Партнер рубрики Події

Хто сяде в крісло голови Тернопільської облради: ставки ймовірних кандидатів. А за кого ви? (ОПИТУВАННЯ)

Хто сяде в крісло голови Тернопільської облради: ставки ймовірних кандидатів. А за кого ви? (ОПИТУВАННЯ)
  • Які політсили не створять коаліції з певними партіями за жодних умов і що говорять ймовірні кандидати? 
  • Проголосуйте наприкінці статті, хто, на вашу думку, має керувати обласною радою.

25 листопада новообрані депутати Тернопільської обласної ради VII скликання зберуться на першу сесію.
Під час першої сесії підсумують результати виборів та планують обрати голову, секретаріат та лічильну комісію.

Про депутатів облради

Нагадаємо, 64 депутати з шести політичних партій отримали депутатський мандат. 

"Європейська солідарність" - 17;

Відео дня

ВО "Свобода" - 13;

"За майбутнє" - 12;

"Слуга народу" - 8;

ВО "Батьківщина" - 8;

"Довіра" - 6.
У відсотковому співвідношенні голоси виборців розподілилися наступним чином:
"Європейська Солідарність" - 22,55%;

ВО "Свобода" - 16,45%;

"За майбутнє" - 14,99%;

"Слуга народу" - 10,10%;

ВО "Батьківщина" - 9,71%;

"Довіра" - 6,50%;

Що буде з кріслом голови?

Найбільша інтрига точиться саме навколо крісла голови облради. Свою кандидатуру мав би подавати той, політсила якого завела до облради найбільше депутатів. У випадку на Тернопільщині - це «Європейська солідарність», у них 17 депутатських мандатів.

На другому місці ВО «Свобода» - до складу новообраної ради увійшло 13 депутатів, а «За майбутнє» завели до облради 12 обранців. «Слуга народу» матиме своїх 8 депутатів у складі новообраної ради. Тож, логічно, що саме між цими політсилами точитиметься боротьба за головне крісло, яке ще донедавна обіймав Віктор Овчарук.

Серед ймовірних претендентів на крісло очільника називали нещодавнього голову ОДА Степана Барну. Серед «свободівців», поговорюють у кулуарах, найбільше шансів має Михайло Головко, який раніше був нардепом, а на останніх парламентських виборах програв нинішньому нардепу, автомайданівцю Ігорю Василіву.

Представники «За майбутнє» ще під час виборчої кампанії неодноразово наголошували на своїй кандидатурі на голову облради - Івана Чайківського. Однак, вигравши вибори на Тернопільщині, відомий аграрій відмовився від місцевого депутатського мандату та залишився нардепом. 

Шанс мала посадити свою людину у крісло голови і провладна партія – «Слуга народу». До нової облради, до речі, увійшли як попередній голова облдержадміністрації Ігор Сопель, так і діючий Володимир Труш. «Розбавив» цей владний тандем і помічник народного депутата та права рука нардепа Ігоря Василіва - Денис Милий.

Нагадаємо, згідно зі ст. 55 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», голова районної, обласної, районної у місті (у разі її створення) ради обирається відповідною радою шляхом таємного голосування з числа її депутатів на строк повноважень ради.

За добу до сесії облради, де оберуть нового голову облради, ми вирішили поспілкуватись із ймовірними претендентами.

Коментарі:

Степан БАРНА, «Європейська солідарність»:

- Від нашої політсили до облради зайшли найбільше депутатів – 17. Але для того, щоб обрати голову, - потрібно 33 голоси. Ми категорично проти формувати коаліцію зі «Слугами» та партією «За майбутнє» - це задекларовано на національному рівні. Нас більше цікавлять принципи, а не посади. Якщо якісь політсили збираються мати спільні справи з вищезазначеними - нам з ними не по дорозі. Можливий варіант – створення коаліції «Європейської солідарності» зі «Свободою» та «Батьківщиною». Інші формати не прийнятні. «Свобода» ніби займає позицію об’єднання зі «Слугами». Ми участі у таких проєктах не беремо.   

 

Денис МИЛИЙ, «Слуга народу»:

 - Мене до відома про такі перемовини ніхто не ставив. Є в нас люди, які були уповноважені на це, але інформацію до мого відома про кандидатів на посаду голови облради ніхто не доводив. Обговорень, наскільки я знаю, - не було.  





 

Володимир БОЛЄЩУК, «За майбутнє»:

 - Коли ми проводили передвиборчу кампанію, заявляли, що готові взяли відповідальність за нашу область і вивести Тернопільщину в п’ятірку лідерів в Україні. Стосовно кандидатів на посаду голови облради – звичайно, тоді ми говорили про Івана Чайківського. Однак, ми йшли з гаслом «Кожен з нас – господар». Тобто, тільки людина, яка відбулась у власній справі, показала себе з найкращого боку, зможе це ж зробити для області. У нас є багато достойних кандидатів. Стосовно кінцевої і єдиної кандидатури, ми прийматимемо рішення завтра зранку – перед сесією. Тоді визначимось – чи когось висуватимемо від нашої політсили, чи когось підтримаємо.

Михайло ГОЛОВКО, ВО «Свобода», на жаль не взяв слухавку, хоча журналісти телефонували кілька разів. Щойно ми отримаємо коментар, опублікуємо його.

Опитування

Опитування

Хто, на вашу думку, посяде крісло голови облради?

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (7)
  • Юра Павлусик

    Фрідріх Паулюс☠

    Йосип Шафрун reply Юра Павлусик

    Юра Павлусик майже як Павлусик,давай краще вже ти
  • Pavel Orestovich

    Сергій Надал
  • Ярослав Чупровський

    Тут і коментувати нема чого, і вибір більш ніж очевидний .Денис Милий ,на думку всіх  з ким спілкувався останнім часом,в тому числі депутатів облради,має всі шанси очолити раду,і важливо те,що він є компромісною фігурою ,яка зможе об‘єднати всіх,вміє це зробити за для продуктивноі роботи.... .Вже набридли постійні політичні ігри ,свари..,протистояння...,від яких страждає перш за все наша область ..
  • Дмитро Сана

    Головко повидете скоро))
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:03 Історичні будівлі та карти старого міста: які бронзові мініатюри є у Тернополі photo_camera 21:03 Що тернополяни покладуть до великоднього кошика та скільки готові витратити (ОПИТУВАННЯ) photo_camera 20:01 Жінка з Тернопільщини втратила 32 000 гривень, повіривши шахраям 19:00 У Кременецькому районі в результаті займання авто загинув 36-річний чоловік Від читача 17:01 Багаторічна співпраця ОЦЗ з газетою «Вільне життя» 18:42 У Тернополі збили 17-річного мотоцикліста: хлопця госпіталізували 18:00 Відбудеться зустріч з бойовим командиром із відомого батальйону «Вовки Да Вінчі» Олександром Ябчанкою 17:15 Не стало воїна з Тернопільщини Володимира Леськіва 17:00 Магазини побутової та цифрової техніки: Все для Вашого дому та офісу (партнерський проєкт) 16:30 На вулицях міста відновлюють дорожню розмітку на пішохідних переходах photo_camera 15:30 Куди піти, що подивитися у Тернополі 25-28 квітня 14:40 На Театральному майдані працює вакциальнький автобус: від яких хвороб можна щепитися photo_camera 14:00 Суд звільнив від покарання чоловіка, який ухилився від призову, бо він добровільно пішов служити у ЗСУ 13:32 У Страсну П'ятницю в Зарваниці відбудеться Хресна дорога 13:03 З квітами, прикрасами та стрічками: скільки коштують вербові букети на ринках Тернополя photo_camera 12:15 Помер колишній головний тренер тернопільської «Ниви» 11:35 У Тернополі збільшили кількість тролейбусів та автобусів до кладовищ на Великодні свята 11:00 За забиття брата до смерті обвинувачують чоловіка з Тернопільського району 10:15 На два дні перекриють рух транспорту на Гайовій 09:50 У списку — понад 20 адрес: що відремонтують цього року в житловому фонді Тернополя
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up