Партнер рубрики Події

Готуємось до можливих блекаутів: як підготувати генератор до початку роботи. Поради майстра

Готуємось до можливих блекаутів: як підготувати генератор до початку роботи. Поради майстра
  • Тернополяни готуються до можливих відключень світла. Дехто ще минулого року придбав генератори для своїх будинків або бізнесу. Є і такі, хто планує купити генератор цього року.
  • Ми запитали у спеціаліста з обслуговування генераторів, на що варто звернути увагу при покупці. Як правильно запускати новий генератор та генератор після тривалого простою. Що варто робити, аби уникнути поломок та дороговартісного ремонту? Про це у матеріалі!

На центральному ринку багато продавців виставили генератори. Цього року ціни значно нижчі Купити генератор можна навіть за 7000 гривень. Продавці кажуть – тернополяни готуються до можливих блекаутів.

– Люди купують генератори, але поки відключень немає – попит невеликий, — розповів продавець Іван. – Переважно купують генератори жителі сіл, районів, де минулого року світло відключали регулярно. Також купують тернополяни, які живуть у приватних будинках. Генератор в основному потрібен покупцям, щоб працювало опалення, холодильник. Також, якщо у будинку є свердловина, а не централізоване водопостачання, то генератор потрібен для запуску насосу, щоб в домі була вода. Ціни на генератори зараз доступні, дефіциту немає.

Якщо обрати та запустити новий генератор

Ми поспілкувалися з тернопільским підприємцем, спеціалістом з ремонту генераторів та бензинової техніки Михайлом Водяним. Він розповідає – від початку осені все більше людей цікавляться покупкою генератора. Також побільшало роботи в майстерні – до нього на ремонт та обслуговування привозять генератори.   

Відео дня

При покупці нового генератора варто правильно розрахувати його потужність. Краще проконсультуватися з продавцем – радить Михайло Водяний. Варто врахувати ваші основні потреби і від цього відштовхуватися. Як каже майстер – для приватних будинків зазвичай купують генератори потужністю 5-5,5 Квт. Якщо потрібно живлення для елементарних потреб – світло, комп’ютер, холодильник – вистачить і генератора потужністю 2-2,5 кВт.

– Головне, що я раджу всім, – не купувати дешеве, – каже пан Михайло. – Цього року дефіциту генераторів немає, ціни на них знизились. Є дуже дешеві генератори, до 10 тисяч гривень, однак я б не радив їх купувати, бо довго вони вам не прослужать. Щоб здешевити вартість – виробники замість мідної обмотки використовують алюмінієву, яка менш надійна. Використовують дешевші комплектуючі, які швидко виходять з ладу. Тому щоб генератор вас не підвів та не довелося проводити дороговартісний ремонт – не економте і не купуйте дуже дешеве. Ціни на хороші генератори починаються від 18 тис. гривень, але це залежить від виробника, потужності та багатьох інших чинників.

Щоб генератор служив довго – треба правильно обрати його потужність.

– Генератор найкраще працює, коли навантаження на нього 70% від його потужності, – каже спеціаліст. – Тоді він споживає оптимальну кількість пального. Тому краще порадитися з продавцем, який генератор вам підходить, краще для ваших потреб, щоб його не перенавантажувати або щоб не купувати потужний генератор, якщо у вас немає великих енергозатрат.

Щоб підготувати новий генератор до роботи – потрібно залити мастило та пальне. Щоб уникати поломок і генератор працював справно – мастило треба замінювати з певною періодичністю. На це потрібно звернути особливу увагу.

– Якщо ви купили новий генератор – першим ділом потрібно залити мастило та бензин, – пояснює Михайло Водяний. – Виробник вказує рівень мастила, який має бути. Якщо генератор новий – першу заміну оливи варто зробити через 5-7 годин роботи. Це необхідно для промивки генератора. Наступну заміну треба проводити через 15-20 годин роботи, потім через 50 годин. Далі рекомендовано замінювати мастило кожних 100 годин роботи.

Під час першого запуску генератор вже можна підключати до системи та використовувати для живлення техніки. Працювати «в холосту» не потрібно – каже майстер. Також не потрібно встановлювати додаткові стабілізатори чи запобіжники, якщо вони передбачені у генераторі.

Що робити після закінчення сезону

Переважна більшість поломок генераторів стається через те, що після закінчення сезону їх не готують до тривалого зберігання, – каже майстер. Кілька простих маніпуляцій допоможуть запобігти поломкам та ремонту та допоможуть зберегти генератор.

– Коли сезон використання закінчився і генератор буде кілька місяців простоювати – його потрібно «законсервувати», – розповідає Михайло. – Варто злити усе пальне та мастило. Якщо бензин був неякісний – він має властивість розшаровуватися і генератор виходить з ладу. Спершу розігріваємо генератор, увімкнувши його на 5-10 хвилин, а після цього зливаємо увесь бензин та оливу. Далі – резервуари закриваємо і цього достатньо для того, щоб генератор стояв до початку наступного сезону.

Якщо ви не впевнені, що генератор вам не знадобиться через невеликий проміжок часу і ви не хочете його «консервувати» – достатньо періодично запускати його на 5-10 хвилин раз на місяць, щоб мастило та пальне не застоювалось в системі.

Як підготувати генератор до нового сезону

Якщо ви зливали оливу та бензин, щоб підготувати генератор до використання у новому сезоні, достатньо залити свіже мастило та пальне. Після цього його можна сміливо запускати – пояснює майстер. Якщо ви періодично використовували генератор і він не простоював у вас тривалий час – особливої підготовки не потрібно. Головне – не забувати періодично замінювати мастило.

Якщо ж ви не злили мастило та бензин, і генератор тривалий час не використовувався – перед початком нового сезону треба обов’язково замінити ці рідини.

– Найбільша проблема, коли люди забувають «законсервувати» генератор, коли його довго не використовуватимуть, – каже Михайло Водяний. – Потім його не можуть запустити. В деяких випадках достатньо просто замінити мастило та бензин. Але якщо рідини були неякісні, або генератор простоював дуже довго – може знадобитися сервісне обслуговування та чистка.

Як пояснює майстер – вартість сервісного обслуговування (заміна мастил та пального перед початком використання) починається від 500 гривень за роботу майстра, також до вартості треба додати ціни на мастило та пальне.

Якщо ж необхідний ремонт з заміною деталей – це може коштувати і кілька тисяч гривень, залежно від моделі генератора, ціни на комплектуючі, складність ремонту та роботи майстра. Тому щоб не допускати поломок – варто вчасно проводити заміну мастил, не допускати тривалого простою генератора та не перенавантажувати його. Якщо дотримуватися цих правил – генератор зможе служити довго.

А ви готуєтесь до можливих блекаутів? Чи маєете генератор? Пишіть у коментарях!

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (3)
  • Valeriy K

    Як ви достали цією новиною.
  • Володимир Козін

    Якщо задуматись, то це капець дорого виходить експлуатація (сам апарат, обслуговування і паливо)
  • Andrii Hutsaliuk

    З власного досвіду
    Такий маленький двотактний генератор без проблем тягне котел, хододильник, телевізор і світло
    Розхід біля 0.5л/год

keyboard_arrow_up