Партнер рубрики Події

Генератор на балконі чи під вікном: чи контролюють власників у Тернополі та куди можна скаржитися

Генератор на балконі чи під вікном: чи контролюють власників у Тернополі та куди можна скаржитися
  • Через відключення електроенергії чимало тернопільських підприємців почали використовувати генератори. Їх можна побачити біля багатьох магазинів, кафе та аптек. Деякі тернополяни встановлюють їх навіть на балконах.
  • Однак що робити, якщо вони заважають мешканцям або власники порушують правила експлуатації? Чи контролюють їх використання у Тернополі?

Ось таку картину можна побачити на багатьох вулицях у місті. Генератори ставлять біля входу в магазини, кафе та ресторани, аптеки. Під час вимкнення електроенергії вулиці починають «гудіти».

Відео дня

 

Чимало генераторів встановили підприємці у центрі міста, біля ринку.

Ставлять на балконах

В редакцію «20 хвилин» звертаються читачі. Дехто розповідає –– сусіди вирішили встановити генератор на балконі. Коли немає світла – шум генератора заважає мешканцям.

Ми також помітили генератори у деяких будинках на балконах. Поруч зберігають каністри з пальним.

Ставити генератори на балконах не можна. У Державній службі надзвичайних ситуацій нагадують – генератори потрібно встановлювати лише на вулиці за шість метрів від вікон та дверей, оскільки крім небезпеки пожежі, генератори виділяють продукти горіння палива.

Можливо, це зображення в мультиплікаційному стилі (текст)

Однак чи контролює це хтось у Тернополі? Що робити, якщо ваші сусіди вирішили «електрифікувати» свою квартиру за допомогою генератора на балконі або біля вашого будинку неправильно використовують підприємці? Ми звернулися у різні служби.

Ставити дозволили, але не контролюють

У міській раді члени виконкому дозволили підприємцям тимчасово безоплатно розміщувати генератори на земельних ділянках, що перебувають у комунальній власності, 11 січня. Також члени виконкому рекомендували власникам земельних ділянок надавати дозвіл суб’єктам господарювання сфери обслуговування на розміщення генераторів як джерел резервного живлення до відновлення стабільного електропостачання на території Тернопільської міської територіальної громади.

Дозвіл дали, а чи контролюють підприємців у міськраді? Як нам пояснила речниця міської ради Мар’яна Зварич, міська рада та муніципальна інспекція не контролює дотримання правил експлуатації генераторів. Не зарадить муніципальна інспекція і в тому випадку, якщо ваші сусіди порушили правила експлуатації генератора та встановили його на балконі, під вікнами будинку чи навіть у під’їзді.

– Муніципальна інспекція відповідає за правила благоустрою, а не експлуатації генераторів, – відповіли у міськраді.

Діє мораторій на перевірки

Зарадити нічим не зможуть і в Держпродспоживслужбі. Як нам пояснили, наразі діє мораторій на перевірку суб’єктів господарювання. Це ж стосується і скарг на звичайних мешканців.

Контроль правильної експлуатації джерел альтернативного живлення не входить до обов’язків Держпродспоживслужби.

Рятувальники можуть інформувати

У головному управлінні ДСНС пояснюють – генератори, як і будь–яка інша побутова техніка, несе загрозу при неправильній експлуатації. Відповідальність за порушення правил користування несуть власники та користувачі.

– Рятувальники регулярно працюють з населенням та роз’яснюють правила поведінки у побуті. Нагадують про необхідність відповідально користуватися електроприладами, генераторами, відкритим вогнем, тощо, – каже речниця головного управління ДСНС  у Тернопільській області Ірина Крупа.

До прикладу, працівники Тернопільського районного управління регулярно проводять профілактичні бесіди щодо дотримання правил безпеки при користуванні генераторами. Також про правила експлуатації нагадують підприємцям і у місцях продажу генераторів.

На зображенні може бути: 5 людей та люди стоять

Рятувальники також проводять роз’яснювальні роботи на території області не лише з суб’єктами господарювання, а і зі звичайними мешканцями. Однак реагувати на скарги чи контролювати дотримання правил експлуатації генераторів рятувальники не можуть – пояснили у пресслужбі.

На зображенні може бути: 2 людини, люди стоять та на відкритому повітрі

Станом на 27 січня на Тернопільщині подій пов’язаних з неправильним використанням генераторів не зафіксовано, – повідомила Ірина Крупа.

Звертаються в поліцію

Дехто звертається зі скаргами до правоохоронців. Як розповіла речниця патрульної поліції у Тернопільській області Катерина Метельська, такі виклики надходять на лінію 102.

– Тернополяни звертаються до поліції, якщо їм заважають генератори. До прикладу – власники генераторів порушують спокій сусідів, або ж людям заважають продукти згорання палива, якщо генератор встановили надто близько до вікон – кажуть у патрульній поліції. – Правоохоронці реагують на виклик та проводять роз'яснювальну роботу. Ми закликаємо тернополян, які встановлюють генератори, робити це відповідно до правил експлуатації та не завдавати незручностей сусідам.  

Як безпечно користуватися генератором

Рятувальники нагадують про правила безпечного користування генераторами.

 Важливо використовувати лише сертифіковану продукцію, куплену у ліцензованих точках продажу, та уважно дотримуватись інструкцій виробника.

Генератор необхідно розміщувати ззовні будівлі (бажано під навісом) або в окремому технічному просторому приміщенні з працюючою вентиляцією і можливістю провітрювання.

Відстань від генератора до суміжних об’єктів (будівель, стін з вікнами, автомобілів тощо) - не менше 6 метрів. Допускається встановлювати електрогенератор біля суцільних негорючих стін (без вікон) на відстані не менше 1 м. Генератор необхідно встановлювати на рівному надійному майданчику.

Забороняється під час використання генераторів:

  • Вносити зміни в конструкцію генератора.
  • Розміщувати  генератор у замкнутому приміщенні без вентиляції, а також у вибухонебезпечному середовищі, в підвалах та в приміщеннях з можливим перебуванням людей.
  • Палити та користуватися джерелами відкритого вогню під час заправки та експлуатації генератора.
  • Відкривати кришку баку при працюючому генераторі.
  • Заправляти генератор при працюючому або не охолодженому двигуні.
  • Об’єднувати генератори у ланцюг.
  • Перебувати поруч із генератором стороннім особам або тваринам.
  • Змішувати різні види мастила та палива.
  • Перевищувати максимально допустимий струм вихідного роз’єму генератора.

Будь-яке пошкодження електричних провідників або обладнання повинно бути усунуто негайно.

Підключення генератора повинен здійснювати кваліфікований електрик, неухильно дотримуючись інструкції з підключення та експлуатації.

Важливо перевірити технічні характеристики, специфікацію та потужність даної моделі генератора та перед підключенням одягнути сухий захисний одяг (гумові рукавички, взуття на гумовій підошві, бажано засоби захисту органів зору та слуху).

При підключенні електроприладів необхідно використовувати подовжувачі й кабелі високої якості, без пошкоджень і порізів. На вилках електричних приладів повинен бути заземлюючий контакт.

Експлуатацію генератора необхідно здійснювати відповідно до технічної документації та рекомендацій виробника.

Перед пуском генератора необхідно перевірити стан електропроводки та споживачів, усунути їх пошкодження. Також необхідно усунути перекручування дротів, контакту з гарячими поверхнями, наявність корозії на контактах. Електричні елементи генератора повинні бути заземлені, необхідно уникати контакту силових контурів генератора з водою та іншими предметами.

Генератор не бажано вмикати в умовах підвищеної вологості, під час дощу або снігу. Також слід уникати контакту з елементами генератора, які обертаються.

Під час роботи електрогенератору контролюйте його технічний стан. У разі виявлення підтікань палива, мастила або сторонніх звуків, що свідчать про його несправність, негайно вимкніть електрогенератор та знеструмте його.

Пальне та мастило для генератора необхідно зберігати окремо, на відстані не менше 10 м до суміжних об’єктів (будівель, автомобілів) у спеціальних каністрах, які призначені для зберігання палива поза межами жилої зони. Найбезпечніше зберігати у провітрюваній, окремо розташованій зоні з навісом, з обмеженим доступом для сторонніх осіб та дітей.

Не допускайте проливу палива та щільно закривайте каністри. У випадку проливу палива - посипте місце проливу піском, який потім зберіть у металевий ящик чи відро.

Що робити, якщо генератор загорівся

Негайно повідомте про це ДСНС за телефоном 101. При цьому необхідно назвати місцезнаходження об’єкта, вказати місце виникнення пожежі, обстановку на пожежі, наявність людей, а також повідомити своє прізвище.

Необхідно знеструмити електрогенератор. Вжити (за можливості) заходів щодо гасіння (локалізації) пожежі первинними засобами пожежогасіння. У таких випадках краще використовувати вогнегасники для гасіння пожежі класу В (горіння рідких речовин або твердих речовин, які розтоплюються). Зазначену інформацію можна знайти на етикетці вогнегасника. Також у інших  ситуаціях можливе використання кошми або щільної ковдри, якими необхідно накрити генератор).

У разі необхідності викликати інші аварійно-рятувальні служби.

Організувати зустріч підрозділів ДСНС, надати їм допомогу у виборі найкоротшого шляху для під’їзду до осередку пожежі.

А що робите ви, коли вимикають світло? Чи не заважають вам генератори?

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (103)
  • Павло Посохов

    Шановні коментатори пропустили ще одну важливу тему: в усьому винні переселенці. Поприїзжали і тернополянам тепер світла не вистачає 🤔😏😬😳
  • Саша Балога

    Осуждати всі молодці. ... Соромно гавіть коментувати з такими жабами і бідними морально людьми. Сподіваюсь всі скнари повиїзжають подалі, а в Україні залишаться тільки люди, яких буде гордо назвати людьми, ... Я в шоці просто, скільки багна в коментах ... Бибачаюсь перед нормальними людьми.
  • Volodumur Divoncuk

    Якщо в самому домі то нехай так і буде .А якщо десь в багато поверхівці.це вже дебіл який не поважає нікого ,який немає чим думати.
  • Вера Балога

    Закарпатські ФОПи давно на генераторах виживають

keyboard_arrow_up