Хлопчика, якого покинули в сумці у Товстому, назвали Дмитриком. Чи віддадуть його матері?

Хлопчика, якого покинули в сумці у Товстому, назвали Дмитриком. Чи віддадуть його матері?
  • У дитини пневмонія, до місяця він перебуватиме в лікарні. Але медики говорять, що в іншому хлопчик здоровий. І дивуються, що немає патологій, хоча мама народжувала поза лікарнею.
  • У свідоцтві про народження в графі «мати» записали Галина. Саме так звуть дівчинку, яка знайшла і врятувала малюка. Біологічну маму звуть інакше. Що з нею? Чи має шанс подружжя забрати дитину додому?

Дмитрик Українець – так віднедавна звуть новонародженого хлопчика, якого знайшли у закинутому приміщенні в Товстому. У свідоцтві про народження малюка вказані тато і мама, щоправда, не справжні. Ім’я «мами» - Галина, як і дівчинки, яка його знайшла та фактично врятувала малому життя.

Біологічну маму вже виписали з лікарні, принаймні правоохоронці підозрюють, що саме вона народила, вивезла немовля за 20 км від дому, залишивши у сумці помирати на холоді. Жінка вже повернулась до чоловіка, з яким виховують чотирьох дітей. Як почувається покинутий малюк, про якого кажуть, що народився у сорочці? Чи судитимуть матір і чи принаймні зробила вона бодай одну спробу повернути собі крихітку? Що може бути з малюком, від якого віку його можуть усиновити і чи матимуть перевагу біологічні батьки поруч з потенційними усиновлювачами? І що з пошуками «матері» немовляти, тіло якого ще наприкінці квітня викинули на смітник у Борщеві — дізнавались «20 хвилин».   

Відео дня

Немовля було у сумці у закинутій будівлі

Нагадаємо, незнайома дівчина почула дитячий плач, коли проходила повз територію недіючого молокозаводу, підійшла ближче та побачила дитину. Новонародженого хлопчика знайшла жителька селища Товсте. Вона забрала його, занесла в місцеву їдальню та викликала поліцію. Про це 2 литопада повідомили у відділі комунікації головного управління Нацполіції в області.

За словами правоохоронців, хлопчик був доношеним, народжений не більше доби тому. Його доправили до лікарні з переохолодженням, але загрози життю малюка тоді не було.

  • Даний факт внесений в ЄРДР, згідно з ч.2 ст. 135 Кримінального кодексу України — залишення в небезпеці, матір'ю стосовно новонародженої дитини, якщо матір не перебувала в обумовленому пологами стані, — повідомив начальник головного управління Нацполіції в області Олександр Богомол. — Санкція статті передбачає покарання у вигляді обмеження волі на строк до трьох років або позбавлення волі на той самий строк. Триває слідство.

Деталей цієї історії головний поліцейський Тернопільщини не розкривав, мотивуючи таємницею слідства.

Проте «20 хвилин» вдалось дізнатись чимало подробиць у рамках власного розслідування. А також довідатися, в якому стані зараз малюк, адже після переохолодження у нього виявили пневмонію. Та якою може бути його доля в подальшому. Дізнались ми чимало як про родину, якій маленький син виявився непотрібним, і про дівчинку, яка знайшла немовля і цим фактично врятувала йому життя.

У мами і тата вже є четверо дітей, хата й в хаті

Помешкання 31-річної Інни та 40-річного Олега Д. (поки ми не називаємо прізвища подружжя в інтересах слідства – прим. авт.) знайти у селі Нагоряни не так важко. Саме село кілометрів за 20 від Товстого, колишнього Заліщицького району. Кожен із односельців, опускаючи очі, показує шлях. Більшість людей не вірять у те, що чоловік не знав про народження сина. Але найбільше засуджують матір, яка покинула малого помирати на холоді. Місцеві розповіли, що в подружжя вже є четверо дітей, віком від 4 до 13 років. І донедавна родина Д. хоч і була багатодітною, але поганого про них нічого сказати не могли. Діти завжди були доглянутими, добре одягненими. Люди обурюються, мовляв, як вже таке сталось, невже і для п’ятої дитини не знайшли б тарілки супу?

І навіть якщо великий статків Д. не мають, хата досить пристойна. На подвір’ї ще є чимало прибудов — майстерня, гараж. Є в родині і авто – Ford Escort. Саме на ньому, припускають і місцеві, і правоохоронці, малюка вивезли з дому того ранку.

Чоловік, кажуть односельці, божиться, що нічого не знав про вагітність жінки і не брав участі у тому, коли новонародженого сина вивозили з дому. Невже не бачив, як дружина народжувала, адже в той час, припускають люди, був вдома. Чи не бачили цього й інші діти? Так, старший онук зараз перебуває у бабусі в Борщеві. Але ж решта були вдома…

Олег, як вдалось нам дізнатись, зараз працює на себе. Чоловік гарний майстер, і в дворі облаштував власну майстерню — робить з дерева меблі, столи, крісла, ліжка. Його жінка, Інна, займалась дітьми і ніде не працювала. Люди кажуть, в одного з дітей є проблеми зі здоров’ям, тому вимагають більше уваги та піклування.

  • Їхні діти завжди були чистенькими, привітними, вихованими, — розповів односельчанин Ігор (ім’я змінене на прохання чоловіка – прим. авт.). — Ніколи з ними проблем не було. Мене дивує: поруч з їхньою є купа покинутих хат. Ліс, провалля. Чому, якщо хотіли позбутись дитя, не винесли в ліс? Чому не підкинули під магазин, як хотіли, щоб малого знайшли бігом і він вижив? Чому везли аж в Товсте?

Народила Інна приблизно о 7 ранку. Загорнула дитя в синю дитячу курточку, можливо, когось зі старших дітей. Закутала маля в сіру ковдру і поклала до сумки. Десь о 9-тій малого повезли до Товстого.

Закинуте приміщення, де згодом місцева дівчинка знайшла малюка, — як з Товстого повернути на Бучач. Піднятись на горбок – там розташований місцевий торговий центр. До закинутого молокозаводу — близько 80 м від дороги. Сумка з дитиною була недалеко від входу.

Дівчинка, яка знайшла малюка, йшла до крамниці. Проживає вона з бабусею, мама працює у Франції. Проходила повз покинуту будівлю – почула щось схоже не нявчання. Ще подумала, певно, котенят хтось викинув. Звук був ледь чутним – певно, немовля плакало не одну годину. Коли зазирнула до сумки і побачила малого, вхопила його на руки і кинулась до людей.

Дівча звуть Галинкою. Як потім зізналась поліції — вона була в шоці. Але зорієнтувалась, як діяти. Дівчинка дуже просила, щоб малюка назвали Дмитриком. Влада в ОТГ дослухалась – тепер врятованого хлопчика звуть Дмитром.

Лікарка приймала і сина, і маму

Медики швидкої, які прибули за викликом, намагались відігріти малого, а  потім повезли до лікарні. Електронним термометром температура навіть не вимірювалась, ртутний показав близько 34 градусів. За іронією долі, до того ж медзакладу невдовзі поступила і сама породілля – після домашніх пологів у неї почались проблеми зі здоров’ям. Більше того, і сина, і матір приймала одна й та ж лікарка. На обліку, як ми дізнались, майбутня мати не перебувала.

У малюка невдовзі почалась пневмонія, і його перевели до обласної дитячої лікарні. Зараз його стан покращився.

  • Стан дитини відносно задовільний, харчується добре,  — запевнила медичний директор КНП “Тернопільська обласна дитяча клінічна лікарня” облради Алла Філюк. — Дитина була переохолоджена, тому потребує лікування. Є пневмонія. А загалом дуже гарна дитина. І в іншому здорова.

Медикаментами і всім потрібним малюк забезпечений, одяг, засоби гігієни йому принесли небайдужі люди. Якби хто хотів пожертвувати підгузки – медики дякуватимуть. Потрібні для дитини вагою 3 кг.

Малюк народився з вагою 2, 5 кг і зростом 50 см. Він вже трошки підріс, і має власне ім’я.

У Товстому подібних випадків, щоб викидали своїх немовлят, не пригадують навіть старожили. З подібною ситуацією стикнулись вперше і в новоствореній Товстенській ОТГ Чортківського району, запевняє Уляна Гуменюк, перший заступник селищного голови Товстеньської територіальної громади.

  • До нас мати, аби забрати малюка, не зверталась, востаннє я її бачила, коли її доправили в поліцію, — повідомила пані Уляна. — Знаю, що була госпіталізована до лікарні, зараз її виписали, вона вдома. За словами старости села, жінка планує  наймати адвоката, і через суд повертати дитину. Але з таким проханням до нас не зверталась.

Довести материнство — через ДНК і суд

Аби довести своє материнство, зараз жінці потрібні результати ДНК-експертизи. З ними вона має звернутись до суду, аби той відновив материнські права.  

  • В даний момент загрози іншим дітям подружжя немає, — ні зі сторони матері, ні зі сторони батька,  — каже Уляна Гуменюк. — Відколи існує наша громада, ніхто не повідомляв про можливу небезпеку, скарг на них не було ні від сусідів, ні від місцевої влади, ні зі школи. Діти нагодовані, охайні. Умови проживання добрі.

Після цього випадку родина потрапить на облік. Чи це буде соціальний супровід, чи сім’я, яка потрапила в складні життєві обставини — залежатиме від висновків поліції.

  • Мама і тато одружені, є багатодітною родиною, батько юридично є батьком для всіх 4-х дітей, — каже пані Уляна. — Чи повернуть їм маля – хто зна. Якщо хочете знати мою особисту думку, як мами і жінки, а не як представника органу влади, я б цю дитину їй не повертала б. Можливо, чужі люди стануть для Дмитрика кращими батьками…

Поки малюк рахується знайденим немовлям, яке не має ані матері, ані батька, каже начальник служби у справах дітей облдержадміністрації Ростислав Дрозд. Перший місяць немовля буде в лікарні, у два його переведуть до КНП «Тернопільський обласний центр реабілітації та розвитку дитини» облради, який тернополяни називають «Малятко».

  • Від двох місяців малюк отримає статус дитини, яка може бути усиновлена, — повідомив Ростислав Дрозд. — Усиновити його може будь-хто, в порядку черговості, хто є зареєстрований у Чортківській районній службі у справах дітей. Вони ведуть облік кандидатів на усиновлення. Потенційні батьки мають пройти навчання і бути ознайомлені з такою дитиною. А згодом звертатись до суду щодо усиновлення такої дитини.

Спочатку подружжя має познайомитись з дитиною, у присутності представника закладу, де перебуватиме маля, і служби у справах дітей. Потім потрібно інформувати службу про те, що хочуть усиновити малюка. Далі суд приймає рішення щодо усиновлення та внесення змін до реєстраційних даних дитини.

Поцікавились «20 хвилин», чи можуть біологічні батьки чимшвидше повернути собі малюка і чи матимуть переваги перед іншими усиновлювачами.

  • Передусім спочатку потрібно за допомогою експертиз встановити факт батьківства, — пояснив Ростислав Дрозд. — А далі рішення прийматиме суд. Поки дитину не всиновлено, теоретично можливість повернути є. Однак, ми не знаємо мотивів, чому мати так вчинила. Може, перебувала в стані стресу чи післяпологової депресії. Це також врахують.  

Довести своє біологічне батьківство — це найпростіший шлях повернути малюка додому, пояснили в облдержадміністрації. Однак, і це не буде стовідсотковою гарантією, що малюка заберуть саме вони. Законодавство визначає, що першочергово братимуться інтереси дитини, а не бажання батьків, навіть якщо вони є біологічними.

  • Підозру за ст.. 135 ККУ матері поки не оголосили, ми чекаємо на результати ДНК-експертизи та інших, — повідомив 11 листопада начальник відділу комунікації головного управління Нацполіції в області Сергій Крета. — Відповідно, і міру запобіжного заходу їй не обрали. Це другий випадок в області цього року, коли матері покидають своїх новонароджених дітей.

Перший стався у Борщеві 29 квітня. Немовля викинули на смітник. Матір поліція досі розшукує.

Нагадаємо, тіло новонародженого хлопчика на Борщівському сміттєзвалищі 29 квітня близько 13:00 виявили працівники комунального підприємства. Про це вони одразу повідомили в місцеве відділення поліції. На місце події виїжджала слідчо-оперативна група.

Під час огляду виявили, що немовля було загорнуте в дитячу ковдру. Працівники поліції з’ясовують деталі смерті дитини і звертаються за допомогою до місцевих мешканців.

Якщо комусь відомі жінки, які перебували на останніх місяцях вагітності або родили, а дитини нема, повідомити на лінію “102″ або за номерами: (03541) 2-12-45, (098) 750 83 85, (096) 82 69 993.

Можливо, хтось з рідних впізнає ковдру. Будь-яка інформація може допомогти встановити особу жінки, яка викинула на сміття власне немовля понад пів року тому. Анонімність правоохоронці гарантують.

Ми й надалі стежитимемо за долею Дмитрика та розслідуванням смерті немовляти у борщівській справі. Та повідомлятимемо про все читачів.  

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (8)
  • Ніна Семенишин

    Я цю маму добре знаю,самого старшого сина вона покинула і тому він проживає із бабусею і не у Борщові.До дитини старшої батьки не навідуються взагалі.Сирота при батьках.
  • Світлана Шишко

    Щоб було реальне кримінальне  покарання, як навмисне вбивство або спроба вбивства, а так дадуть умовне і заспокоються...
  • Галина Кармакова

    Эту мразь-*маму* не нужно было спасать - вывезти тоже на *заброшку* или помойку и пусть бы сдохла!
  • Ogorodnik Tania

    Чому медики дивуються що в немовляти немає патологія? Таке враження що вагітність і пологи це щось ненормальне і без них без медиків діти не родяться

keyboard_arrow_up