Партнер рубрики Події

Які схованки надійні, а які ні. Де і що шукають "домушники" та як захистити свій дім під час відпустки

Які схованки надійні, а які ні. Де і що шукають "домушники" та як захистити свій дім під час відпустки
  • Літо – не лише час поїздок на відпочинок та дачі. Це час «заробітків» для домушників. Поки господарі відпочивають з друзями чи родиною – крадії можуть «обчистити» ваш будинок чи квартиру.
  • Як захистити своє майно? Куди в жодному разі не варто ховати цінності? Яких помилок допускають люди? Ми запитали порад у правоохоронців та психологів. Перевірте – можливо, вас також легко обікрасти.

Не всі тернополяни зберігають заощадження в банку. Багато продовжують ховати заощадження вдома. До чого лише не додумуються люди.

– Моїх сусідів обікрали, після цього почала шукати хованку для грошей, – розповіла тернополянка Марія. – Якийсь час ховала гроші в морозилці з м’ясом. Розраховувала на те, що поміж м’ясом та овочами злодії копирсатися не будуть, тим паче, коли воно намерзне. Чи надійна ця схованка – не знаю, але краще, ніж під матрацом.

Статистика розкриття покращилась

У Департаменті карного розшуку Національної поліції України у Тернопільській області попереджують – почався період відпусток, а це час, коли багато людей лишають свої домівки без нагляду.

Відео дня

– Цього року ми маємо близько 60% розкритих справ, пов'язаних з краіжками у квартирах та будинках, – розповідає оперуповноважений з особливо важливих справ управління карного розшуку Іван Бачинський. – У порівнянні з минулим роком, розкрито було 45% таких злочинів. У 2016-2017 роках розкриття таких злочинів було в межах 35-40%. Тобто зріс відсоток розкриття злочинів. На Тернопіль припадає близько третини усіх крадіжок у квартирах та будинках в області.

На сайті Головного управління національної поліції в області у звіті про роботу поліції йдеться про 312 фактів крадіжок у минулому році. 170 справ розкрито. У минулому році крадії завдали збитків жителям області на 869 000 гривень. 

Що вигадують злочинці?

Не обов’язково крадіжки в будинках відбуваються тоді, коли вдома нікого немає. Часто господарі самі відчиняють двері і не одразу можуть збагнути, що після «повірки лічильника» в домі зникли цінності.  

– Є різні способи крадіжок з квартир, – пояснює Іван Бачинський. – За останні два роки почастішали випадки, коли до людей приходять зловмисники і кажуть, що прийшли перевірити лічильники, що вони соціальні працівники, з банку, пошти тощо. Зазвичай цю схему застосовують на пенсіонерах. До людей втираються в довір,  і таким чином поки один злочинець відволікає жертву – інший швидко забирає цінності.

Коли ж господарів вдома немає – до будинку крадії можуть проникнути різними способами. Як розповідають у Департаменті карного розшуку, тепер крадії частіше відчиняють двері відмичками. Це не так помітно і займає кілька секунд. Фактично будь-який замок не стане перепоною для злодія.

– Є кваліфіковані способи крадіжок, коли замок вхідних дверей не пошкоджують, – продовжує правоохоронець. – Не всі злодії порушують порядок в домі. Ви можете навіть не одразу зрозуміти, що у вас хтось був та виніс все цінне. Зазвичай люди не ставлять дуже дорогі потужні замки. Їх відкривають відмичками до 30 секунд. З кожних 5 крадіжок, у 4 випадках були прості замки. Циліндричні замки, сувальдні, стримати зловмисника з відмичкою не зможуть.

Крадії можуть виламати замок, або навіть витиснути двері. Таке зазвичай відбувається в старих будинках. Однак крадії рідко ламають двері чи вибивають замки. Їм простіше відкрити двері відмичкою. До того ж, це не буде так помітно та шумно.

– Крадіжки зі взломом ще п’ять років тому були дуже часті, такою була чи не кожна друга-третя, однак тепер такі стаються дуже рідко, – каже Іван Бачинський. 

Віджим пластикового вікна – ще один спосіб, за допомогою якого в будинок може проникнути крадій. У групі ризику квартири на перших та навіть других поверхах.

Що зазвичай виносять?

Якщо ви не бізнесмен, великих грошей не маєте, живете у скромній квартирі – це не робить вас непривабливим для злочинців. Обікрасти можуть як багатих людей, так і середніх достатків. Від цього не застрахований ніхто.

– Немає різниці де ви живете та які у вас статки, – розповідає Іван Бачинський. – У Тернополі немає більш або менш кримінального району. Злочини стаються всюди. Останні роки зловмисники частіше виносять гроші, прикраси, дорогі годинники. Побутову техніку вже рідко крадуть. Бува і таке, що з дому виносять алкоголь. Все залежить від самого злодія. Є професіонали, а є ті, кому потрібні гроші на наркотики. Тому буває всяке.

Як захистити цінності від крадіжки?

Як радить правоохоронець – краще не зберігати в домі цінні речі. Якою б ідеальною та хитромудрою не була б схованка – професіонал знайде її.

– Не варто зберігати великі суми грошей вдома, усі цінності, які ви можете взяти з собою під час поїздки – краще взяти з собою, – радить поліцейський. – Злочинці обшукують всі очевидні і не очевидні місця. Пригадую, як у 2016 році в одному з будинків шукали сховки у розетках, вимикачах та світильниках. Їх виривали і перевіряли, чи нема там схованок. Холодильники, морозильники також постійно перевіряють, тому це не надійна хованка.

Шафи, поміж одягом, на кухні з їжею, під плінтусами та килимами, під тумбочками та підвіконниками, у меблях – це ненадійні схованки. Фактично будь-яке місце, яке спаде вам на думку перевірить злочинець.

– Надійний сейф може врятувати, але і його можуть почати зламувати, – каже Іван Бачинський. - Якщо він невеликий і ненадійно прикріплений – зловмисник радше забере його з собою і не буде втрачати на нього час в будинку. Його треба надійно фіксувати. Це місце також варто приховати від сторонніх очей, щоб воно було замасковане.

Ще один спосіб який може спрацювати – розкласти цінності в різних хованках. Є шанс, що злочинець знайде цінності в одному місці і не буде шукати в інших місцях, однак це не завжди рятує. Часто зловмисники продовжують пошуки, якщо мають час. Тут вже як пощастить.         

Якщо ви довіряєте сусідам або маєте близьких родичів чи друзів – попросіть приглядати за вашим помешканням, поки вас не буде вдома. Однак це робити варто тоді, коли ви довіряєте людям.

Якщо сталась біда і ви помітили, що ваше помешкання обікрали – не варто панікувати. Діяти потрібно швидко та не робити «зайвих рухів».

– У першу чергу, якщо ви побачили, що двері до вашого помешкання відчинені, або порушена обстановка – не потрібно заходити у квартиру. Викличте поліцію. Почекайте правоохоронців на сходовій клітці, бо ви можете ненароком знищити сліди злочинця. Тобто не варто одразу самому кидатися і перевіряти, що зникло, прибирати будь-які речі.

"Найбільша проблема – психологія безпечності"

Як пояснює поліцейський психолог та юрист Михайло Козюк – часто люди самі через свою необачність стають мішенню для крадіїв.  

– Через необачність, безпечність та легковажність люди ігнорують елементарними засобами захисту, – каже психолог. – Це може бути як сигналізація або навіть прохання сусідів приглянути за вашою квартирою. Краще за все, щоб у вашій квартирі, коли вас немає, були ознаки життя. Ще однією великою проблемою є те, що люди відкидають можливість, що це станеться саме з ними. Людина, яка вважає, що «це може статись з усіма, але не зі мною» починає поводитись розкуто і не приймає ніяких заходів, щоб захистити своє майно.

Часто людина сама несвідомо видає всю важливу інформацію потенційним злочинцям.

– Люди хизуються своїми достатками у соціальних мережах, – пояснює психолог. – Злочинці стежать за жертвою, відстежують її пересування, куди вона планує їхати. Наприклад, ми виставляємо в соціальних мережах, що ми купили квитки за кордон для відпочинку. Злочинці розуміють, що за помешканням цієї людини протягом певного періоду не буде належного контролю. Буває  таке, що люди хизуються коштами, кажуть що вони продали автівку чи квартиру. Це робить вас привабливою мішенню для шахраїв та крадіїв.

Однак обачним варто бути не лише, коли вас немає вдома. Введіть собі за звичку завжди зачиняти двері на ключ.

– Навіть якщо через 5 хвилин має прийти дитина зі школи, двері лишати відчиненими не можна, – радить Михайло Козюк. – Злочинець може непомітно простежити за вами, поки ви відволіклися – з дому щось зникло. 

Сподіватись на «надійну хованку» також не варто.

– Не існує надійної схованки, бо злочинці прекрасно знають всі ці місця, – продовжує поліцейський психолог. – Краще за все – придбайте та встановіть надійний сейф та правильно його вмонтуйте. Всі інші способи не дієві. Звичайно, може пощастити, що злочинець не встигне знайти хованку. Але пам’ятайте – злочинці не йдуть туди, де нічого немає. Якщо ви навіть сховаєте гроші чи прикраси в різних місцях – зловмисник може зрозуміти, що хованок є кілька. Більше того, є спеціальні прилади, з якими злочинець може за лічені хвилини обшукати увесь будинок. Це пристрої, які можуть виявляти дорогоцінні метали, магнітні карти тощо. Тому як би ви не вмуровували цінності в стіні, як би ви не ховали їх – нема гарантії, що їх не зайдуть. Краще за все – поводити себе обачно. Не виставляти статки на показ. Обладнати сигналізацію та встановити сейф, або хоча б просити родичів періодично навідуватись до квартири чи будинку.

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (24)
  • Надежда Деменина

    Разве такие вещи здравомыслящие люди пишут вовсеуслышанье? Это подсказка для любителей лёгкой наживы.
  • Ніна Швед

    Всі знають де і скільки та в кого
  • Николай Сампир

    Від Славіка не сховаєш, скрізь знайде
  • Татьяна Билык

    З
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
21:00 У місті на Тернопільщині відновили дзвін старовинного годинника на ратуші 20:00 На вулиці Батьківського двоє тернополян зробили стихійне сміттєзвалище — як відповідатимуть 19:03 Через обмеження тепер затори: чи ремонтуватимуть аварійний міст біля технічного університету photo_camera 18:25 У Тернополі розшукують молоду жінку Від читача 22:29 Тумба Кварцит 110 18:00 Сенатору США, який має чортківське коріння, присвоїли звання «Почесний громадянин Чорткова» 17:00 У Тернополі презентували інформаційно-координаційну платформу для ВПО 16:00 Поліція розшукує 52-річного тернополянина 15:10 Україна повернула тіла 140 полеглих захисників 14:37 У Тернополі 26-27 квітня ремонтують дороги: перелік адрес 14:03 На Київській зіштовхнулися автівки: постраждала жінка 13:35 Мешканці ОСББ закупили за власні кошти дрони для тернопільських військових 12:51 Близько 500 жителів Тернопільщини отримали щеплення у рамках Всесвітнього тижня імунізації 11:52 У Тернополі запалили свічки пам'яті про жертв Чорнобильської катастрофи 11:35 ДТП на дорозі Тернопіль-Ланівці: травмовані водій та дитина 11:03 «На щиті» повертається до рідного дому солдат Володимир Огородник 10:10 У графік зупинки котелень у Тернополі внесли зміни 09:50 Святковий гастрономічний рай на Великодні свята від мережі магазинів «Смаколик» (новини компаній) 09:30 У Тернополі відбудеться марафон з писанкарства 09:01 26 квітня відключать газ в центрі Тернополя
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up