Горить вся область! Люди, припиніть палити траву!

Горить вся область! Люди, припиніть палити траву!
  • Рятувальникам за годину доводиться виїжджати на 2-3 виклики. Вже за кілька місяців цього року спалили 235 га.
  • У соцмережах повідомляють, що висота полум’я сягає 3-4 метра. Вийти на двір чи відчинити вікна неможливо. Подумайте про дітей та онуків, закликають тернополяни.
  • За спалювання трави існує як адміністративна, так і кримінальна відповідальність. Нанесли шкоду – може світити й тюрма до 5 років. Загинули люди чи тварини – сядете за грати на термін до 10 років.
  • В стороні села Лапшин горить вже 2-3 години, небо сіре і кричать птахи. Як можна бути таким нелюдом?! Як не думаєте про своє здоров'я, то подумайте про дітей і онуків! – написала у групі Бережанці і Бережанська діаспора Alina Slobodyanyuk.

Не минуло й години від її посту, Олег Покотило на власній сторінці пише: «О, люди це чи нелюди! Перестаньте палити траву! Там живцем згоряють пташенята і звірята! Вже кілька днів хтось запалює в різних місцях прилеглі до Збруча з обох сторін луги. Висота полум'я місцями сягає 3-4 метри».

Як з’ясувалось, 20-го березня пожежно-рятувальні підрозділи залучались до ліквідації 16 пожеж, що виникали в природних екосистемах на території Тернопільської області. Про це повідомила речниця управління Держслужби з надзвичайних ситуацій в області Ірина Крупа.  

Відео дня

Де горіло за добу? Шукайте своє місто чи село

10:58 В м. Тернопіль, в парку «Топільче» черговим караулом 1-ї державної пожежно-рятувальної частини ліквідовано пожежу сухого очерету на відкритій території на площі орієнтовно 0,0015 га.

12:22 В с. Великий Глибочок Тернопільського району черговим караулом 3-ї державної пожежно-рятувальної частини ліквідовано пожежу сухої трави на відкритій території на площі орієнтовно 1 га.

12:54 В с. Тростянець Зборівського району черговим караулом місцевої пожежної команди с. Залізці ліквідовано пожежу сухої трави на відкритій території на площі орієнтовно 4 га.

13:35 В с. Медин Підволочиського району черговим караулом місцевої пожежної команди с. Кошляки ліквідовано пожежу сухої трави на відкритій території на площі орієнтовно 0,05 га.

13:54 В с. Шибалин Бережанського району черговим караулом 7-ї державної пожежно-рятувальної частини ліквідовано пожежу сухої трави на відкритій території на площі орієнтовно 0,05 га.

13:59 В с. Підзамочок Бучацького району черговим караулом 9-ї державної пожежно-рятувальної частини ліквідовано пожежу сухої трави на відкритій території на площі орієнтовно 0,05 га.

16:11 В с. Воля Теребовлянського району черговим відділенням 25-го державного пожежно-рятувального поста 12-ї державної пожежно-рятувальної частини ліквідовано пожежу сухої трави на відкритій території на площі орієнтовно 2 га.

16:33 В с. Базаринці Збаразького району черговим караулом 4-ї державної пожежно-рятувальної частини ліквідовано пожежу сухої трави на відкритій території на площі орієнтовно 0,002 га.

17:35 В с. Лозова Тернопільського району черговим караулом місцевої пожежної команди с. Шляхтянці ліквідовано пожежу сухої трави на відкритій території на площі орієнтовно 0,05 га.

18:00 В сел. Підволочиськ черговим караулом 20-ї державної пожежно-рятувальної частини ліквідовано пожежу сухої трави на відкритій території на площі орієнтовно 0,04 га.

18:14 В с. Ступки Тернопільського району черговим караулом місцевої пожежної команди с. Шляхтянці ліквідовано пожежу сухої трави на відкритій території на площі орієнтовно 0,04 га.

18:19 В с. Кровинка Теребовлянського району черговим караулом 12-ї державної пожежно-рятувальної частини ліквідовано пожежу сухої трави на відкритій території на площі орієнтовно 0,5 га.

19:43 В с. Токи Підволочиського району черговим караулом 20-ї державної пожежно-рятувальної частини ліквідовано пожежу сухої трави, сміття та дров на відкритій території на площі 0,004 га.

20:07 В с. Карначівка Лановецького району черговим караулом 11-ї державної пожежно-рятувальної частини ліквідовано пожежу сухої трави на відкритій території на площі 0,9 га.

20:12 В с. Дичків Тернопільського району черговим караулом 3-ї державної пожежно-рятувальної частини ліквідовано пожежу сухої трави на відкритій території на площі 0,04 га.

20:22 В х. Совинови Литвинівської сільської ради Підгаєцького району черговим караулом 14-ї державної пожежно-рятувальної частини ліквідовано пожежу сухої трави на відкритій території на площі 1 га.

За спалювання трави існує як адміністративна, так і кримінальна відповідальність. Нанесли шкоду – може світити й тюрма до 5 років. Загинули люди чи тварини – сядете за ґрати на термін до 10 років.


Законодавчі акти, якими регулюється випалювання сухої рослинності та покарання за незаконне випалювання.

Закон України “Про тваринний світ” Стаття 39. Охорона середовища перебування, умов розмноження, шляхів міграції тварин

Випалювання  сухої рослинності або її залишків здійснюється в порядку,  встановленому  центральним  органом виконавчої влади, що забезпечує  формування  державної  політики  у  сфері  охорони навколишнього природного середовища.

Закон України “Про рослинний світ” Стаття 27. Збереження умов місцезростання об’єктів рослинного  світу

Випалювання  сухої рослинності або її залишків здійснюється у порядку,  встановленому  центральним  органом виконавчої влади, що забезпечує  формування  державної  політики  у  сфері  охорони навколишнього природного середовища.

Кримінальний кодекс України Стаття 245. Знищення або пошкодження об’єктів рослинного світу

Знищення або пошкодження лісових масивів, зелених насаджень навколо населених пунктів, вздовж залізниць, а також стерні, сухих дикоростучих трав, рослинності або її залишків на землях сільськогосподарського призначення вогнем чи іншим загальнонебезпечним способом – караються штрафом від трьохсот до п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеженням волі на строк від двох до п’яти років, або позбавленням волі на той самий строк. Ті самі дії, якщо вони спричинили загибель людей, масову загибель тварин або інші тяжкі наслідки, -караються позбавленням волі на строк від п’яти до десяти років.
Кодекс України про адміністративні правопорушення Стаття 77-1. Самовільне випалювання рослинності або її залишків

Випалювання стерні, луків, пасовищ, ділянок із степовою, водно-болотною та іншою природною рослинністю, рослинності або її залишків та опалого листя на землях сільськогосподарського призначення, у смугах відводу автомобільних доріг і залізниць, у парках, інших зелених насадженнях та газонів у населених пунктах без дозволу органів державного контролю у галузі охорони навколишнього природного середовища або з порушенням умов такого дозволу, а так само невжиття особою, яка одержала дозвіл на випалювання зазначеної рослинності або її залишків та опалого листя, заходів щодо своєчасного їх гасіння – тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від десяти до двадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб – від п’ятдесяти до сімдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Ті самі дії, вчинені в межах територій та об’єктів природно-заповідного фонду, – тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від двадцяти до сорока неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб – від сімдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Коментар

Мар’яна ЗВАРИЧ, речниця міського голови Тернополя:

 - Спалювання рослинних залишків є прямим порушенням низки норм чинного законодавства. А саме: статті 50 Конституції України, статей 9 та 12 Закону України “Про охорону навколишнього природного середовища”, статті 16 Закону України “Про охорону атмосферного повітря”, пунктів 3.6.14., 3.7.4. Правил утримання жилих будинків та прибудинкових територій, пунктів 3.6., 6.4.2. Правила утримання зелених насаджень у містах та інших населених пунктах України, Закону України “Про благоустрій в населених пунктах”. Дії, що є порушенням зазначених норм законодавства, тягнуть відповідальність, відповідно до ст. 77-1 (Самовільне випалювання рослинності або її залишків) Кодексу України про адміністративні правопорушення. Ця стаття передбачає накладення штрафу від десяти до двадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - від сімдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Повідомляти про випадки спалювання рослинності можна у Державну екологічну інспецію у Тернопільській області або у муніципальну поліцію за телефоном +38 073 015 1481 (Viber). У муніципальній поліції працюють три громадські інспектори з охорони довкілля, які мають право оформляти протоколи за порушення природоохоронного законодавства і передають їх на розгляд в екологічну інспекцію.

Довідка

Від початку 2020 року на Тернопільщині зареєстровано 246 пожеж в природних екосистемах, на загальній площі 234,8 га.


 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (8)
  • Яна

    Спочатку весь ліс вирізали,  а тепер палять і знищують всі сліди злочину.
  • Валерий

    Это беда был проездом в Полтавской области сегодня  горят поля  а сними деревья  и все остальное 😮  Зачем и кто палит непонятно но не дети  это гектары .
  • Юрій

    Діти палять
  • DIMA

    Ублюдки кончені. Лиш так роблять))
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
09:02 Окупанти вдарили по багатоповерхівці в Дніпрі. Є загиблі, серед них — дитина 08:01 Чи варто в найближчі дні чекати потепління в Тернополі та області 22:01 «У ногу прилетів осколок боєприпаса»: 47-річний захисник з ампутацією проходить реабілітацію у Тернополі 21:03 Мрію повернутия до Тернополя: де зараз американський співак який виступав у центрі міста play_circle_filled photo_camera Від читача 13:58 На платформі Мегого вийшов короткометражний фільм Віталія Кікотя «Сумні портрети». 20:01 У Тернопільському музеї влаштували Великодню майстерню photo_camera 19:00 По 15 років тюрми присудили трьом депутатам держдуми 18:15 На «Дружбі» ремонтують аварійні сходи: що змінилося? 17:33 Як в Україні буде відбуватись мобілізація ув'язнених. Пояснює юрист 16:50 Неймовірні магнолії та сакури розквіли в Кременецькому ботанічному саду. Як туди дістатись photo_camera 16:10 У Тернополі засудили екскерівника податкової та його сина, які вимагали 40 тисяч доларів неіснуючого боргу 15:35 В Україні презентували законопроект про відбудову та відновлення 14:53 Видання «20 хвилин» на мапі рекомендованих медіа в Україні. Читайте лише перевірені факти! photo_camera 14:30 Ветерани та ВПО можуть скористатись безкоштовною послугою переїзду в Україні (Новини компаній) 14:17 На Тернопільщині — штормове попередження 13:45 У Тернополі виділили майже 2,6 млн гривень на техніку для школярів 13:08 У Тернополі зустріли колону «На щиті» із полеглим Героєм Василем Друзюком (ВІДЕО ДНЯ) play_circle_filled photo_camera 12:40 У Тернополі пенсіонерка травмувалась в маршрутці, коли водій раптово пригальмував 12:05 Суддю не каратимуть за перевищення швидкості, а тернопільського поліцейського, який його зупинив — звільнили 11:25 У Тернополі водійка на LEXUS в'їхала у перешкоду прямо перед відділком поліції. Була напідпитку
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up