Партнер рубрики Події

Гайова «плаває» у фекаліях та нечистотах

Гайова «плаває» у фекаліях та нечистотах
  • Проблема «з душком» на Гайовій триває не один місяць. Комунальники, нарікають власники та орендарі приміщень на вулиці, - не реагують. Дійде до того, що вони відключаться від мережі. Тоді фекалії та нечистоти попливуть всією Гайовою.
  • "У тарифах на послуги централізованого водопостачання та водовідведення витрати на ліквідацію пошкоджень чи заміну мереж, які не перебувають на балансі "Водоканалу", не закладено", - підсумували у КП. Замкнене коло?

Фірми наймають приватників та платять щораз по тисячі-дві, аби прочистили колодязь, який належить їм. Але ж топить його через вщент забиті колодязі, які на балансі у "Водоканалу". Ті приїжджають, розводять руками і їдуть. А нечистоти знов збираються.

Проблема з «душком» на вул. Гайовій триває не день і не місяць. Люди закидають листами "Водоканал" і міськраду, а віз й нині там. Дійде до того, погрожують приватники, що врешті-решт терпець увірветься і фірми «відріжуть» колодязі, встановивши біотуалети. Це призведе до того, що всі нечистоти підуть на Гайову та топитимуть всю вулицю.

Відео дня

У КП «Водоканал» тим часом ігнорують свої колодязі та кивають в бік приватників – мовляв, їхній колодязь забитий – вони мають його прочистити. Замкнене коло…

- У нас сморід і нечистоти по вулиці пливуть, в офісі перебувати неможливо, прибиральниця вже руки збила, - зателефонував до редакції Андрій Гуменюк. -  Забився колодязь, який на балансі "Водоканалу". Забитий він вже тривалий час. Щоб почистити той, що на балансі у нас, треба спочатку дати раду тим, що на балансі "Водоканалу". Ми їх викликаємо. Вони приїжджають, дивляться.

Почистять «міські» колодязі – проблему буде вирішено. Але…

Пан Андрій говорить, що не раз показували схему, розбирались, куди йдуть мережі і хто ними має опікуватись. Разом з комунальниками передивлялись всі колодязі. Ті розводять руками і звідки починати чистити – не знають. Врешті – збираються і їдуть. А приватники знову і знову викликають машину, платять щораз по тисячі-дві і відкачують лише свій колодязь. Через забиті вщент "водоканалівські", колодязі на Гайовій, 64 знову заповнюються. І «пливе» все – як в офісах, так і по вулиці.

 - Вся Гайова «пливе» фекаліями, в нас підвал затоплений на Гайовій, 64, - каже Андрій Гуменюк. - Писали скарги на міськраду, "Водоканал", листи–прохання, – ніхто нічого не робить. А нам доводиться щораз викликати машину і чистити самотужки. У нас кінцева точка, затоплює всі підприємства. Все зливається до нас. Ми можемо перекрити свій колодязь – все витікатиме через люки на дорогу. Прийде зима, замерзне і затопить всіх решта.

Наразі ситуація не зрушується з мертвої точки. Аби дати лад колодязям, які на балансі у тамтешніх фірм, треба прочистити три, які на балансі у КП «Тернопільводоканал». Для цього, кажуть приватники, має приїхати щонайменше дві машини. Забиваються колодязі, ймовірно, через ремонт мосту на Гайовій. Труби старі – от і не витримують.

- Дійде до того, що ми просто відключимось, встановимо собі біотуалети і таким чином вирішимо свою проблему, - каже Андрій Гуменюк. – Але настане зима – і все замерзне. Бо все тектиме далі – по Гайовій. Кожного дня викладати на відкачування нашого колодязя по 2 тис. грн – теж не вихід.   

Люди настільки втомились від ігнорування проблеми місцевими комунальниками, що, кажуть, були плани замовити приватників, викачати те все і злити біля "Водоканалу".

Інший вихід – не відкачувати власними силами і довести до того, аби нечистотами затопило офіси. Будуть збитки – тоді позиватимуться до міськради і комунального підприємства за відшкодуваннями. Хоча доводити до такого розвитку подій поки не хочуть. Таки сподіваються, що проблема зрушиться з мертвої точки і комунальники дадуть раду своїм колодязям.

Що говорять у "Водоканалі"?

«20 хвилин» звернулись до пресслужби КП «Тернопільводоканал». Ми поцікавились, в чому проблема і яким чином їй можна зарадити. Відповідь скоріш нагадувала «відписку».

У пресслужбі КП “Тернопільводоканал”, передусім, пояснили, що підприємство зобов’язане обслуговувати лише ті об’єкти, що перебувають на його балансі.

- Водопостачання та водовідведння виробничої бази за адресою м.Тернопіль, вул. Гайова, 64 здійснюється на підставі  Договору №2634 про надання послуг з централізованого водопостачання та водовідведення від 02.04.2018 р., укладеного між КП “Тернопільводоканал” та ТзОВ “Тернопільська компанія “Пріор”, - повідомили у пресслужбі.

«За технічними умовами, точкою підключення цієї виробничої бази до мереж водовідведення вказано каналізаційний колектор по вул. Гайовій, що є комунальною власністю територіальної громади  Тернополя, перебуває на балансі й обслуговується КП “Тернопільводоканал”, - відповіли у водоканалі. - Каналізаційна мережа у тій частині вулиці Гайової, де здійснюється відведення стоків від промислових об’єктів, розміщених на вулицях Об’їзна-Гайова, не перебуває на балансі та обслуговуванні КП “Тернопільводоканал” і має обслуговуватись балансоутримувачами або суб’єктами господарювання, що нею користуються».

- До слова, у тарифах на послуги централізованого водопостачання та водовідведення витрати на ліквідацію пошкоджень чи заміну мереж, які не перебувають на балансі "Водоканалу", не закладено, - підсумували у пресслужбі.

Реагуючи на звернення ТОВ “Ілла”, працівники КП “Тернопільводоканал” 1 жовтня цього року справді намагалися прочистити каналізаційну мережу, про яку йдеться у скарзі. Не кажучи вже про значне засмічення, скаржник не зміг надати комплексну фактичну схему проходження мереж. Без неї повністю усунути аварійність неможливо, запевнили у КП «Тернопільводоканал».

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
08:05 Якою буде ціна на газ з 1 травня: є рішення «Нафтогазу» 22:03 Історичні будівлі та карти старого міста: які бронзові мініатюри є у Тернополі photo_camera 21:03 Що тернополяни покладуть до великоднього кошика та скільки готові витратити (ОПИТУВАННЯ) photo_camera 20:01 Жінка з Тернопільщини втратила 32 000 гривень, повіривши шахраям Від читача 17:01 Багаторічна співпраця ОЦЗ з газетою «Вільне життя» 19:00 У Кременецькому районі в результаті займання авто загинув 36-річний чоловік 18:42 У Тернополі збили 17-річного мотоцикліста: хлопця госпіталізували 18:00 Відбудеться зустріч з бойовим командиром із відомого батальйону «Вовки Да Вінчі» Олександром Ябчанкою 17:15 Не стало воїна з Тернопільщини Володимира Леськіва 17:00 Магазини побутової та цифрової техніки: Все для Вашого дому та офісу (партнерський проєкт) 16:30 На вулицях міста відновлюють дорожню розмітку на пішохідних переходах photo_camera 15:30 Куди піти, що подивитися у Тернополі 25-28 квітня 14:40 На Театральному майдані працює вакциальнький автобус: від яких хвороб можна щепитися photo_camera 14:00 Суд звільнив від покарання чоловіка, який ухилився від призову, бо він добровільно пішов служити у ЗСУ 13:32 У Страсну П'ятницю в Зарваниці відбудеться Хресна дорога 13:03 З квітами, прикрасами та стрічками: скільки коштують вербові букети на ринках Тернополя photo_camera 12:15 Помер колишній головний тренер тернопільської «Ниви» 11:35 У Тернополі збільшили кількість тролейбусів та автобусів до кладовищ на Великодні свята 11:00 За забиття брата до смерті обвинувачують чоловіка з Тернопільського району 10:15 На два дні перекриють рух транспорту на Гайовій
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up