Партнер рубрики Події

Гроші, які дали за рожеві каштани, на інші витрати не могли піти

Гроші, які дали за рожеві каштани, на інші витрати не могли піти
На каштани бріотті, які висадили 6 листопада в Тернополі, дали 60 000 грн. Це – кошти, які можна було витратити лише на "екологію", а не на ремонт доріг чи інші потреби міста, пояснюють посадовці.

Нагадаємо, рожеві каштани висадили на набережній Тернопільського Ставу, а також на вул.Руській. Загалом - 50 невисоких саджанців, яким в середньому по 2-3 роки, і 10 більших, десятирічних дерев. Ці бріотті купили в Польщі, витративши на них 60 тисяч гривень. Сума включає в себе і вартість саджанців, і доставку, розмитнення та інші витрати, приміром на зберігання каштанів до посадки. Вартість саджанців у залежності від віку та висоти коливається від 300 до 2,5 тисяч гривень.
Після статті 20minut.ua про висадку дорогих каштанів чимало тернополян дорікали посадовцям, для чого витрачати такі великі суми на дерева, якщо в місті і країні є й інші проблеми. Детальніше обговорення цієї теми тут. 
- Тернополяни дорікають, що кошти, затрачені на каштани, можна було б витратити по-іншому. Однак дані кошти взяті із місцевого фонду охорони навколишнього природнього середовища, який утворюється виключно із екологічних платежів, податків і штрафів за порушення природоохоронного законодавства, - пояснює завідувач відділу екології та благоустрою міського управління житлово-комунального господарства Олег Соколовський. - Щоб не було непорозумінь, роз’яснюю – дані кошти відносяться до міського бюджету, однак їхнє цільове призначення спрямоване лише на заходи, передбачені природоохоронним законодавством. У постанові Кабміну від 17 вересня 1996 року № 1147 визначено чіткий перелік заходів, на які можна витрачати дані кошти. Наприклад, посадити дерево за ці гроші – можна, а от зрізати – ні. Законодавством передбачено, що кошти з фонду охорони навколишнього природнього середовища не можна витрачати на латання доріг, на покрівлі тощо.
Фахівців відділу благоустрою та екології дивує те, що багато тернополян категорично налаштовані проти висадки каштанів бріотті. Навіть якщо взяти до уваги, що дерева -недешеві, їх вдалося придбати за ціну, нижчу від оптової. В Україні саджанці цього виду - рідкісні. Нагадаємо, що для Києва саджанці купували по 500 євро за одне дерево, і вони виявилися «фальшивками».

- На наші каштани бріотті постачальник дає гарантію, - каже посадовець, - і тепер справа вже за жителями міста: від них також залежить, чи побачимо ми рожевий цвіт бріотті.
До слова, для того, аби захистити деревця від вандалів, встановлять захисні огородження, а також алею, де висадили деревця, внесуть у перелік об’єктів патрулювання.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (3)
  • Анонім

    Надал дбає за свій карман, а на тернополян він ложив .

    Анонім reply Анонім

    а ти що зробив, щоб Тернопіль був кращим?
  • Анонім

    Надалу респект. Попри все - він дбає за місто! Мужик!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
10:57 Мешканець Заліщицької громади наловив риби у Дністрі на 70 тисяч 10:13 У Тернополі на місяць зупинили котельню. Де не буде води 09:37 У Тернополі — зміни в курсуванні тролейбуса через ремонт дороги на Микулинецькій 09:02 Зростуть ціни на бензин та алкоголь. Уряд схвалив законопроєкт Від читача 08:54 На Тернопіллі шукають роботу 176 осіб з інвалідністю. Роботодавці, які їх працевлаштують, отримають компенсації! 08:01 Військові тернопільської 105 окремої бригади ТрО отримали нагороди від Міністра оборони photo_camera 22:03 Ховаються у різних куточках міста: а ви бачили усі бронзові мініатюри в Тернополі? photo_camera 21:07 Дев'ятеро в легковому авто: на кордоні затримали «партію» чоловіків-утікачів, серед яких тернополянин play_circle_filled photo_camera 20:02 Присвята друзям, які віддали життя в бою: на Тернопільщині відбулась теренова гра «Гурби-Антонівці» photo_camera 19:02 Вийде «сухим із води»? Чи справді депутат Захарків втік за кордон і яке покарання 18:02 У Чорткові на благодійному аукціоні зібрали чверть мільйона гривень для ЗСУ photo_camera 17:20 У лікарні помер 17-річний Андрій, який із другом потрапив у ДТП на мотоциклі 16:35 Тернопільські хірурги провели надскладну операцію пораненому воїну ЗСУ 15:50 Загинули троє людей, ще семеро — травмовані: за вихідні в області трапилось вісім аварій photo_camera 15:15 У Шумську побили 17-річного хлопця: підозрюють депутата районної ради 14:37 На кукурудзі збагатився на 8,3 млн грн: судитимуть екскерівника держпідприємства з Тернопільщини 14:00 В Тернопільському районі відкрили пам’ятну дошку полеглому воїну Андрію Рудому 13:40 Куди після школи? Огляд закладів освіти для вступу (партнерський проєкт) 13:10 У Тернополі відбудеться дефіле містян у вишиванках 12:35 Про заморозки на ґрунті попереджають тернопільські синоптики
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up