Партнер рубрики Події

«Гібридна війна», справді?: що пише світова преса про вторгнення росії в Україну

«Гібридна війна», справді?: що пише світова преса про вторгнення росії в Україну

Перші шпальти світових ЗМІ про війну росії в Україні.

Головні теми:

  • <

    Відео дня
    /li>

 

«The Herald» — «Громада доброзичливо підримує українські родини»

Вони втекли з розтерзаної війною України, не знаючи, що чекає на них через 15 годин у Спартанбурзі, Південна Кароліна. Сім'я Нагаєвських — батько, мати і п'ятеро дітей до 11 років — вийшли з літака. Їх зустріти з десяток людей, які за кілька днів встигли зібрати все необхідне сім'ї в новому будинку: ліжечко для 3-місячної дитини, двоярусні ліжка, двоспальне ліжко розміру "king-size", зручний диван, навіть банки супу Campbell’s chunky посеред купи продуктів. 

Франція, «Le Figaro» - «Валерій Залужний, стратег українського опору»

«Ouest France» - «Гібридна війна», справді?

Франсуа Гейсбур, радник Фонду стратегічних досліджень.

Термін «гібридна війна» має гарну кар’єру. Його успіх пов’язаний із простотою використання, кожен може помістити в нього те, що хоче. Кіберконфлікт? Гібридна війна! Спецназ діє без знаків розрізнення? Гібридна війна! Росія відключає газ? Супутники знищені? Фейкові новини? Блокування їжі? Знову і знову гібридна війна, як тільки доходить до того, що не є ані джихадистським тероризмом, ані відкритою війною між державами.

Концепція вперше народилася в роботі американських аналітиків після війни між Ізраїлем і Хезболлою в 2006 році. Саме анексія Криму Росією в 2014 році зробить її багатство на ринку слів, які легко розмістити, але вони розумні. . Крім того, стаття про військову доктрину начальника Генштабу Росії Валерія Герасимова, опублікована в 2013 році, здається, надала цьому змісту. Політики, журналісти та реальні чи уявні експерти сприйняли це з ентузіазмом. Таким чином, у 2017 році в Гельсінкі Європейський Союз створив свій центр передового досвіду для боротьби з гібридними загрозами.

Формула модна, але має деякі проблеми. По-перше, і це найменш серйозно, його стратегічний всеохоплюючий характер означає, що він мало що пояснює, таким розрізненим і випадковим є його зміст: ми перебуваємо в стратегії «хто обіймає занадто багато, той погано обіймає».

Тоді, оскільки передбачається, що гібридна війна охоплює те, що не є «справжньою» війною, будь-який конфлікт, кваліфікований як гібридний, не вимагає військової відповіді. Щойно захоплення Криму чи бойові дії на Донбасі вважалися «гібридними», західники не бажали протистояти їм як такі. Наслідки: аншлюс Криму та 14 тисяч загиблих під час розпалюваної Кремлем війни на Донбасі з 2014 року.

Семантичний артефакт

Є ще гірше, ніж підбурювання до умиротворення в мюнхенському розумінні цього слова. Агресор, який вдається до гібридної війни, швидше за все, надмірно повірить у обеззброювальний ефект такої форми дій. Якщо кібератаки, перерізання газопроводів і підводних кабелів, виведення супутників з експлуатації... є лише гібридною війною, яка не потребує рішучої відповіді з боку цільових країн, чому утримуватися від цього?

Адже для агресора було б лише стратегічне щастя у вигляді суттєвих збитків і зниження довіри до жертви. Коли ми маємо стягнені війська в Україні, має бути велика спокуса для Президента таким чином розширити поле боротьби.

Однак насправді люди Заходу, ймовірно, відреагували б відповідно до тяжкості понесеного удару, тобто енергійно. Прорахунок Росії призведе до подальшої ескалації війни. Історії російської війни в Україні достатньо, щоб показати, що цей ризик не є незначним.

Наша відповідь на напади має бути пов’язана з характером і рівнем агресії, а не залежати від семантичного артефакту.

 

Ізраіль «The Jerusalem Post» - «Чи може візит змінити ситуацію в Україні?»

Президент України Володимир Зеленський у середу здійснив важливий і несподіваний візит до Вашингтона.

Є ознаки того, що ця зустріч із президентом США Джо Байденом посилить позицію у війні, оскільки Україна продовжує демонструвати, що має глибоку та чітку підтримку з боку Вашингтона. У минулому Росія покладалася на загрози ядерної війни та завислі «мирні» угоди, використовуючи різні стратегії, щоб спробувати збити з пантелику підтримку України з боку Заходу.

Зеленський поки що не виїжджав за кордон під час війни, і його рішучість залишитися в столиці, а також побувати на передовій, стали одним із яскравих моментів війни України.

 

«Путін: російська армія повинна вчитися на помилках, зроблених в Україні»

 

Італія, «Corriere della Sera» - «Америка єдина з Києвом»

Перше повідомлення, з яким Володимир Зеленський звернувся до Білого дому та Конгресу США, стосується всього світу, особливо нас, європейців. Зіткнення з Росією завжди люте, і український лідер очікує, що найближчими місяцями війна розгориться ще жорстокіше, ще тотальніше. Вашингтонський бліц Зеленського був дуже важливою подією: перший виїзд із країни після 300 днів у бункері чи на полях боїв. Це було сповнене тепла, навіть емоційного. Але, на жаль, це не додало надії на те, що переговори не за горами. Умов для простого перемир’я, для тимчасового «припинення вогню» начебто немає. Концепція «справедливого миру», яку сповідують українці, яку підтримують американці та європейці, несумісна з руйнівними планами Володимира Путіна. Тоді конфлікт триватиме, незважаючи на те, що адміністрація Байдена тримає відкритими чотири канали зв’язку з Москвою: Раду національної безпеки, Держдепартамент, Пентагон і ЦРУ. Ми це знаємо: саме американська зброя дозволила Зеленському організовувати опір і вже кілька місяців планувати «відвоювання» порушеної росіянами території. В тому числі, мабуть, і Крим. Отже, другий сигнал походить від Байдена; адресований Путіну і належить до епохальної категорії «Що завгодно».

Нехай Кремль не плекає ілюзій: США продовжать підтримувати Зеленського і в 2023 році. Президент США надсилає ракети Patriot; Конгрес знову збирає кошти, виділяючи ще 45 мільярдів доларів на додаток до 40-мільярдного пакету, запущеного 19 травня.

Останніми тижнями у Вашингтоні поширилася ідея (або побоювання, залежно від вашої точки зору), що республіканці, отримавши більшість у Палаті представників, скоротять допомогу, призначену Києву. Новий законодавчий орган розпочинається 3 січня, але загальна позиція парламенту залишилася незмінною, принаймні щодо зброї: давайте українцям все, що їм потрібно, тому що Путін не повинен виграти цю війну. Лише частка Трампівських республіканців і демократичних лівих (Олександра Окасіо Кортес і частково Берні Сандерс) наполягають на скороченні військових зусиль, але вони не мають достатньої кількості, щоб змінити рішення Конгресу.

У будь-якому випадку, Байден все одно регулюватиме потоки, як це сталося з 24 лютого 2022 року, дня російської атаки. Президент США завжди відмовлявся від прохань Зеленського з метою не виходити за периметр, визначений Статутом ООН: «так» «справедливій війні» для захисту суверенітету та територіальної цілісності. Наразі Байден гарантував стабільність української армії з усіх точок зору: кількість і якість поставлених бомб; розвідувальна інформація; технологія навчання. Проте вчора він пояснив Зеленському, що американська військова промисловість насилу виконує накази Пентагону. Затримки можуть тривати навіть місяцями через низку проблем із закупівлею сировини чи постачанням напівфабрикатів. Це явище, яке стосується кожного, як підтвердив Том Белл, віце-президент із глобальних продажів і маркетингу в оборонному секторі Boeing, компанії, яка займається, серед іншого, виробництвом деяких компонентів Патріотів.

Отже, Володимир Путін не правий у всіх пунктах, крім одного: Зеленський тримає руки на кермі української військової машини, але Байден контролює гальма та газ. Саме американський президент диктує час, а точніше «дихання битви», як любить повторювати його міністр оборони генерал Ллойд Остін. Це не теорія змови, це не бажання: це факт. Просто подивіться на облік конфліктів. Візьмемо цифри, наведені авторитетним джерелом, таким як Ifw, «Інститут світової економіки», дослідницький центр у Кілі, на півночі Німеччини. На кінець листопада 2022 року США виділили 22,86 млрд євро на відправку зброї Україні проти 3,1 для Євросоюзу, 4,1 для Великої Британії, 2,4 млрд для Німеччини, 470 млн для Франції, 310 млн для Італії. .

Правда: якщо враховувати ще й гуманітарну допомогу, фінансово-економічну підтримку, то ЄС до нової партії, ухваленої Конгресом США, випередив Америку: 51,8 млрд євро проти 47,8.

 

Румунія, «Romania Libera» - «Румунія отримала замовлення на постачання озброєння в Україну»

Міністр оборони України Олексій Резніков заявив у вівторок, що західні партнери працюють над постачанням його країни озброєнь і вже укладені численні контракти на постачання зброї та боєприпасів до 2023 року, назвавши серед країн, які отримали такі замовлення, і Румунію, повідомляє українська преса. 

Нідерланди, «De Standaard» – «Після 300 днів війни в Україні гонка озброєнь тільки посилюється»

Коли Володимир Путін оголосив, що російські військові отримають чистий чек, Володимир Зеленський поїхав до Вашингтона, щоб попросити у Джо Байдена «зброю, зброю і ще раз зброю».

Триста днів триває війна в Україні, кінця їй не видно. Навпаки, президент Росії Володимир Путін не залишає жодних сумнівів у тому, що він хоче боротися до кінця. Він знову чітко заявив про це в середу, виступаючи перед своєю радою захисту.

Зараз він готовий визнати, що вторгнення в Україну пройшло не за планом, але це не привід виводити свої війська. З того, що пішло не так, потрібно винести уроки. За словами Путіна, війна показала, що армія недостатньо оснащена. Це має змінитися, і це може чогось коштувати. "Жодних обмежень щодо фінансування військових немає, - сказав він. - Все, про що просять військові, вони отримають».

Додаткові інвестиції необхідно зробити, зокрема, в безпілотники, штучний інтелект і сучасну зброю. Знову обговорювали і арсенал ядерної зброї: його потрібно ще більше готувати, в тому числі міжконтинентальну ядерну ракету «Сармат». Намір також розширити армію. На даний момент під зброєю перебувають близько 1,15 мільйона росіян. Міністр оборони Сергій Шойгу хоче збільшити її до 1,5 мільйона солдатів. Принаймні 695 тисяч із них мають бути професійними військовими. Збільшення армії має запобігти повторному виникненню проблем із мобілізацією резервістів.

Промова Путіна перед військовим керівництвом не поодинока. У вівторок він розмовляв зі своїми вищими офіцерами безпеки. Вони також отримали повідомлення, що війна йде не за планом і що ситуація в Україні "надзвичайно складна". «Але громадяни Росії, які живуть у чотирьох областях, покладаються на вас. Ваш обов’язок захищати їхні права і свободи», — з його слів ясно видно, що він готовий заплатити високу ціну за досягнення своєї мети — повного демонтажу української держави.

Той факт, що Путін не має наміру відступати, також означає, що Україна ще довго залишатиметься залежною від західної зброї. Але вони тільки погіршать і зроблять більш кривавим конфлікт, попередив прессекретар Дмитро Пєсков

Кремль. Проте поставки західної зброї не припиняться. Європа залишається єдиною у своїй підтримці, але Україна ще більше розраховує на американців. Наразі вони виділили трохи менше 50 мільярдів доларів, майже половина з яких була військовою допомогою. Ще 45 мільярдів буде закладено в новому бюджеті. Для порівняння: усі європейські інституції та країни-члени разом пообіцяли виділити 51 мільярд євро. Ця підтримка була в основному фінансовою, менше військовою.

Той факт, що Президент Зеленський несподівано прилетів до Вашингтона в середу, щоб обговорити українську справу з президентом Джо Байденом і Конгресом США, показує, наскільки велика потреба. «Я хочу зброї, зброї і ще більше зброї», — сказав він, виходячи. Зеленський не залишав країну з початку війни. Цим він хотів повідомити своєму народу та своїм солдатам, що він не хоче залишати їхню сторону. Його соратники також постійно повторювали, що він не покине країну, доки Росія не зазнає поразки.

Як Черчилль

Після десяти місяців війни він все ж поїхав до США. Це свідчить про те, що він впевнений, що країна достатньо сильна, щоб деякий час обходитися без нього. Подорож також дуже важлива символічно. В американських ЗМІ цей візит порівнюють із візитом британського прем’єр-міністра Вінстона Черчилля. Він приземлився у Вашингтоні 22 грудня 1941 року, через кілька днів після нападу Японії на Перл-Харбор. Разом із президентом США Рузвельтом він розробляв плани, які заклали основи перемоги над нацистською Німеччиною та Японією. Зеленський вже порівняв боротьбу України з Росією з боротьбою Британії з нацистською Німеччиною.

Але, звичайно, Зеленський хоче передусім переконати Конгрес США, що підтримка не повинна слабшати. Республіканці візьмуть владу в Палаті представників з початку січня. Зеленський не впевнений, що вони будуть такими ж щедрими, як демократи. У будь-якому випадку, Байден вже надсилає новий пакет зброї вартістю 1,8 мільярда доларів. Це включає в себе сумнозвісні ракети Patriot, одну з найдосконаліших зенітних систем в арсеналі США. У Кремлі вже заявили, що вони стануть мішенню для Москви.

Оскільки Джо Байден надсилає новий пакет зброї, включаючи ракети Patriot, ядерний арсенал Росії знову стоїть на порядку денному.

 

Автор підбірки Сергій Чернявський

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • НАДІЯ ОРИДОРОГА

    Вечір Добрий!!!!Розповідали вінниччяни,проживаючі біля вінницького суду,наприклад,в в. Грушевська-про випровадження азіатів навколо,для України азіатами зроблений внесок який,про патріотизм власний вінниччян,весь,свій????Азіатські кафетерії там стільки стоють-що про азіатів засвоїли???????Турок "Skay Park" власник??????Вінниччян,переселенців:що турбуе зараз??????

keyboard_arrow_up