Горіховий Спас: як правильно відзначати та що не можна робити

Горіховий Спас: як правильно відзначати та що не можна робити

На святковому столі в день Третього Спаса обов’язково мають бути горіхи та свіжоспечений хліб, звідси й походить ще одна назва свята – Хлібний Спас.

 

Горіховий Спас – фінальне свято із трьох літніх Спасів, які присвячені вшануванню Бога, збору врожаю та підготовці до зими. Таку назву свято отримало, бо до цього часу саме достигає ліщина (лісовий горіх), а значить – можна її збирати й заготовляти.

Також цей Спас називають Третім, адже він є останнім із трьох Спасів. Ще одна його назва – Хлібний Спас, оскільки цього дня прийнято пекти хліб із зерна першого врожаю. Третій Спас встановлений церквою на честь перенесення до Константинополя Нерукотворного образу Ісуса Христа. Звідси походять й інші назви свята – Полотняний Спас, Спас на полотні, Нерукотворний Спас. Йдеться про давню подію, коли Ісус Христос, умившись, витер обличчя рушником і на ньому залишився його образ. Ікона ця Нерукотворна, бо не була написана, повідомляє УНІАН lite.

Коли святкуємо Горіховий Спас у 2019 році 

Горіховий Спас – останній зі Спасів, після Медового та Яблучного. Як і попередні Спаси, третій із них має одну й ту ж дату святкування. Його завжди відзначають наприкінці літа – 29 серпня. Таким чином, святкування Хлібного Спаса у 2019 році припадає на найближчий четвер.

Як відзначати Третій Спас: традиції

Третій Спас – своєрідне прощання з літом і підготовка до осені. Відзначають його, порівняно із Яблучним та Медовим Спасами, без особливого розмаху. Цього дня люди стараються зробити частину заготовок на зиму, адже збирання врожаю на полях уже завершено.

29 серпня прийнято випікати хліб із зерен нового врожаю та збирати дозрілі горіхи. Із волоських горіхів роблять цілющі настоянки, а гілки ліщини використовують для банних віників.

Відео дня

Вважалося, що банний віник, виготовлений із ліщини на Горіховий Спас, здатен вилікувати людину від будь-якої хвороби.

Традиційно народ йде до церкви, щоб помолитися й освятити кошик із літніми дарами: яблуками, виноградом, горіхами, медом і, звичайно ж, запашним хлібом. На святковому столі у кожній домівці обов’язково мають бути горіхи та свіжоспечений хліб. Також господині з нагоди свята часто печуть пироги із горіховою начинкою.

Хлібний Спас пов’язаний із таким обрядом, як освячення й очищення води. Цього дня прийнято освячувати нові криниці. Старі колодязі ж обходили навколо, ніби "замикаючи" теплу пору року.  А ще на цей Спас ходять у баню і паряться там із горіховими віниками.

Що забороняється робити 29 серпня

В жодному разі не можна лаятися, оскільки негативна енергія, спрямована на іншу людину, може повернутися назад у подвійному розмірі.

Необхідно постаратися не лихословити в день Горіхового Спаса. Вважалося, що 29 серпня лісом бродить нечиста сила, тому туди рекомендується йти лише із оберегами. Якщо на свято Хлібного Спаса бідняк попросить допомоги, йому не можна відмовити, а потрібно допомогти усім, чим тільки зможеш.



 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
19:00 «На щиті» повернувся додому сапер із Теребовлянської громади 18:00 У замку на Тернопільщині організовують толоку 17:00 26-річний тернополянин за 4500 доларів став «батьком» трьох литовських дітей 15:30 Причетному до організації вибухів у Тернополі повідомили про ще одну підозру Від читача 12:17 Пів мільйона грн компенсацій отримали цьогоріч роботодавці Тернопільщини, які працевлаштували переселенців 15:07 «Афілійований міні-EdCamp Ternopil»: що зібрало у 19 школі майже дві сотні освітян? 14:00 На Тернопільщині мотоцикліст врізався в кам'яну огорожу — є постраждалі 13:30 Патріотична організація «Центурія» проводить набір активної молоді 13:00 На п’ятьох вулицях Тернополя триває поточний ремонт дорожнього покриття 12:33 Кременчанину, який торгував зброєю, повідомили підозру 12:00 На дорогах Тернопільщини вітер повалив понад 20 дерев 11:35 На Тернопільському ставі починається сезон водних прогулянок 11:15 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (новини компаній) 10:45 1 квітня розпочинається нерестова заборона на вилов риби 10:10 На Оболоня пограбували жінку 09:50 Прямий маршрут Прага-Чоп: Укрзалізниця відкриває нові горизонти (на правах реклами) 09:30 «На щиті» повертається додому захисник Степан Шумило з Лановеччини 08:50 У Тернополі 28 березня на кількох вулицях тимчасово вимкнули електрику 08:00 Сьогодні, 28 березня: яке сьогодні свято та чим цей день запам’ятався в історії 22:00 На Тернопільщині — штормове попередження
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up