Гроші на вітер? Скільки коштують феєрверки та чи можна їх запускати у Тернополі

Гроші на вітер? Скільки коштують феєрверки та чи можна їх запускати у Тернополі

Зустріч Нового року зазвичай супроводжується запуском феєрверків. В небо можна випустити від кількох сотень до кількох тисяч гривень. Однак у Тернополі діє заборона на запуск феєрверків. Журналіст «20 хвилин» дізнався, чи легко придбати феєрверки у місті та яка відповідальність передбачена за їх запуск.

Заборона на запуск феєрверків діє не лише у Тернополі, а і в ряді інших міст ще з 2014 року. Їх запуск заборонили у зв’язку з початком бойових дій на сході України. Однак сам продаж феєрверків та петард ніхто не забороняв. Вони продаються навіть у звичайних супермаркетах напередодні новорічних свят.

Що можна придбати у Тернополі?

Феєрверки напередодні новорічних свят можна легко придбати у звичайних супермаркетах. Там продають не лише петарди, а і пускові установки для феєрверків.

В одному з супермаркетів міста ми знайшли салютні установки на 10, 13, 16 та 25 пострілів. Ціни – від 200 до 300 гривень.

Відео дня

Є в магазинах і різні петарди та бомбочки. Ціни за упаковку – від 30 до 70 гривень. Є різні петарди, які продаються поштучно. Ціни – 15-20 гривень.

В торгових центрах міста також можна побачити продаж феєверків та піротехніки. Ціни такі ж, як  в супермаркетах, однак вибір більший. Є і дорожчі салютні установки – по 500 та 700 гривень.

За запуск – штраф

Хоча придбати феєрверк можна – у Тернополі діє заборона на їх запуски. Порушникам загрожує штраф.

– У липні 2014 року виконавчий комітет Тернопільської міської ради прийняв рішення про заборону та використання піротехнічних засобів через військові дії на Сході України, дія якого триває досі, – пояснює речниця патрульної поліції Катерина Басалига. – під час новорічних свят будьте особливо обережні. Згідно статті 195-6 КУпАП порушення порядку виробництва, зберігання, перевезення, торгівлі та використання піротехнічних засобів – тягне за собою накладення штрафу у сумі від 595 до 1700 гривень з конфіскацією піротехнічних засобів.

Якщо ви помітили осіб, які запускають феєрверки, або ж чуєте характерний від них звук, одразу ж повідомляйте на спецлінію «102».

Правоохоронці закликають тернополян утриматися від таких «веселощів» та не наражати себе та інших на небезпеку.

Чи можна замовити в інтернеті?

В інтернет магазинах є чимало різних пропозицій феєрверків та петард. Деякі феєрверки можуть коштувати понад 10 тис. гривень. Вони мають 150-200 вистрілів. Вони запускають феєрверки впродовж 4-5 хвилин.

Є і значно дешевші установки на 20-50 пострілів. Такі коштують від 200 до 500 гривень.

Продавці пересилають піротехніку поштою, хоча це робити заборонено. Такі вимоги має як «Укрпошта», так і «Нова пошта». Будь-які вибухонебезпечні речовини, порох, петарди не можна відправляти поштою, хоча цим правилом нехтують продавці.

Бенгальські вогні та хлопавки

Запускати салюти на вулиці заборонено. Однак можна придбати більш безпечні хлопавки та бенгальські вогні. Найдешевші хлопавки коштують по 2-5 гривень за штуку. Однак є і дорогі хлопавки. Вони працюють на стисненому повітрі. Коштувати такі можуть від 50 до 100 гривень. Їх можна купити у звичайних супермаркетах.

Упаковка бенгальських вогнів коштуватиме від 5 до 30 гривень. Це залежить від їх довжини.

Однак при їх використанні варто дотримуватися техніки безпеки. Заборонено давати бенгальські вогні чи хлопавки дітям. Запалювати бенгальські вогні варто подалі від легкозаймистих предметів – штучних ялинок, синтетичного одягу, тюлі, тощо. Хлопавку при використанні не можна напрявляти в сторону людей та тварин.

Як обрати піротехніку?

Якщо ви все ж вирішили купити до новорічних свят петарди чи феєрверки – не забувайте про їх безпечне використання та вибір.

Як радять в управлінні Держпродспоживслужби, при купівлі піротехніки потрібно бути особливо уважним. Національний знак відповідності має бути обов’язково. Поряд зі знаком обов’язково зазначається номер органу, який проводив оцінку відповідності даного піротехнічного виробу. Це або номер 071, або 072. Також на маркуванні має бути вказана назва виробника та імпортера (за наявності), а також їх адреси, рекомендації зі зберігання, використання, утилізації виробу, клас феєрверку, вага наявної піротехнічної суміші, місяць та рік виготовлення, строк придатності тощо. Вся інформація повинна бути вказана українською мовою.

Під час вибору піротехнічних виробів зверніть увагу на необхідні характеристики безпечності товару: упаковка повинна без дефектів та розводів, не можна використовувати вироби з пошкодженої упаковки, тож ретельно перевіряйте феєрверки на наявність пошкоджень при покупці, враховуйте термін придатності і ступінь (клас) небезпеки. Класів усього 4, із яких перший несе найменшу небезпеку, а четвертий – найбільшу.

Запалюючи феєрверк, не нахиляйтеся над ним, постарайтеся відразу ж відійти на безпечну відстань. Перед розпалюванням ретельно зафіксуйте феєрверк так, як вказано в інструкції. Якщо феєрверк не спрацював, не підходьте до нього раніше, ніж через 10 хвилин, оскільки існує ймовірність запізнілого вибуху. Пильно стежте за дітьми та не дозволяйте їм гратися з піротехнікою.

А як ви ставитесь до феєрверків на новорічні свята? Чи самі плануєте запускати? Пишіть у коментарях!

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Val Val

    Гроші на вітер.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
10:50 У Ланівцях зустрічатимуть кортеж «На Щиті»: загинув Герой Василь Друзюк 10:10 В Україні прогнозують зростання зарплат. Кому на нього розраховувати 09:30 18 квітня світло вимикати не будуть, але ситуація може змінитись 09:00 У Чорткові підняли тариф на воду Від читача 09:22 У конструктивній співпраці – ефективна робота 08:00 На Тернопільщину йде похолодання 22:05 На Тернопільщині 18 квітня вводять в дію графіки обмеження енергопостачання для окремої групи підприємств 22:00 Погрожував вбивством, отруїв собаку і підкинув наркотики — на Тернопільщині родичі не можуть поділити хату 21:02 Двотижневий фестиваль «Великодні мотиви» стартував у Тернополі (ФОТОРЕПОРТАЖ) photo_camera 20:00 З висоти пташиного польоту: розвідник розповів, як розквітають «Піони» і «БУКи» у вогні артилерії 19:02 Ніхто не скаржився на витік газу, а він був: скільки нарахують в третій платіжці за перевірку мереж 18:30 Біля дамби Тернопільського ставу висадили катальпи 17:50 На вісьмох вулицях «Нового Світу» 18 квітня не буде води 16:30 «На гарячому» затримали чоловіка, який за $ 12 000 обіцяв домовитися з ВЛК Тернопільського військкомату 16:05 Бійці 55 батальйону: Дрони від тернопільської міської ради знищують окупантів (пресслужба Тернопільської міської ради) 15:53 «Поділили на «своїх» і «чужих»? Переселенка з Харкова скаржиться, що синові не видали книги в бібліотеці 15:45 Робота в Тернополі: Актуальні вакансії тижня, оновлено 17 квітня 15:30 Сім’я полеглого воїна Миколи Пителя пожертвувала дзвін для храму play_circle_filled 14:48 На Тернопільщині розшукують чоловіка з Бережан 14:07 Удар по Чернігову: 14 загиблих, 61 людина постраждала play_circle_filled photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up