Гінекологиня, політикиня та психологиня: як тепер називатимуть тернополянок. А ви що думаєте?

Гінекологиня, політикиня та психологиня: як тепер називатимуть тернополянок. А ви що думаєте?
  • Про проблеми гендерної рівності та сексизму в сучасному суспільстві розповіли керівниця проєкту «Гендерочутливий простір сучасної журналістики» Богдана Стельмах та журналістка, експертка з моніторингу проєкту «Гендерочутливий простір сучасної журналістики»у Тернопільській області Тетяна Тарасенко у понеділок, 16 грудня. 
  • Експерти проаналізували ЗМІ Тернополя на наявність стереотипів стосовно чоловіків та жінок.

Щоб привернути увагу до проблем гендерної нерівності, стереотипів та сексизму, спеціалісти проаналізували регіональні медіа із 24 областей України.  

- У нас складається стереотип, що такі сфери життя як політика, спорт, економіка та бізнес більше стосується чоловіків, а от обслуговування та соціальні сфери – жінок, – розповідає Богдана Стельмах. – На жаль, роль жінок знецінюється у окремих сферах. Те ж стосується і з фемінітивами. Для прикладу – у 30-х роках минулого століття широко вживалися в мові, але зараз таких слів не так багато. Якщо «вчителька», «прибиральниця» та «студентка» часто вживається в нашій мові, то високі посади відмінюються лише в чоловічій формі.

Як зазначає Богдана Стельмах, вживання фемінітивів для багатьох є чимось новим та незвичним. Більше того, часто жінки не сприймають фемінітиви. Деякі слова здаються смішними, однак нічого поганого в них немає – зазначають експерти.

Відео дня

- Ми проаналізували ті ж видання, що і попереднього року, – каже Тетяна Тарасенко. – Мені дуже приємно зазначити, що Тернопіль підвищив свої позиції. Стереотипи ламаються. Присутність жінок поступово зростає в наших медіа. Мене тішить і збільшення фемінітивів. Деякі з них дуже колоритні – «фотографиня», «кермувальниця», «сільська голова». Фемінітиви були закладені в українській мові. Однак коли мова заходить про посади або представників органів державної влади, вживають лише чоловічі форми слів. Я думаю, що скоро в цьому плані скоро будуть зрушення, і фемінітиви в цих сферах використовуватимуть.

Щоб проаналізувати ЗМІ усіх міст України, працювали 24 спеціаліста, які один тиждень на місяць аналізували стрічки новин різних регіональних ресурсів та друковані матеріали.        

В ході моніторингу тернопільських ЗМІ, найкращі результати показала «RIA плюс». Жінок-експертів у публікаціях майже стільки ж, скільки і чоловіків. Те ж стосується і фемінітивів. Їх найбільше у публікаціях «RIA плюс» – 55%.  Спеціалісти визначили і «індекс гендерної чутливості» у 24 областях України. Тернопільська область область за оцінками експертів знаходиться посередині - з індексом 35%. Найкращий результат показала Вінницька область – 41%, а найгірший – Київська – 24%. Як пояснюють експерти, чим ближче це значення до 50%, тим краще, оскільки чоловікам та жінкам приділяють увагу однаково. 

А як ви ставитель до фемінітивів? Чи варто їх впроваджувати? Діліться думками у коментарях! 

Опитування

А як ви ставитеся до фемінітивів в українській мові?

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (5)
  • Надоїли

    Хто не вкурсі справи то дякувати за такі нововведення треба феміністкам бо їх пригнічує все що має відношення до чоловічого роду=)
  • Оля Мельник

    Ху..ня повна нах..й вопше та вся фіг..ня ,в школі про підмет і присудок незнала заставила мене учілка є..буча 100 разів писати на бумажці,так б..лять і до цього часу непоняла нах..й мені це було потрібно.Вийшла заміж,народила дитину,була в Європі їздили з чоловіком в Єгипет,на Канарські острови,Кіпр,Греція.Но нажаль нігде це мені не пригодилося і по цей час.Також алгебра і геометрія,фізика,це все лишнє.Вчіть дітей жити ,готувати їсти,надавати медичну допомогу,плавати,предохранятися віднебажаної вагітності бо дитячі будинки забиті байструкам,іноземні мови потрібно вчити бо незнати ле тебе судьба закине,Також їздити на авто бо мій чоловік робить круглі очі що він має 6 машин а я їздити невмію,але зато я знаю про підмет і присудок.Шкода ,але школа не дала мені ніяких знань.Гроші я порахувати вмію дай Бог заробити стільки грошей до скількох я вмію рахувати,думаю і математики до 3 класу б вистачило.В Європі про Україну ніхто не вчить і їм дос..раки вони знають про 3 великі держави Америка,Китай,і росія ,а ми контурні карти малювали як хол.єра давно пора робити зміни а то міністрів освіти дох..я а нічого не вирішують

    V reply Оля Мельник

    Повністю підтримую, все правильно описано, школа не потрібна - це є один із стовпів невігластва і тупості в Україні. Інший великий і страшний стовп дурості людей - церква, яка веде людей назад, а не вперед, робить їх послушниками і рабами, які наповнюють чужу кишеню, а також із-за дурних стереотипів псують собі життя. Третій стовп - авторитарні дурні сім’ї, де батьки бідні, бо дурні, але строгі, ставляться до дитини з неповагою, як до якогось меншовартісного звірька, який нічо не знає і не розуміє, тим самим псуючи йому життя.
  • Анонім

    Це дурість космічного маштаба . Купу років всіх влаштовувало ,що жінок наприклад лікарів називали психолог , педіатр і так далі ,а зараз якісь дов..... собі надумали таку х..... примінити .Ну чесно слухаюси по радіо такий термін як психологиня мене чесно кажучи просто бісить .Це все через те ,що у нас купа філологів розвелося яким немає ,що робити ось вони таку х...... проштовхують .Наклепала держава на свою голову тих філологів та інших трутнів .
  • Цьвєк

    Таким експертам найбільше відповідає «сільська голова».
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:01 Прикрашає тарілки тернопільською вишивкою та архітектурою: історія майстрині Софії Демків 21:00 У ДТП на Тернопільщині постраждали п'ятеро людей 20:01 Поранений, але незламний: історія воїна-лісівника з Тернопільщини, який готується до протезування photo_camera 19:00 Жінки на керівних і бойових посадах в армії: що про це думають тернополяни? (ОПИТУВАННЯ) play_circle_filled Від читача 22:30 В новому мікрорайоні "Північний" жителі кількох будинків можуть залишитись без під'їзної дороги 18:00 У Тернополі має запрацювати креативний простір OPEN SPACE 17:01 У центрі Тернополя квітне магнолія (ФОТО ДНЯ) photo_camera 16:23 Бучацькі поліцейські затримали 16-річного студента, який прийшов в навчальний заклад з наркотиками 15:40 Оприлюднили відео конфлікту судді і поліції play_circle_filled 14:50 У Тернополі інспектор отримав майже сто тисяч за «правильне розмитнення»: що йому загрожує 14:10 У Тернополі 19 квітня падав сніг. Яку погоду чекати найближчими днями photo_camera 13:37 На Тернопільщині 19 квітня діятимуть графіки відключення світла для підприємств 13:05 «На щиті» повернувся захисник Сергій Михалко з Почаївської громади. Вічна пам'ять Герою! 12:18 Посмертно шестеро захисників отримали звання «Почесний громадянин міста Тернополя» 11:36 Волонтерка Христина Феціца пояснила, чому вирішила відмовитися від депутатства 11:03 Мобілізація автомобілів: що варто знати про новий закон. Для «20 хвилин» коментує юрист 10:18 Найнижчі пенсії в Україні отримують мешканці Тернопільської області (РЕЙТИНГ) 09:40 Що з реабілітаційним центром на Чумацькій, на який виділяли 8 мільйонів 09:02 Ранкові обстріли Дніпропетровщини. Є загиблі та постраждалі, серед яких — діти 08:01 Чи варто в найближчі дні чекати потепління в Тернополі та області
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up