Партнер рубрики Події

"Хай воюють! Але не за рахунок життя наших рідних"

"Хай воюють! Але не за рахунок життя наших рідних"

Уже в перший тиждень після закінчення важливих медпрепаратів для гемодіалізу 80-90 чоловік з Тернополя можуть померти. Без очищення крові вони не проживуть і тижня.

Хворі на важку ниркову недостатність з наступного місяця залишаться без важливих медпрепаратів для гемодіалізу. Таких людей в області є 176. Одна зі столичних фірм заблокувала тендер на закупівлю витратних матеріалів для гемодіалізу для комунального закладу Тернопільської облради «Тернопільська Університетська лікарня».

Ці люди двічі на тиждень приходять до обласної університетської лікарні, щоб очистити свою кров. Фахівці лікарні підрахували, що витратних матеріалів для пацієнтів вистачить лише до 10-12 квітня. Що далі робити хворим, лікарі не знають. Необхідних систем очистки крові у аптеках немає. Люди заявляють, що без регулярної процедури штучного очищення крові їхні близькі в перші тижні після закінчення розхідного матеріалу опиняться за крок від смерті. 

Відео дня

 

27 березня пацієнти гемодіалізного відділення провели мітинг під стінами Тернопільського обласного територіального відділення Антимонопольного комітету України. Люди обурювалися, що комітет не проводить тендер на закупівлю необхідних медпрепаратів. 

Підключають до штучної нирки

  • Якщо відмовили нирки, людину одразу підключають до апарату, який виконує функцію нирок, для того аби почати очищати кров, - розповідає тернополянин Василь Шергей. У його батька ниркова недостатність. – Для цього потрібен так званий розхідний матеріал. Батько каже, що хворі між собою говорять, що цього матеріалу в обласній лікарні вже майже немає.

Пан Василь каже, що хворі прекрасно розуміють, що великі постачальники між собою воюють за ринок. Єдине, чого вони хочуть, - щоб постачання відновилося. Бо від цих потрібних матеріалів залежить, чи житимуть їхні рідні. 

  • Великі підприємства нехай собі воюють, проте не за рахунок життя наших рідних! - наголошує Василь Шергей.

В аптеках системи немає

Про те, що хворі гемодіалізного відділення, інваліди першої групи в Тернопільській області залишаться без очищення крові, розповідає заступник голови ГО “Тернопільська організація по захисту прав, свобод і представництву інтересів осіб хворих на ниркову недостатність" Юрій Перкій.

  • Щороку виникає проблема із нестачею бюджетних коштів на гемодіаліз, - наголошує Юрій Перкій. - Проте цього року – парадокс. Гроші є, але розхідного матеріалу не закупили. Мовляв, порушена процедура проведення торгів. Як наслідок, антимонопольний комітет України зробив дуже просто - призупинив проведення торгів на період слідства.  

Пан Юрій каже, що усі знають, скільки часу тривають слідчі та судові дії у нашій країні. Проте чомусь жодного чиновника не хвилює те, що через тиждень без очистки крові 80-90 тернопільських хворих на цю недугу просто не стане. Такі люди без очищення крові не проживуть і тижня. 

  • Проблему загострює й те, що цієї системи у аптеці не придбаєш. Їх у вільному продажі немає, - наголошує Юрій Перкій. - Є лише спеціалізовані фірми, які з-за кордону привозять розхідний матеріал виключно для лікарень.

Матеріалу - до 10-12 квітня

  • Ми підрахували, що розхідного матеріалу для тернопільських хворих на ниркову недостатність вистачить лише до 10-12 квітня, - коментує завідувач відділення гемодіалізу  комунального закладу Тернопільської обласної ради «Тернопільська Університетська лікарня» Світлана Данилів. - Наші хворі звернули увагу на те, що ми їм почали змінювати плани діалізу. Виникло логічне запитання: чому? Ми почали пояснювати, що матеріал для гемодіалізу закінчується.

Як пояснює завідувач відділення, один із учасників тендеру почав блокувати торги.

  • Ми одні з перших в Україні оголосили торги на закупівлю витратних матеріалів для гемодіалізу ще минулого року, - розповідає Світлана Данилів. - Відгукнулося три фірми. Ми їм надали наші вимоги щодо участі в торгах. 

Пані Світлана каже, що дві фірми надали тендерній комісії усі необхідні документи, в тому числі взірці розхідного матеріалу, сертифікати якості тощо. Третя фірма вимоги комісії ігнорувала.

  • Ми не знаємо, що пропонує ця третя фірма. Що саме входить в її комплект розхідного матеріалу, хто виробник, - наголошує Світлана Данилів. - Один раз вони кажуть, що це вітчизняний виробник, іншого - що це японська продукція. Представники цієї фірми відмовляються надавати взірці. Якби не ця фірма, торги уже відбулися б. А так процес заблокований.

«Не в нашій компетенції»

Голова Тернопільського обласного територіального відділення Антимонопольного комітету України Ростислав Лещишин обіцяє зробити все можливе, аби допомогти хворим.

  • Роботу зазначеного тендеру призупинив Центральний апарат Антимонопольного комітет України, - коментує пан Лещишин. - Наше відділення не має повноважень владнати ситуацію. Проте ми будемо намагатися сприяти виправленню цієї ситуації. Оскільки закупку оскаржив одним з учасників, то Антимонопольний комітет порушив провадження. На розгляд справи законодавством передбачено 15 днів.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (4)
  • Niko

    всі товстосуми думають лише за свої *упи
  • Денис **

    Обсяги освітньої та медичної субвенції збільшено у 2017 році на 8 і 11 млрд грн відповідно:

    http://decentralization.gov.ua/news/item/id/4379

    Niko reply Денис **

    і до чого цей коментар?
  • Ткаченко Наталя

    Добре що параша має що красти бик тлустий
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
08:00 НБУ знижує офіційний курс долара 22:00 У Катедрі організовують благодійний збір на автомобіль швидкої допомоги для ЗСУ 21:00 На дорогах державного значення Тернопільщини встановлять камери з штучним інтелектом 20:00 Майстриня з Чорткова плете шедеври з лози для всього світу Від читача 16:47 Молодь Тернопільщини ярмаркувала у Чернівцях 19:02 12-річна кременчанка потребує дороговартісної операції хребта: рідні благають про допомогу 18:00 На Тернопільщині створять новий індустріальний парк 17:20 Трьох тернопільських спортсменів нагородили за видатні досягнення на міжнародній арені 16:40 24 квітня в Україні будуть обмеження споживання електрики для бізнесу та промислових підприємств 16:05 Помер знаний священник-сумівець Роман Мірчук 15:15 Конфлікт в бібліотеці: колектив книгозбірні звернувся із заявою до омбудсмена 14:40 Робота в Тернополі: Актуальні вакансії тижня, оновлено 24 квітня 14:05 У незаконному переправленні військовозобов'язаного через кордон обвинувачують жителів Тернополя та Львівщини 13:12 У Тернополі відбудеться Великодній ярмарок крафтовиків 12:40 У Бережанах зіштовхнулися автобус та легковий автомобіль 11:43 Прорвала каналізація, рідина жовтого кольору тече до Ставу 11:30 Вбивство на Кременеччині: 36-річному чоловіку загрожує 15 років тюрми 10:50 Померла почесна громадянка Бережан Ярослава Мазурак 10:10 25 квітня на двох вулицях у Тернополі не буде води 09:30 Воював з окупантом майже два роки: Збаразька громада втратила захисника Ігоря Войціховського
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up