Партнер рубрики Події

“Хоч і провалювався під лід, а риби то хочеться”. Рибалки вже вийшли на кригу Тернопільського ставу

“Хоч і провалювався під лід, а риби то хочеться”. Рибалки вже вийшли на кригу Тернопільського ставу
  • Рибалки вже вийшли на кригу Тернопільського ставу. Товщина льоду – 5-7  сантиметрів.
  • Журналістка “20 хвилин” дізнавалась, чи безпечно ходити кригою.

Товщина криги зараз дозволяє виходити на лід, але бажано поодинці, розповідають у рятувально-водолазній службі Тернопільської області.

 - Для того, щоб на льоду перебувало поруч двоє людей, товщина криги повинна бути мінімум 15 сантиметрів, а для скупчення людей - більше 25-ти сантиметрів, - каже начальник рятувально-водолазної служби Тернопільської області Василь Козак.

Товщину криги можна визначити візуально, додають рятувальники.

Відео дня

 - Сіра крига - є небезпечною, - розповідає пан Козак. -  Особливо небезпечна сіра крига, коли випадають сніги, утворюється снігова каша, яка потім замерзає. В результаті зверху утворюється крига, а знизу залишається просто снігова каша.

Найнадійніша крига темно-синього кольору, зазначають рятувальники.

 - Але варто зауважити, що на середині нашого ставу є ями, глибиною більше п‘яти метрів, - каже пан Козак. - І, відповідно, там крига ще не достатньої товщини, щоб виходити на середину ставу, а тим паче пробивати ополонки.

Рибалка Анатолій займається зимовою риболовлею декілька років. Розповідає, у своїй практиці мав гіркий досвід. Чоловік опинився під кригою, але йому вдалося врятуватися.

- Хоч я і провалювався під лід, а риби то все одно хочеться, - каже пан Анатолій. - Відштовхнувся на плечі, і все виліз.

Довідка:

Аби запобігти лиху, вберегти життя та здоров'я громадян, Управління ДСНС України в Тернопільській області нагадує правила поведінки на льоду:

Рибалкам слід пам'ятати:

- не можна пробивати поряд багато ополонок;

- не можна збиратись поряд великими групами;

- не можна пробивати лунки на переправах;

- не можна ловити рибу біля промоїн;

- потрібно завжди мати при собі шнурок довжиною 12-15 м.

У випадку, якщо Ви все ж провалились:

- не піддавайтесь паніці;

- намагайтеся утриматись на плаву, уникаючи занурення з головою ;

- намагайтесь вилізти на лід, наповзаючи на його край грудьми і почергово витягуючи на поверхню ноги ;

- намагайтесь якомога ефективніше використати своє тіло, збільшуючи ним опорну площу;

- вибравшись на лід , перекотіться і відповзайте в той бік - звідки Ви прийшли, де міць льоду вже відома.

Якщо у Вас на очах під лід провалилась людина:

- крикніть, що Ви йдете на допомогу;

- наближайтесь до ополонки поповзом, широко розкинувши руки ;

- підкладіть під себе лижі, дошку, фанеру ;

- не підповзаючи до самого краю ополонки, подайте потерпілому палицю, лижу, шарф, шнурок, санки чи щось подібне і витягніть його на лід;

- витягши потерпілого на лід, разом з ним поповзом повертайтесь назад.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (6)
  • Еквівалент

    Це справедливо  - рибалка може поласувати рибкою, але й рибка, бува, теж ласує рибалкою. Справжній двобій рівних супротивників.
  • David Starr

    Якось приїхав до мене співробітник, їдемо по дамбі, я й кажу:  "дивись, он пінгвіни сидять", а він "що, завезли?" :)
  • Діонісій

    тут питання не в рибозаготівлях, а хворобі, як риболовна ловля, є екстремали, то інакші, якщо підходити до цього з розумом, живим залишишся при такій товщині криги, нікого ж не бачили на середині ставу ? люди, які стрибають з парашутом наприклад, теж екстрімали, але кожен з них бере парашут :)

    нехай собі сидять, одне з головних на льоді - тверезим бути, при будь-якій товщині.
  • David Starr

    Мені як хочеться риби - я йду і купляю, нащо той гемор із ловлею та чисткою.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
21:05 Тернополяни бігтимуть задля підтримки військових 20:02 П’яний водій, який збив жінку і втік з місця ДТП, у суді відбувся штрафом 19:01 Де дивитись Євробачення-2024 та як голосувати у півфіналі play_circle_filled 18:15 Три роки умовно для водійки, яка під наркотою в’їхала в Катедру Від читача 16:53 Майже 600 переселенців шукають роботу на Тернопільщині 17:55 На яких вулицях 8 травня чекати відключень світла 17:05 Чоловік з Тернопільщини за 9 тисяч переправляв військовозобов'язаного через кордон 16:23 Зупинили кровотечу до приїзду швидкої: у Зборові патрульні врятували чоловіка 15:40 Як отримати лікарняний дистанційно: покрокова інструкція 15:02 Ні відстрочки, ні бронювання не маю: як журналістка «20 хвилин» ходила на пару до Володимира Труша 14:25 У Збаражі затримали чоловіка за розпивання алкоголю на зупинці, він мав при собі рюкзак з боєприпасами 13:43 Тернополян просять утриматись від відвідування парків 12:55 Двоє людей за добу втопились у річках Тернопільщини 12:09 Яку їжу за знижками продають у супермаркетах Тернополя photo_camera 11:35 Заплатив 9 тисяч доларів, взяв надувний човен і — на Дністер: прикордонники про мешканця Тернопільщини play_circle_filled 10:55 У Тернополі «на щиті» проводжають трьох загиблих героїв play_circle_filled photo_camera 10:15 На мальовничому озерці в Ланівцях оселився лебідь (ФОТО ДНЯ) photo_camera 09:40 Вимагав хабар у 300 тисяч доларів за землю: судитимуть ексдепутата райради з Тернопільщини 09:03 Тернополянок запрошують на благодійний марафон 08:00 7 травня на Тернопільщині оголосили штормове попередження — прогнозують грози
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up