Партнер рубрики Події

Гроші за пацієнтами тернопільської первинки підуть восени

Гроші за пацієнтами тернопільської первинки підуть восени

Гроші за тернопільськими пацієнтами з Національної служби здоров'я підуть, ймовірно, аж із жовтня.  Наразі місцева первинка подала заявку у Національну службу здоров'я та чекає на пропозицію від неї щодо підписання договору.



Податись у так звану першу хвилю підписання договорів із НСЗУ, що тривала з 25 травня по перше червня,  первинка не змогла. Бо однією із вимог НСЗ до комунального медзакладу, охочого отримати гроші від НСЗ є автономізація.  А місцева первинка, як розповідає її керівництво, ще була у процесі переробки ліцензії із комунального підприємства на некомерційне підприємство. 


- 25 липня-3 серпня  тривала так звана друга хвиля підписання договорів між Національною службою здоров'я та медичними закладами, і ми подали заяву, - розповідає директор комунального некомерційного підприємства “Центр первинної медико-санітарної допомоги” Микола Медвідь. - Чекаємо на пропозицію щодо підписання договору. Якщо ми її підпишемо, то з першого жовтня гроші підуть за пацієнтами. Однак хочу зауважити, що ми уже з липня  поступово збільшуємо заробітну плату нашим лікарям — у нас є така можливість. А восени, відповідно, лікарі первинки отримуватимуть заробітну плату, залежно від кількості підписаних договорів.

Так, на сьогодні  договори, за його словами,  уже  підписали 80 800 тернополян. І є уже п'ятеро фахівців, які набрали рекомендовану кількість пацієнтів та, відповідно, припинили підписну кампанію. Це чотири лікарі з амбулаторії на вул. Волинській та один  фахівець із міської поліклініки №2. 

 

Відео дня

Ще наприкінці липня таких договорів було не більше 78 тис., про це ми писали у статті “Як Тернопіль підписував декларації”.
 

Виграють і лікарі, і пацієнти


- Обирати свого лікаря треба свідомо, але й з вибором не слід тягнути до кінця, - додає пан Медвідь. - Так, у нас вже було два звернення від людей про те, що хочуть підписати декларацію з певним лікарем, а той лікар уже завершив підписну кампанію.


Не тягнути до кінця із вибором лікаря радять також і у МОЗ. Оскільки від підписання  договору і подальшого отримання грошей від держави, виграє не тільки медик, а й медзаклад та сам пацієнт.

Приміром, медик, як повідомляла на офіційній сторінці у “Фейсбуці” Уляна Супрун, може розраховувати на збільшення заробітної плати, оскільки автономізований заклад сам формує розмір зарплат. І сума оплати його роботи може залежати від кількості укладених декларацій, раннього виявлення важких хвороб або інших показників. Як приклад пані Супрун наводить збільшення зарплат у тих медиків, за чиїми пацієнтами уже пішли гроші з бюджету. Приміром, у липні сімейна лікарка з Балти Одеської області, яка підписала 1795 декларацій, отримала у після оподаткування — 16 011 грн,  у червні її дохід -  5 834 грн. У Селидовому, що на Донеччині, сімейний лікар із 1800 деклараціями отримав за липень після оподаткування 10 504 грн, у червні мав 5 450 грн. 

Має бути сервіс 

Що ж до користі для пацієнта, то, окрім вмотивованого фахівця, він ще й отримує сервіс. Адже, як повідомляло міністерство, однією із важливих умов підписання договорів медзакладу із НСЗ, є сервісні послуги. 

- Це означає, що заклади, які мають договір з Нацслужбою, забезпечуватимуть забір базових аналізів в амбулаторії, запис на прийом телефоном або онлайн та обслуговування пацієнта у вихідні та свята, - пише у ФБ Супрун. - Серед додаткових сервісних вимог, які висуває НСЗУ для медзакладів - місце для дитячого візочка, облаштування зони очікування, відмова від віконця реєстратури, щоб спілкуватися з людьми віч-на-віч.

Як запевняють у Тернополі, тут уже виконали ряд вимог НСЗ до закладів, охочих фінансуватись за кошти державного бюджету. І наразі працюють над оновленням матеріально-технічної бази. 


- У разі державного фінансування йдеться про повний обсяг первинної медичної допомоги, - додає пан Медвідь. — Це не тільки консультування, а виконання певних обстежень та досліджень.

Тобто, йдеться про те, що якщо заклад має підписаний із НСЗ договір, то у ньому можна отримати не тільки допомогу лікаря, а й також безкоштовні базові аналізи та дослідження. А у разі відмови у безкоштовних обстеженнях, як повідомляли у МОЗ,  пацієнти повинні звертатися зі скаргою на Урядову гарячу лінію — 15-45. А з осені 2018  у Нацслужби здоров’я запрацює також  власний контактний центр.

Довідка: 
У липні процес підписання договору із лікарем первинки дещо спростився і у охочих підписати договорів уже не вимагають копій паспорта та ідентифікаційного кода. Якщо людина уже визначилась із вибором фахівця, то повинна підійти до нього або з копією, або з оригіналом паспорта та ідентифікаційного коду, з мобільним телефоном для отримання коду підтвердження. Один сімейний лікар може укласти лише 1800 договорів, дільничний терапевт — 2000, а педіатр — 900. 

 
 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:03 Історичні будівлі та карти старого міста: які бронзові мініатюри є у Тернополі photo_camera 21:03 Що тернополяни покладуть до великоднього кошика та скільки готові витратити (ОПИТУВАННЯ) photo_camera 20:01 Жінка з Тернопільщини втратила 32 000 гривень, повіривши шахраям 19:00 У Кременецькому районі в результаті займання авто загинув 36-річний чоловік Від читача 17:01 Багаторічна співпраця ОЦЗ з газетою «Вільне життя» 18:42 У Тернополі збили 17-річного мотоцикліста: хлопця госпіталізували 18:00 Відбудеться зустріч з бойовим командиром із відомого батальйону «Вовки Да Вінчі» Олександром Ябчанкою 17:15 Не стало воїна з Тернопільщини Володимира Леськіва 17:00 Магазини побутової та цифрової техніки: Все для Вашого дому та офісу (партнерський проєкт) 16:30 На вулицях міста відновлюють дорожню розмітку на пішохідних переходах photo_camera 15:30 Куди піти, що подивитися у Тернополі 25-28 квітня 14:40 На Театральному майдані працює вакциальнький автобус: від яких хвороб можна щепитися photo_camera 14:00 Суд звільнив від покарання чоловіка, який ухилився від призову, бо він добровільно пішов служити у ЗСУ 13:32 У Страсну П'ятницю в Зарваниці відбудеться Хресна дорога 13:03 З квітами, прикрасами та стрічками: скільки коштують вербові букети на ринках Тернополя photo_camera 12:15 Помер колишній головний тренер тернопільської «Ниви» 11:35 У Тернополі збільшили кількість тролейбусів та автобусів до кладовищ на Великодні свята 11:00 За забиття брата до смерті обвинувачують чоловіка з Тернопільського району 10:15 На два дні перекриють рух транспорту на Гайовій 09:50 У списку — понад 20 адрес: що відремонтують цього року в житловому фонді Тернополя
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up