«Хапається за пальчики та ловить погляди»: дівчинка, яку залишила мама, підростає та чекає на родину

«Хапається за пальчики та ловить погляди»: дівчинка, яку залишила мама, підростає та чекає на родину

+300 г до ваги, рожеві щічки, перші хапальні рефлекси, рефлекс «автоматичної» ходи та спроба спіймати людський погляд – маленька дівчинка, яку офіційно назвали Марією Бандерою, поступово відкриває для себе цей загадковий світ. Уже тиждень вона має нову тимчасову домівку – палату в Тернопільській обласній дитячій лікарні.

Журналістка «20 хвилин» відвідала маленьку красуню, бо і для редакції вона вже стала рідною.

Тішить першими досягненнями

Янголятку – уже два тижні. Рівно стільки часу минуло, відколи її залишили у «Вікні життя» пологового відділення міської комунальної лікарні №2. Крихітку усім серцем полюбили медики. Згідно з процедурою, після попереднього обстеження, маленьку перевели у відділ для новонароджених діток в обласну дитячу лікарню. Тож уже тиждень немовлятко має нову, але тимчасову домівку.

Лікарняна палата мало схожа на домашню дитячу кімнату, яку батьки зазвичай прикрашають задовго до появи на світ малюка. Тим не менш, лікарі та медсестри обласної дитячої лікарні роблять усе, щоб їхня маленька пацієнтка з перших днів свого життя відчувала турботу та родинний затишок.

Відео дня

- Ми всі її любимо, - говорить лікар-неонатолог відділення патології новонароджених Леся Решетуха. - Наша Маруся тішить нас щодня своїми першими досягненнями.

Нагадаємо, що на виконкомі міської ради дівчинці дали наступне ім’я – Марія Іванівна Бандера. Хоча до цього у пологовому, де її знайшли, малечу лагідно кликали Настусею. Багато скептичних коментарів залишали читачі «20 хвилин» щодо вибору імені. Невже не можна було назвати маленьку без політичного підтексту? - і досі запитують тернополяни і всі ті, кому небайдужа доля немовляти. Люди вірять, що родина, у яку потрапить дівчинка, обов’язково змінить вибір чиновників.

Поки дорослі вирішують начебто серйозні, на їхній погляд, проблеми, Маруся (так її кличуть тепер – прим. авт.) солодко спить, апетитно їсть та чекає на свою родину.

Провели повне медичне обстеження

В обласній дитячій лікарні провели повне обстеження немовляти. За словами пані Решетухи, зробили УЗД головного мозку, внутрішніх органів, отримали результати всіх необхідних аналізів, дівчинку оглянув окуліст та інші спеціалісти – ніяких патологій чи проблем зі здоров’ям не виявили. І слава Богу!

- Бачите, скільки приданого має дівчинка, - лікар проводить до палати, де живе наразі янголятко. – Усі речі, які небайдужі передали для неї, привезли сюди. Маємо і підгузки, і одяг, і засоби догляду, і харчування. Щоправда, суміш Nan 1 були змушені замінити на HiPP COMBIOTIC – немовлятко краще її смакує. Але загалом нині всього вдосталь.

У палаті багато світла, чистенько і тепло. Ліжечко, де спить дівчинка, маленьке, лікарняне, але помітно, що медики намагаються створити крихітці домашній затишок – змінюють пеленочки, щодня прасують красуні нове вбрання.

- Завдяки небайдужим ми щодня Марусі вдягаємо новий костюмчик, - посміхається пані Леся. – Вона, як справжня леді, із перших днів життя має смак та стиль.

На момент мого візиту дівчинка якраз мала їсти. ЇЇ годують за графіком – через кожні три години. Сонечко потягує ручками та легенько зітхає – розбудили.

- Бачите, як вона вже добре хапається пальчиками за руки, - демонструє лікар. – А ось і рефлекс «автоматичної» ходи. Немовля кумедно пробує повторити кроки дорослих. Це перші рефлекси новонароджених, які вони проявляють до першого місяця свого життя. Пупчик чистенький, клема уже відпала. Волоссячко гарне, чорняве, справжня україночка. Сонечко таке яскраве!

Намагається фіксувати погляд

Хоч Марусі лише два тижні, вона вже робить спроби спіймати погляди.

- Дуже розумні оченятка в неї! Дітки до місяця ще не мають зорового зосередження, а  вона вже робить перші спроби, - каже Леся Решетуха. – Гарна, спокійна дівчинка.

Цілодобово на посту – медсестри, вони її перевдягають, доглядають.

В обласній дитячій лікарні дівчинка буде доти, поки оформлятимуть усі необхідні документи. Далі вона поїде в обласний будинок дитини, говорить завідувачка відділення патології новонароджених Зоряна Король.

- Дитина має багато приданого. Та й добре, що люди небайдужі до долі малечі, - говорить вона. – Гарна, розумна, мила дівчинка. Ми її любимо.

«Подбала про безпечне перебування…»

Часом у відділенні хрестять малюків. Пані Зоряна зізнається, що сама є хресною мамою для декого із діток, яких залишали батьки. Але у випадку з Марусею інакше.

- Ми сумніваємося, як краще. Тут, думаю, буде стояти питання про усиновлення. Майбутні батьки, як на мене, повинні мати шанс пережити перше хвилююче відчуття – хрещення. Ця дитинка має бути щаслива, любима, тому не хочеться у її родини відбирати цю можливість пройти з малечею всі життєві етапи, - зауважує Зоряна Король.

Коли служба у справах дітей закінчить процедуру оформлення всіх необхідних документів, медичний заклад має видати висновок про стан здоров’я малечі. Лише після того її переведуть в обласний дитячий будинок.

За словами завідувачки, протягом року у відділення потрапляє 4-8 немовлят, від яких відмовилися батьки.

- Було багато коментарів щодо вчинку мами, але, знаєте, певно, вона все-таки любила цю крихітку. Адже спланувала для неї безпечне перебування. Ми не знаємо всіх обставин, тому не беремося нікого судити. Ліпше оточити маленьку любов’ю, і дай Бог їй таки знайти гарну, люблячу родину! – наголошує медик.

Покидаючи стіни закладу, молюся і я, аби маленька завжди була в безпеці. Від неї відмовилася мама, але, судячи із сотні дзвінків у редакцію, є багато охочих її удочерити.

В обласному будинку дитини про Марійку чули , але дати її переводу не називають. Головний лікар Інга Кубей розповідає, що юридичними моментами займається служба у справах дітей. Загалом у закладі перебуває 45 дітей, віком до 6 років.

За місяць будуть готові документи

Процедура оформлення всіх документів триватиме не більше місяця, запевняє начальник служби у справах дітей міської ради Зоряна Здеб.- Ми вже отримали свідоцтво про народження малечі. Є порядок надання статусу дитині, орієнтовно через місяць дівчинку переведуть в обласний будинок дитини. І тоді вже стоятиме питання про те, щоб її удочерити, - пояснює співрозмовниця.

Чи багато претендентів, які хочуть взяти в родину маленьке сонечко? Пані Здеб каже, що кандидати в усиновлювачі, які стоять у міській черзі, запитували про неї.

- Люди питають. У цієї дитини – великий шанс мати родину. Люди, які стоять на черзі, усі хороші. З інших міст безпосередньо у службу з питаннями усиновлення не зверталися, але знаю, що охочих немало, - завершує пані Зоряна.

 

ДОВІДКА

З усіма питаннями, як удочерити крихітку,  варто звертатися у службу у справах дітей за вашим місцем реєстрації чи в тернопільську службу, телефон: (0352)  40-41-64.

 

ПОТРІБНА ДОПОМОГА

Усі, хто має можливість чи хоче допомогти дитині, наразі потрібна лише суміш для годування – HiPP COMBIOTIC.

З усіма питаннями звертайтеся у редакцію газети "RIA плюс".

Тел. 097-445-82-67 (Наталя).

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (42)
  • Валентина Гонта-Дамаска

    Господи помоги этому ребеночку,чтоб она была счастлива и пусть мамочка одумается и заберет своего ангелочка.
  • Надія Шейко

    Як же спиться тій матері -кукушкі.?
  • Romanij Zemba

    Моя думка,що ця мама любить своє дитя,так як не позбавила його життя ще в утробі і подбала як могла про майбутне доці...
    Нам не відомо причини поступку но і судити не маємо права, тай ці вікна для того і створені ,щоб дітей туди несли мами у скрутній ситуації , а не в мусорні баки ,як деякі уродки роблять!

    Людмила Тарасюк reply Romanij Zemba

    І так біда, і так не добре.
  • Татьяна Кириллова

    Ну и кто животное? Кошки и собаки ценой жизни защищают своих детей. А двуногие твари не вспоминают о них.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
14:00 У Тернополі презентували фільм «Вовк. Страху нема» — екранізовану історію відваги воїнів ЗСУ 12:55 У полі на Бучаччині знайшли мертвою зниклу 72-річну жінку 11:25 ДТП поблизу Тернопільської митниці – на дорозі не розминулись два авто 11:00 Для дачників в Тернополі курсуватимуть спеціальні маршрутки (ГРАФІК) Від читача 22:30 В новому мікрорайоні "Північний" жителі кількох будинків можуть залишитись без під'їзної дороги 10:02 По всій країні розшукують двох чоловіків, які розстріляли поліцейських на Вінниччині 10:00 Синоптики попереджають про заморозки у вихідні на Тернопільщині 09:01 Рум’яні пиріжки: як приготувати смачні та пишні смаколики без дріжджів на кефірі 22:01 Прикрашає тарілки тернопільською вишивкою та архітектурою: історія майстрині Софії Демків 21:00 У ДТП на Тернопільщині постраждали п'ятеро людей 20:01 Поранений, але незламний: історія воїна-лісівника з Тернопільщини, який готується до протезування photo_camera 19:00 Жінки на керівних і бойових посадах в армії: що про це думають тернополяни? (ОПИТУВАННЯ) play_circle_filled 18:00 У Тернополі має запрацювати креативний простір OPEN SPACE 17:01 У центрі Тернополя квітне магнолія (ФОТО ДНЯ) photo_camera 16:23 Бучацькі поліцейські затримали 16-річного студента, який прийшов в навчальний заклад з наркотиками 15:40 Оприлюднили відео конфлікту судді і поліції play_circle_filled 14:50 У Тернополі інспектор отримав майже сто тисяч за «правильне розмитнення»: що йому загрожує
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up