автором сценарію Андрієм Кокотюхою, що ми з ним заспокоїмося лише тоді, коли побачимо, що молоді дівчата почеплять на стіни своїх кімнат постери не лише з Джоні Депом, а будуть поряд Микола Береза та інші. А це трапиться дуже скоро. Можливо хтось і після «Червоного» почепить. Ось це головне. Бо українське кіно – об'єктивно якісний продукт.

Режиссер не приховував свого хвилювання перед показом стрічки.

- Звичайно, ми хвилюємося, - сказав перед показом Заза Буадзе, - але сподіваємося, що глядачі отримають емоційний заряд, на який ми розраховуємо. Я вважаю, що кіно навряд чи  може змінити життя людини, але подарувати емоцію - може, позитивну емоцію. Якщо це нам вдасться, якщо ви вийдете після фільму з певним зарядом, тоді наша місія виконана. Бо гасло нашого фільму – «Боротьба, яка триває досі». І це фільм не лише про повстання в ГУЛАзі, а і про боротьбу, яка триває досі. Фронт на сході  не один, фронт всюди і тому числі і в кіно. І через наші серця і душі проходить фронт. І ця війна закінчиться тільки тоді, коли ми переможемо. І я впевнений, що в цьому ніхто не сумнівається.

Отож творці фільму запрошують усіх на прем'єру 24 серпня в 150 кінотеатрів країни.

Тривалість фільму 110 хв.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
19:00 «На щиті» повернувся додому сапер із Теребовлянської громади 18:00 У замку на Тернопільщині організовують толоку 17:00 26-річний тернополянин за 4500 доларів став «батьком» трьох литовських дітей 15:30 Причетному до організації вибухів у Тернополі повідомили про ще одну підозру Від читача 12:17 Пів мільйона грн компенсацій отримали цьогоріч роботодавці Тернопільщини, які працевлаштували переселенців 15:07 «Афілійований міні-EdCamp Ternopil»: що зібрало у 19 школі майже дві сотні освітян? 14:00 На Тернопільщині мотоцикліст врізався в кам'яну огорожу — є постраждалі 13:30 Патріотична організація «Центурія» проводить набір активної молоді 13:00 На п’ятьох вулицях Тернополя триває поточний ремонт дорожнього покриття 12:33 Кременчанину, який торгував зброєю, повідомили підозру 12:00 На дорогах Тернопільщини вітер повалив понад 20 дерев 11:35 На Тернопільському ставі починається сезон водних прогулянок 11:15 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (новини компаній) 10:45 1 квітня розпочинається нерестова заборона на вилов риби 10:10 На Оболоня пограбували жінку 09:50 Прямий маршрут Прага-Чоп: Укрзалізниця відкриває нові горизонти (на правах реклами) 09:30 «На щиті» повертається додому захисник Степан Шумило з Лановеччини 08:50 У Тернополі 28 березня на кількох вулицях тимчасово вимкнули електрику 08:00 Сьогодні, 28 березня: яке сьогодні свято та чим цей день запам’ятався в історії 22:00 На Тернопільщині — штормове попередження
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up