Хибний виклик про бомбу зриває з місць близько півсотні оперативників

Хибний виклик про бомбу зриває з місць близько півсотні оперативників
  • Особу одного місцевого «жартівника» встановили. В решті випадків дзвонили з окупованих територій.
  • Завідомо неправдиве повідомлення про підготовку вибуху, підпалу або інших дій, які загрожують загибеллю людей, карається штрафом 8 500-17 000, обмеженням чи позбавленням волі.

 

Вісім разів повідомляли про замінування об’єктів на Тернопільщині від початку цього року. На щастя, у жодному з цих випадків вибухівки не знаходили.

Особу одного «жартівника» встановили. У решті випадків тернопільські об’єкти «мінували» з окупованих територій. Про це повідомив начальник відділу комунікації головного управління нацполіції в області Сергій Крета.

Нагадаємо, 15 листопада у Тернополі «мінували» залізничний та автовокзали.

Відео дня

У той же день вибухівку шукали на залізничному та автовокзалі у Рівному та залізничному у Львові і Чернівцях.

Як повідомили у відділі комунікації головного управління нацполіції в області, станом на 12.00 16 листопада зловмисника, який повідомив про "замінування", ще не впіймали. 

Загалом при повідомленні про замінування на місце події виїжджає близько 30-50 представників оперативних служб.

У скільки точно обходиться казні такий виклик, оперативники точно сказати не можуть. Адже залежить від складності об’єкту, відстані та ще кількох чинників.

Лише поліцейських на кожен виклик виїжджає від 15 чоловік. Плюс щонайменше один пес з кінологом.

  • Це четверо працівників слідчо-оперативної групи з водієм, троє з групи швидкого реагування, двоє з вибухо-технічної служби, відповідальний, хтось з керівництва і щонайменше один кінолог із собакою, - розповів начальник відділу комунікації головного управління нацполіції в області Сергій Крета.

Задіяли на «замінування» двох об’єктів у Тернополі 15 листопада і три патрулі та 6 чоловік особового складу управління патрульної поліції. Зірвали з місць і 18 рятувальників та 4 одиниці техніки.

У залежності від конкретних обставин, як то складність об’єкту, на який виїжджає група, та умов оперативної обстановки, в яких проводиться перевірка інформації, кількість працівників СБУ, котрі прибувають на місце подій є різною, повідомили в секторі взаємодії зі ЗМІ та громадськістю УСБУ в Тернопільській області. Скажімо, 15 листопада для перевірки інформації залучались групи у складі 4-5 співробітників обласного управління СБУ.

До речі, якщо встановлять особу зловмисника, йому, окрім адміністративної чи кримінальної відповідальності, доведеться оплачувати всі витрати щодо виїзду представників екстрених служб. Сюди врахують витрати на паливно-мастильні матеріали, амортизаційні витрати, оплата праці співробітників та інше, повідомили в управлінні держслужби з надзвичайних ситуацій в області.  

Коментарі

Петро КОРОЛЮК, (32 р.), прес-секретар управління СБУ в області:

Якщо після первинної перевірки об’єкту фахівцями-вибухотехніками і кінологами стає зрозумілим, що повідомлення про підготовку вибуху було завідомо неправдивим, то дії зловмисника можуть кваліфікуватися як порушення статті 259 Кримінального кодексу України. Йдеться про завідомо неправдиве повідомлення про загрозу безпеці громадян, знищення чи пошкодження об'єктів власності. Розслідування такого віднесено до підслідності Національної поліції. У випадку ж підтвердження інформації та виявлення вибухівки, такі дії можуть кваліфікуватися як замах на вчинення терористичного акту, відповідальність за який передбачена ст. 258 Кримінального кодексу України, віднесеної до підслідності Служби безпеки України. У будь-якому випадку співробітники СБУ та поліції тісно взаємодіють під час проведення слідчо-оперативних заходів та надають сприяння у якнайшвидшому встановленні та розшуку особи, яка вчинила правопорушення.

Олена СТЕПАНОВА, (45 р.), юрист:

Згідно з чинним законодавством, за хибне повідомлення неповнолітніх відповідальність нестимуть їх батьки, яким доведеться відшкодовувати завдані збитки. Щодо дорослих, згідно зі ст. 183 Кодексу України про адмінправопорушення, завідомо неправдивий виклик спецслужб тягне за собою накладення штрафу від трьох до семи неоподаткованих мінімуми доходів громадян. Вчинення правопорушень, відповідальність за які передбачена цим Кодексом, неповнолітніми, віком від 14 до 16 років – тягне за собою накладення на батьків, або осіб, які їх замінюють, штрафу в розмірі від трьох до п’яти неоподаткованих мінімумів доходів громадян. У випадку вчинення неповнолітніми, які не досягли віку, з якого настає кримінальна відповідальність, діянь, що містять ознаки злочинів, відповідальність, за які передбачена Кримінальним кодексом України, на батьків, або осіб, які їх замінюють, передбачено накладення штрафу в розмірі від десяти до двадцяти неоподаткованих доходів громадян. Нагадаю, до кримінальної відповідальності можна притягнути дітей віком від 16 років.

Сергій ДАНІЛІН, (34 р.), начальник відділу агітаційно-пропагандистської роботи управління держслужби з надзвичайних ситуацій в області:

На гарячу лінію 101 надходить чимало неправдивих повідомлень про «уявні» події, яких на справді не відбувалося. На ці хибні виклики залучаються чергові караули ДСНС, техніка, буває, перекриваються під'їзні шляхи, евакуюються люди, мобілізовуються карети «швидкої допомоги», поліцейські патрулі, вибухотехніки, кінологи з собаками... Надарма витрачаються значні матеріальні ресурси. Затрачається безцінний час... Поспішаючи на вигадане чиєюсь хворобливою уявою «замінування», працівники Служби порятунку не в змозі надати оперативну допомогу тим, хто потребує її негайно. Адже під час слідування рятувальників у хибному напрямку, паралельно може надійти інформація про дійсно реальну біду. У такому разі перенаправлення підрозділів з одного виклику на інший призводить до втрати дорогоцінних хвилин, які вкрай необхідні постраждалим. Не рідкість й, так звані, «дитячі пустощі» по телефону. Дитина викликає пожежні машини просто «від нічого робити» і дуже радіє, коли за її дзвінком, під супровід ревіння сирен прибувають автоцистерни. Пам'ятайте про те, що кожна витівка за номером «101» може вартувати комусь втрати матеріального майна, здоров'я, або навіть життя.

Довідка

144 хибних викликів про пожежі та надзвичайні ситуації надійшли до рятувальників у 2016 р. від початку 2017 таких було вже 226.

За інф. Управління ДСНС в області.

Юридична довідка

Кодекс України про адміністративні правопорушення

Стаття 183. Завідомо неправдивий виклик спеціальних служб

Завідомо неправдивий виклик пожежної охорони, поліції, швидкої медичної допомоги або аварійних служб - тягне за собою накладення штрафу від трьох до семи неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Кримінальний кодекс України

Стаття 259. Завідомо неправдиве повідомлення про загрозу безпеці громадян, знищення чи пошкодження об'єктів власності

1. Завідомо неправдиве повідомлення про підготовку вибуху, підпалу або інших дій, які загрожують загибеллю людей чи іншими тяжкими наслідками, - карається штрафом від п'ятисот до тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до п'яти років.

2. Те саме діяння, якщо воно спричинило тяжкі наслідки або вчинене повторно, - карається позбавленням волі на строк від двох до семи років.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Петя

    Якщо хтось заклав бомбу то для чого звонити в поліцію? Дуже цікаво скільки раз знайшли бомбу після таких дзвінків про замінування? Може треба припинити це перевіряти? А може ще спочатку перевіряти звідки був дзвінок, бо певно в Луганську точно знають про замінування і звідти будуть звонити щоб нас попередити?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
19:00 «На щиті» повернувся додому сапер із Теребовлянської громади 18:00 У замку на Тернопільщині організовують толоку 17:00 26-річний тернополянин за 4500 доларів став «батьком» трьох литовських дітей 15:30 Причетному до організації вибухів у Тернополі повідомили про ще одну підозру Від читача 12:17 Пів мільйона грн компенсацій отримали цьогоріч роботодавці Тернопільщини, які працевлаштували переселенців 15:07 «Афілійований міні-EdCamp Ternopil»: що зібрало у 19 школі майже дві сотні освітян? 14:00 На Тернопільщині мотоцикліст врізався в кам'яну огорожу — є постраждалі 13:30 Патріотична організація «Центурія» проводить набір активної молоді 13:00 На п’ятьох вулицях Тернополя триває поточний ремонт дорожнього покриття 12:33 Кременчанину, який торгував зброєю, повідомили підозру 12:00 На дорогах Тернопільщини вітер повалив понад 20 дерев 11:35 На Тернопільському ставі починається сезон водних прогулянок 11:15 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (новини компаній) 10:45 1 квітня розпочинається нерестова заборона на вилов риби 10:10 На Оболоня пограбували жінку 09:50 Прямий маршрут Прага-Чоп: Укрзалізниця відкриває нові горизонти (на правах реклами) 09:30 «На щиті» повертається додому захисник Степан Шумило з Лановеччини 08:50 У Тернополі 28 березня на кількох вулицях тимчасово вимкнули електрику 08:00 Сьогодні, 28 березня: яке сьогодні свято та чим цей день запам’ятався в історії 22:00 На Тернопільщині — штормове попередження
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up