Хто та коли відшкодує кошти за пошкоджене майно внаслідок обстрілу: пояснили у військовій адміністрації

Хто та коли відшкодує кошти за пошкоджене майно внаслідок обстрілу: пояснили у військовій адміністрації

Після ракетного обстрілу Тернопільщини 13-14 травня було пошкоджено майно підприємтсв та звичайних мешканців. Наразі спеціальні комісії ще рахують збитки. У обласній військовій адміністрації пояснили, коли та хто відшкодує завдані збитки. Що потрібно для цього робити? Про це у матеріалі.

Як повідомив очільник Тернопільщини Володимир Труш, частину ракет збили сили проти повітряної оборони. Однак були влучання. Вже створені спеціальні комісії, які рахують збитки та документують злочин росіян.

– Пошкоджені цивільні об’єкти, комерційні приміщення, житлові будинки, дачні ділянки, – каже Володимир Труш. – Протягом першого ракетного удару о 22:35 13 травня було пошкоджено складські приміщення. Площа загорання приблизно 50 тис. метрів квадратних. Дві доби рятувальники ліквідували пожежу. У складах зберігалися товари різних підприємств, гуманітарна допомога. Спеціальна комісія підраховуватиме збитки. Ще один ряд прильотів стався близько 5:00 по Тернопільській та Великогаївській громаді. Був знищений дачний кооператив, комерційна структура, яка на своєму автопарку зберігала транспортні засоби. 50 машин було пошкоджено.

Як отримати компенсацію

Для того щоб отримати компенсацію за пошкоджене майно – необхідно в першу зателефонувати на лінію 102 та повідомити про це, – пояснив міський голова Тернополя.

Відео дня

– Потрібно залишити заяву на лінії 102, тоді слідчо-оперативна група виїде на місце інциденту і зафіксує завдані збитки, – каже Сергій Надал. – Також можна надати наявні документи, які можуть підтверджувати вартість пошкодженого майна. До спеціальної комісії входять фахівці різних сфер, незалежний експерт. Комісія визначає, чи підлягає об’єкт відновленню, або ж він підлягає демонтажу. Комісія надає висновок. На основі висновку власник замовляє послугу незалежного експерта, який оцінює збитки. Рекомендую максимально рахувати збитки. Всі збитки мають бути задокументовані.

Вам також необхідно звернутися за номерами гарячої лінії 1580 (зі стаціонарних телефонів), 0 800 303522 (безкоштовно) або +380674472919. До приїзду правоохоронців та комісії залишайте все без змін.

Станом на ранок 15 травня є 43 звернення від суб’єктів господарювання та мешканців, про пошкодження майна.  

Хто відшкодує збитки

Для населення, житло яких постраждало в наслідок обстрілу, кошти для відновлення обіцяють виділити в найкоротший термін, щоб можна було відновити пошкоджені вікна, – каже Володимир Труш. Наразі ще триває підрахунок збитків, після цього необхідну суму виділять відповідно до рішення обласної комісії ТЕБ та НС з обласного бюджету.  

У ОВА також пояснюють про те, звідки будуть виділяти кошти для підприємств, які зазнали збитків у наслідок обстрілу.

Перший варіант – програма «Є відновлення» щодо житла, яке було пошкоджено.

Другий варіант – репарації росії.

Третій варіант – за кошти громад, обласних адміністрацій, щоб люди мали змогу відновити своє житло.

Є і четвертий варіант – якщо власник пошкодженого майна має невеликі збитки і хоче самостійно відновити пошкодження, то він може зробити це за власний рахунок.

У ОВА закликають мешканців, майно яких було пошкоджено у наслідок обстрілу, звертатися до поліції, оскільки правоохоронці без звернення громадян не можуть самостійно це робити.

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (20)
  • Lora Felicé

    Квартет "Тернопільські  Порахуї".
  • Ларіса Паласюк-Савіцка

    Якраз ті преміальні що Надал собі нарахував
  • Лариса Кондратюк

    Надал собі премію нарахує.
  • Budii Yaroslav

    Як вони заїбали ті спеціалісти🤦‍♂️

keyboard_arrow_up