ID-картка: що це і чи обов’язково

ID-картка: що це і чи обов’язково

Чи обов’язково міняти паспорт-книжечку на ID-картку? Скільки вона коштує, що то за додаток, який видавали разом із сучасним паспортом, чи є пристрої для зчитування інформації з ID, - відповідь на всі ці питання шукала журналістка "20 хвилин".   

ID-картку в Україні запровадили кілька років тому. Згідно із статистикою управління державної міграційної служби, впродовж 2018 року ID-картки отримало 36 тисяч жителів Тернопільської області. З початку 2019-ого року підрозділи міграційної служби Тернопілля оформили 7,5 тисяч таких паспортів. Проте не всі в захваті, інколи, від мусово виготовлення чи заміни звичного паспорта-книжечки на цей, сучасний. Одна із основних причин в тому, що з ID-карткою потрібно носити спеціальний додаток - листок А4, в якому вказана інформація про реєстрацію. Хоча в міграційній службі запевняють, що паспорт дійсний без цього додатка, адже в ньому є всі дані, власники ID-карток часто говорять про те, що в різних установах вимагають саме додаток, бо не мають спеціального пристрою для зчитування. З такою ситуацією зіштовхнулася і журналістка “RIA плюс”. Вона загубила додаток, а без нього її відмовлялися приймати у кількох державних установах. Зокрема, у РАЦСі не видали свідоцтво, мовляв, без додатку паспорт недійсний. А в них всього лиш не було пристрою для зчитування інформації. В соцмережі facebook кілька людей вперто доводили, що додаток вимагати не могли, бо ID-картка повноцінний документ. Але на практиці все зовсім по-іншому.  І випадок журналістки - непоодинокий.

За роз’ясненням як працює ID-картка, чи такий потрібний цей додаток, де встановлені пристрої для зчитування та загалом про необхідність виготовлення сучасного паспорту журналістка звернулася в управління ДМС у Тернопільській області.

Що таке ID-картка?

Давайте почнемо з початку. Що собою являє ця картка, кому її виготовляють і скільки це коштує. Отож, це нова форма паспорта громадянина України у вигляді пластикової картки з безконтактним електронним носієм, що посвідчує особу власника та підтверджує громадянство України. Вона є дійсною для укладання цивільно-правових угод, здійснення банківських операцій, оформлення доручень іншим особам для представництва перед третьою особою лише на території України, якщо інше не передбачено міжнародними договорами України. Це не паспорт для виїзду за кордон.

Відео дня

Ззовні на паспорт у формі картки наноситься наступна інформація: назва держави, назва документа, ім'я (з латинською транслітерацією, яку можна узгодити відповідно до інших документів, наприклад, посвідчення водія), стать, дата народження, унікальний номер запису в Єдиному державному демографічному реєстрі, номер самого документа, дата його видачі і закінчення терміну його дії, код уповноваженого суб'єкта, який видав паспорт, місце народження, оцифроване зображення обличчя та підпис власника картки. Ці дані також дублюються на електронний чіп. Туди ж додається і змінна інформація, наприклад, реєстрація місця проживання, сімейний стан або інформація про дітей, яку можна змінити без необхідності виготовлення нового документа у підрозділі міграційної служби. Також при видачі паспорта раніше давали витяг із державного демографічного реєстру щодо реєстрації місця проживання. Зараз їх не видають. Натомість, тепер потрібно брати довідку про місце реєстрації. Її отримати можна у відділі реєстрації міськради на бульв. Шевченка, 1..

- ID-картка видається кожному громадянинові України підрозділами ДМС після досягнення 14-річного віку, - коментує начальник управління Ярослав Давибіда. - Для тих, кому ще немає 18-ти років ID-картка оформлюється строком на 4 роки, а тим, хто старше - на кожні 10 років.

Для тих хто оформляє паспорт вперше, ця послуга є безкоштовною. У інших випадках паспорт громадянина України у формі ID-картки вартуватиме 279,00 грн. у разі оформлення за 20 робочих днів, та 366,00 грн – за термінового оформлення впродовж 10 робочих днів. Оформити ID-картку можна за зареєстрованим місцем проживання - у підрозділі ДМС або ЦНАП (якщо він надає послуги з оформлення біометричних документів).

Відмовитися не можна

- Запровадження ID-карток – тривалий процес. Наше законодавство не визначає кінцевої дати чинності паспортів громадянина України зразка 1994 року - паспортів-книжечок, тому обов’язкової заміни документів не передбачається, - пояснюють в міграційній службі. - Зараз передбачено обмін паспорта громадянина України зразка 1994 року на ID-картку за бажанням власника.

Ще ID-картка оформляється у всіх випадках, коли необхідна заміна паспорта-книжечки: втрата, крадіжка, псування, зміна прізвища або інших даних власника документа. Крім того, паперовий паспорт обмінюється на ID-картку, якщо власник не вклеїв фото в паспорт протягом одного місяця після досягнення 25 або 45 років.

Хоча обов’язкової заміни паспортів не планують, але можливості відмови від оформлення ID-картки законодавством не передбачено. Згідно з Законом України «Про Єдиний державний демографічний реєстр та документи, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус» паспорт громадянина України оформляється у формі картки. Бланки паспортів громадянина України зразка 1994 року більше не друкують, наголошують в міграційній службі. Тому, якщо з певних причин вам потрібно виготовити новий паспорт (чи отримати перший), то це буде тільки ID-картка.

Зчитувачі тільки встановлюють

ID-картка є паспортом громадянина України, який посвідчує особу і підтверджує громадянство без подання будь-яких додаткових документів, кажуть в міграційній службі. Давайте додаток, кажуть в більшості установ.

- Якщо у людини вимагають надання додаткових довідок або витягів - слід дізнаватися, на якій підставі і чим зумовлена така вимога, - коментує пан Давибіда. - Свої основні функції цей документ виконує і без зчитування інформації з чіпу. Власне зчитування даних з чіпу ID-картки потрібно у двох випадках.

При верифікації документа - міграційна та прикордонна служба мають необхідне для цього обладнання. Та при використанні можливостей ID-картки у роботі електронних сервісів або зчитування установою для скорочення часу надання послуг.

- У всіх країнах світу, де запроваджено ID-картки, сервіси для їх зчитування розвиваються поступово, - продовжує керівник. - Це ж стосується і України. Приміром, у “ПриватБанку” повідомили, що вже закупили прилади для зчитування ID-паспортів. Планується, що до кінця березня вони з’являться у всіх відділеннях банку. Необхідне обладнання вже є у сервісних центрах МВС. Зчитувачами забезпеченні і усі відділи Реєстру виборців.

Зчитати дані з чіпу ID-картки можна і самостійно. Для цього потрібен або спеціальний пристрій - NFC-рідер, який коштує близько 500 грн у міжнародних інтернет-магазинах, або смартфон, що підтримує технологію NFC - додаток доступний для безкоштовного завантаження у Google Play та на офіційному сайті Поліграфкомбінату “Україна”. Журналістка перевірила роботу додатку на власному смартфоні та ID-картці. Це справді працює: після сканування (як це робити - покаже сам додаток) на екрані смартфону з’явилися паспортні дані, які вказані на картці і кольорове фото. А от інформації про реєстрацію - немає. Як пояснили в міграційній службі, причина може бути в тому, що людина ніде незареєстрована. Але журналістка має постійне місце реєстрації, тому причину чому додаток не видав цієї інформації потрібно з’ясовувати.

 

До слова, якщо у вас ID-картка і вам потрібно змінити інформацію про місце проживання, то зробити це можна у будь-якому територіальному підрозділі ДМС на підставі відповідних документів. Зареєстроване місце проживання підтверджується довідкою, виданою органом реєстрації або сільським головою.

ID-картка на виборах

У власників ID-карток виникають питання чи зможуть вони проголосувати на Президентських виборах 2019, які відбудуться в неділю, 31 березня.  Раніше Ярослав Давибіда коментував, що згідно із постановою Центральної виборчої дільниці номер 268, проголосувати зможуть і власники паспортів у вигляді книжечки, і власники ID-карток.

- Навіть не беручи із собою довідку про реєстрацію місця проживання. ЇЇ ніхто не має вимагати, - пояснював пан Давибіда.

За словами пана Давибіди, у підрозділах міграційної служби лежить близько 2-х тисяч ID-карток.

- Я прошу громадян, щоб вони забрали свої паспортні документи до 31 березня, - продовжує керівник. - Якщо ж з певних причин не встигнуть, то наші підрозділи працюватимуть і в день виборів, тобто 31 березня забрати ID-карту теж зможуть.

Також, перевірте свої документи: чи не пошкоджені паспорти-книжечки, чи дійсні паспорти. Зробити це можна по нашій базі на сайті міграційної служби. Тому просимо громадян перевірити свої паспорти. Якщо ваш паспорт пошкоджений, зверніться в підрозділи міграційної служби або у оновлений паспортний сервіс, який зараз працює на Йосипа Сліпого, щоб оформити нову ID-картку.

Нагадаємо, в цьому році обов’язковим документом для реєстрації школярів для участі в ЗОН є саме ID-картка.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (3)
  • тарас

    і що з тої карти коли приписку всеодно вимагають тоді для чого та картка якшо стандарти сср

    Anonymous reply тарас

    паспорт частіше вимагают, приписку рідко. Ну відстала наша країна
    від цивілізованого світу, треба здоганяти.
  • Anonymous

    Виданий Тернопльським УМВС ЩОСЬБАГАТОБУКВПРИЕМ, НЕЗРОЗУМІЛИЙПОЧЕРКВІДРУКИ, ХЗКОЛИ" аааааа!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
21:00 У ДТП на Тернопільщині постраждали п'ятеро людей 20:01 Поранений, але незламний: історія воїна-лісівника з Тернопільщини, який готується до протезування photo_camera 19:00 Жінки на керівних і бойових посадах в армії: що про це думають тернополяни? (ОПИТУВАННЯ) play_circle_filled 18:00 У Тернополі має запрацювати креативний простір OPEN SPACE Від читача 11:51 День кар’єри в ЗУНУ: крок у професійне майбутнє 17:01 У центрі Тернополя квітне магнолія (ФОТО ДНЯ) photo_camera 16:23 Бучацькі поліцейські затримали 16-річного студента, який прийшов в навчальний заклад з наркотиками 15:40 Оприлюднили відео конфлікту судді і поліції play_circle_filled 14:50 У Тернополі інспектор отримав майже сто тисяч за «правильне розмитнення»: що йому загрожує 14:10 У Тернополі 19 квітня падав сніг. Яку погоду чекати найближчими днями photo_camera 13:37 На Тернопільщині 19 квітня діятимуть графіки відключення світла для підприємств 13:05 «На щиті» повернувся захисник Сергій Михалко з Почаївської громади. Вічна пам'ять Герою! 12:18 Посмертно шестеро захисників отримали звання «Почесний громадянин міста Тернополя» 11:36 Волонтерка Христина Феціца пояснила, чому вирішила відмовитися від депутатства 11:03 Мобілізація автомобілів: що варто знати про новий закон. Для «20 хвилин» коментує юрист 10:18 Найнижчі пенсії в Україні отримують мешканці Тернопільської області (РЕЙТИНГ) 09:40 Що з реабілітаційним центром на Чумацькій, на який виділяли 8 мільйонів 09:02 Ранкові обстріли Дніпропетровщини. Є загиблі та постраждалі, серед яких — діти 08:01 Чи варто в найближчі дні чекати потепління в Тернополі та області 22:01 «У ногу прилетів осколок боєприпаса»: 47-річний захисник з ампутацією проходить реабілітацію у Тернополі
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up