Партнер рубрики Події

ІФА-тест на антитіла до COVID-19: як пройти та скільки це коштує. Експеримент «20 хвилин» (ВІДЕО)

ІФА-тест на антитіла до COVID-19: як пройти та скільки це коштує. Експеримент «20 хвилин»  (ВІДЕО)
  • У місті всі охочі можуть пройти ІФА тест на коронавірус, щоб дізнатися, чи хворі ви на COVID-19 або чи перехворіли ви, самі того не усвідомлюючи.
  • Журналісти «20 хвилин» пройшли тест самі та дізналися, хто та як може здати аналіз.

Імуно-ферментні аналізи на визначення антитіл до збудників коронавіруса у Тернопільській області почали проводити ще в травні. Однак пройти тест могли лише медики, правоохоронці та рятувальники. Ці тести для них безкоштовні. Їх і надалі проводитимуть безкоштовно для людей окремих професій. Всі інші можуть перевірити, чи перехворіли вони на коронавірус на платній основі.

«Визначаємо імуноглобуліни M та G»

Дослідження на визначення антитіл до коронавірусу проводять у вірусологічному відділенні ДУ «Тернопільський обласний лабораторний центр МОЗ України». Туди привозять білологічні зразки з усієї області. Також в лабораторному центрі наголошують – безкоштовні ІФА тести для лікарів та правоохоронців ніхто не скасовував. Платні ІФА тести почали робити, оскільки багато жителів області хотіли пройти тест, однак не можуть цього зробити.

- Імуноглобулін G вказує на напруженість імунітету після того, як людина стикалась зі збудником, тобто перехворіла, - пояснює завідувачка вірусологічної лабораторії Тернопільського обласного лабораторного центру Людмила Дементьєва. - Імуноглобуліни М з'являються в організмі на 3 – 7 день після захворювання. Вони - швидкого реагування. Їх наявність допомагає визначити, чи хвора людина наразі.

Відео дня

Заступник керівника обласного лабораторного центру Володимир Паничев також зазначає, що якщо ви хочете пройти тест – краще обрати визначення імуноглобулінів G, адже імуноглобуліни М є в організмі, який перебуває на активній стадії захворювання. Якщо ви відчуваєте, що ви хворі – варто одразу звертатися до свого сімейного лікаря. При необхідності він направить вас на проходження ПЛР-тесту, який зроблять безкоштовно.

Як проходить процедура

Журналісти «20 хвилин» вирішили самі перевірити, як виконують ІФА дослідження. Для цього не потрібен попередній запис. Достатньо прийти у міжміський відділ обласного лабораторного центру, за адресою: вул. Острозького, 21а. Про те, де саме проводять забір крові на ІФА тест є навіть знак на вході в приміщення.

Ми вирішили перевірити, чи не перехворіли ми на коронавірус без симптомів. Спершу для цього потрібно укласти договір. Направлення від сімейного лікаря не потрібно. Однак якщо ви не до кінця розумієте, що це за тест, чим відрізняються імуноглобуліни М та G, та чи взагалі вам потрібен цей тест – краще проконсультуватися з сімейним лікарем.

Після укладання договору варто сплатити вартість процедури у касі на другому поверсі приміщення. Ціна процедури – 147 гривень. Це вартість визначення або імуноглобулімів М, або G. Однак ще доведеться сплатити вартість процедури забору крові – близько 18 гривень. Загалом ми заплатили за одне дослідження 165 гривень. Можна розрахуватися і карткою, однак варто зауважити, що за це є комісія банку. Її розмір залежатиме від вашого банку. У нас комісія склала 5,3 грн.

З чеком про сплату потрібно повернутися до кабінету, де проводять забір крові. Сама процедура займає всього кілька хвилин. Результати можна буде забрати через 3 дні після аналізу, оскільки тест-системи заповнюють максимально для раціонального використання.

- Ми проводимо забір крові у всіх людей, які хочуть пройти аналіз на визначення імуноглобулінів М та G, - розповідає лаборантка міжміськрайонного відділу обласного лабораторного центру Ірина Душенько. – На одне дослідження потрібно близько 2 мл крові. На місці ми виділяємо сиворотку крові за допомогою спеціального обладнання та доставляємо до вірусологічної лабораторії, де проводять аналіз.

Якщо ви вирішили здавати аналіз – варто пам’ятати, що кров потрібно здавати на голодний шлунок. Також, за кілька днів до аналізу не можна вживати алкоголь. Якщо ви приймаєте ліки – варто попередити про це лікаря.

Опитування

Чи хотіли б ви пройти тест ІФА?

Охочих здати аналіз багато. Вікового обмеження немає. Провести аналіз можуть навіть маленьким дітям. 

- З 3 липня ми виконуємо цю послугу, - розповідає завідуюча відділом організації епідеміологічних досліджень Тернопільського міжміськрайонного відділу ДУ «Тернопільський ОЛЦ МОЗ України» Вікторія Гаврилюк. – Це можуть зробити всі бажаючі без направлення лікаря. Для цього потрібно прийти до міжміськрайонного відділу лабораторного центру, укласти договір, оплатити послугу та здати кров на аналіз. Результат можна отримати від 1 до 3 робочих днів. Все залежить від кількості біологічних матеріалів.

Тернополяни, коли дізнались про цю послугу, почали активно приходити для проведення аналізу.

- В п’ятницю, коли ми лише запустили цю послугу, люди не були проінформовані, тому було кілька охочих, - каже Вікторія Гаврилюк. – З початку тижня за два дні до нас звернулось близько 70 охочих пройти тест.

Здати кров на аналіз можна у будні дні з 8:00 до 12:00.

Як розрахували ціну процедури?

Стосовно розрахунку вартості процедури в 147 гривень – в лабораторному центрі пояснюють, що в цю суму входить вартість самої тест-системи, розхідних матеріалів, електроенергії, тощо.

- Наш лабораторний центр є державною організацією, тому ми не маємо прибутків з проведення платних ІФА-досліджень, - пояснює Володимир Паничев. – Коли розраховували вартість цієї послуги, враховували багато складових – тест-системи, реагенти, розхідні матеріали, електроенергія, тощо. Головне – щоб це не було збитково для установи. Про прибуток тут мова не йде. 147 гривень – це, по суті, собі вартість процедури.

У приватних лабораторія міста вартість ІФА тесту в тричі дорожча. Ціни на дослідження починаються від 550 гривень. Однак чекати також доведеться до трьох днів. Приватні лабораторії доставляють на дослідження біоматеріали до Києва.

Навіщо потрібні дослідження?

Хоча наразі ІФА дослідження не проводять масово для всіх українців безкоштовно, медики кажуть, що це дало б надзвичайно цінні дані про реальні обставини з захворюваністю, адже 80% людей переносять хворобу у легкій формі, навіть не підозрюючи, що вони хворі.

- Масове тестування має допомогти нам зрозуміти, яка реальна ситуація з захворюваністю і як потрібно працювати медикам, - пояснює Володимир Паничев.

У МОЗ також наголошують, що масове тестування за допомогою ІФА методу дає важливі статистичні дані про те, скільки українців вже перехворіло та чи виробився у нас імунітет до хвороби. Саме тому тестування проводять і тим, хто перехворів на інфекцію і кому проводили ПЛР-тестування. Однак про безкоштовні масові дослідження, які обіцяли проводити найближчим часом, поки що мова не йде.

«Краще перехворіти зараз»

В Міністерстві охорони здоров’я України та в обласному лабораторному центрі кажуть – варто чекати нової хвилі захворюваності. Хоча медики сподівалися, що влітку захворюваність знизиться, як це стається з іншими гострими респіраторними хворобами, які передаються повітряно-крапельним шляхом, однак цього не сталося.

Володимир Паничев пояснює, що на вакцину розраховувати наразі не варто. Єдине, що може допомогти – колективний імунітет.

 - Я розумію, що мою думку можуть не одразу сприйняти, але я рахую, що ми маємо думати про другу хвилю, - наголошує епідеміолог. - Ми зараз знаходимось на весняно-літній хвилі. Ми мали два підйоми захворюваності. Осінньо-зимня хвиля небезпечна тим, що відбудеться сезонне збільшення захворювань на грип. 150 збудників ГРВІ також нікуди не подінуться. Це буде випробування для закладів охорони здоров’я. Тому потрібно свідомо сприйняти той факт, що перехворіти коронавірусом влітку – це значно краще, ніж перехворіти ним восени чи зимою.

В осінньо-зимовий період труднощів додасть і те, що саме в цей час у людей знижується імунітет та проявляються хронічні хвороби, які лише ускладнюватимуть одужання.

Масове тестування ІФА на визначення імуноглобулінів G допомогло б дізнатися, чи має людина імунітет до хвороби. Однак сам вірус мало вивчений. Скільки в крові можна буде визначати антитіла після хвороби – лікарі сказати точно не можуть. Все залежить від індивідуальних особливостей організма. Однак наявність антитіл не є головним при повторній хворобі.

- Важливо те, що у людини є так звана імунологічна пам’ять, - пояснює Володимир Паничев. - Якщо організм зустрічався з патогеном і організмом напрацьовані антитіла, то не обов’язково, щоб ці антитіла постійно були в нашому організмі. Завдяки цій властивості ми можемо дуже швидко відновлювати потрібні антитіла при повторній зустрічі з патогеном. Суть не в тому, щоб організм постійно виробляв антитіла, а щоб він знав як це робити при потребі. Адже нам постійно доводиться зустрічатися з великою кількістю патогенних мікроорганізмів. Наш організм не може витрачати ресурси на напрацювання антитіл без потреби.

Чи запровадить Уряд масові безкоштовні ІФА тестування для всіх, які обіцяли українцям ще кілька місяців тому – наразі невідомо.

А ви хотіли б пройти тест на наявність антитіл до інфекції? Пишіть у коментарях!

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (11)
  • Емма

    Можна взнати номер телефону цієї лабораторії і точну адресу?
  • Анонім

    А який зміст здавати цей аналіз . Якщо людина перехворіла на СOVID-19 то імунітет зберігається всього 3 місяці і ймовірність повторно захворіти дуже велика . Вірус постійно піддається мутації і память організму людини його може не розпізнати . Люди з першою групою крові легше переносять цей вірус бо організм людини з першою групою крові скоріше розпізнає ворожі білки і швидко вступає в боротьбу із вірусом  таким чином не даючи йому швидко розповсюджуватись в організмі людини .

    аркадій reply Анонім

    б р е х н я   перша група - швагро (нехай спочиває з богом) 14 травня  перша  група = однокурсник 44 р. 19 червня  (нехай спочиває з богом) в всіх підтверджено "ковід"   як незнаєш - невводь людей в оману  = анонім

    Анонім reply аркадій

    Почитай дослідження вчених з всього світу "Чому люди з першою групою крові менш вразливі до COVID-19: дослідження"  в інтернеті є багато матеріалу щодо цього .

    аркадій reply аркадій

    в мене перша + вже перехворів 27 день і дуже важко лежав в інфекційній 15 днів а про "білки"можеш розказати циганам на вокзалі  ( недай Бог захворієш) тобі і про мутації "тикай"

    Анонім reply аркадій

    То значить по твоєму вчені по всьому світі  ніх..... не знають і вони штовхають туфту .

    аркадій reply аркадій

    звідки ти  Анонім знаєш скільки зберігається імунітет? незасмічуй ефір

    Анонім reply аркадій

    Почитай висновки досліджень вчених в інтернеті щодо цього багато матеріалу .

    Ros H reply Анонім

    А можна якесь офіційне підтвердження про імунітет на 3 місяці?  Наприклад на сайті BBC  один з професорів сказав, цитую мовою сайту: "Исходя из опыта изучения антител при SARS, иммунитет сохранится на год-два, однако наверняка мы этого пока не знаем"

    Анонім reply Ros H

    Ros H reply Анонім

    Найінформативніше в цій статті це вибірка з 37 симптомних і стільки ж безсимптомних китайців. На фоні мільйонів заражених (різними мутаціями вірусу) це якось не дуже сприймається. Ще там написано що рівень антитіл безсимптомників у 40% за 8 тижнів зменшився до рівня невиявлення, далі незрозуміло чи то автор чи китайці  роблять висновки про повторні зараження. А про 60% забули. Коротше кажучи якась стаття лиш би  сенсаційний заголовок. Такі  висновки ще не варто робити, немає адекватних доказів.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
21:00 У місті на Тернопільщині відновили дзвін старовинного годинника на ратуші 20:00 На вулиці Батьківського двоє тернополян зробили стихійне сміттєзвалище — як відповідатимуть 19:03 Через обмеження тепер затори: чи ремонтуватимуть аварійний міст біля технічного університету photo_camera 18:25 У Тернополі розшукують молоду жінку Від читача 22:29 Тумба Кварцит 110 18:00 Сенатору США, який має чортківське коріння, присвоїли звання «Почесний громадянин Чорткова» 17:00 У Тернополі презентували інформаційно-координаційну платформу для ВПО 16:00 Поліція розшукує 52-річного тернополянина 15:10 Україна повернула тіла 140 полеглих захисників 14:37 У Тернополі 26-27 квітня ремонтують дороги: перелік адрес 14:03 На Київській зіштовхнулися автівки: постраждала жінка 13:35 Мешканці ОСББ закупили за власні кошти дрони для тернопільських військових 12:51 Близько 500 жителів Тернопільщини отримали щеплення у рамках Всесвітнього тижня імунізації 11:52 У Тернополі запалили свічки пам'яті про жертв Чорнобильської катастрофи 11:35 ДТП на дорозі Тернопіль-Ланівці: травмовані водій та дитина 11:03 «На щиті» повертається до рідного дому солдат Володимир Огородник 10:10 У графік зупинки котелень у Тернополі внесли зміни 09:50 Святковий гастрономічний рай на Великодні свята від мережі магазинів «Смаколик» (новини компаній) 09:30 У Тернополі відбудеться марафон з писанкарства 09:01 26 квітня відключать газ в центрі Тернополя
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up