«Індекс борщу»: продукти дорожчають. Як змінились ціни у Тернополі та де купувати дешевше? (ГРАФІКА)
Борщ – традиційна проста та недорога страва, яку готують чи не в кожній родині. Ми дізналися, на скільки змінилися ціни на продукти. Скільки коштує головна українська страва цього літа?
Існує чимало різних рецептів борщу. У кожній родині є свої особливості. Хтось, замість томатної пасти додає свіжі помідори, або готує томатний соус сам. Дехто надає перевагу свинині, хтось обирає яловичину або курятину. Хтось готує пісний борщ.
– Зазвичай я готую борщ за класичним рецептом, - каже тернополянка Любов. – Але у піст робимо борщ з килькою, без м’яса. На 2 літри потрібна банка консерви, але потрібно обирати хорошу, щоб борщ був смачний. Ще до звичайного борщу додаю салатний перець та домашню зелень. Борщ – це така страва, де одного єдиного рецепту немає. Хто як хоче, так і готує.
Для розрахунків ми обрали звичайний класичний рецепт, який обирають тернополяни. На велику каструлю знадобиться пів кілограма буряка, картоплі, 400 грамів свинини, 200 грамів моркви, 300 грамів капусти, 200 грамів цибулі, 70 грамів томатної пасти.
Скільки коштує борщ?
Ми дізналися ціни на основні інгридієнти страви. Спершу пішли на ринок. Ціни на молоді овочі «кусаються». Картопля, буряк, цибуля – переважно молода. В деяких продавців ще є залишки минулорічних овочів, однак їх треба ще пошукати. Ціни на молоді овочі в 3–4 рази вищі, ніж на минулорічні.
Так стара картопля коштує 10 гривень, молода – 28–30. Буряк коштує 30 гривень за кілограм, а ціни на молоду моркву сягають 40 гривень. На жаль, минулорічних буряків та моркви не знайшли. Як сказали продавці – закінчились. Дешевшати овочі почнуть ближче до вересня.
Цибуля також подорожчала – від 15 гривень за кілограм, хоча кілька тижнів тому ще можна було знайти минулорічну за 4–5 гривень
А от такі овочі, як огірки. Томати, кабачки – дешевшаюь. На них настав сезон. Огірки вже можна купити по 13 гривень, помідори – по 25, кабачки – по 9 гривень.
Молода капуста не дорога – по 8–10 гривень за кілограм.
У супермаркетах також вже переважно молоді овочі. Картопля – по 20, цибуля та капуста – по 10. Буряк – по 40 гривень.
Ціни дивіться на графіку:
|
Ринок: |
Супермаркет: |
Буряк 500 г |
16 грн |
20 грн |
Картопля 500 г |
5 грн |
10 грн |
Свинячі реберця 400 г |
55 грн |
50 грн |
Капуста 300 г |
2 грн |
3 грн |
Морква 200 г |
6 грн |
6 грн |
Цибуля 200 г |
3 грн |
2 грн |
Томатка паста 70 г |
9 грн |
7,5 грн |
Загалом: |
96 грн |
98,5 |
Загалом така каструля борщу обійдеться майде в 100 гривень. Купувати овочі дешевше на ринку. М’ясо дешевше в магазинах.
Також можна врахувати вартість сметани – 250 грамів сметани 20% жирності коштує в середньому 35 гривень.
Як змінились ціни?
Наразі борщ готувати дорого, оскільки овочі молоді. Минулого року журналісти «20 хвилин» рахували вартість борщу. На початку вересня він обходився у 53,5 гривень, чкщо купувати всі продукти на ринку та 51,6 гривень, якщо купувти все в супермаркеті.
Згодом продукти мають почати дешевшати, однак чекати, що ціни повернуться до тих відміток, які були минулого року, не варто. У Державній службі повідомили, що вартість більшості продуктів «борщового набору» зросла у порівнянні з минулим роком. Найбільше здорожчав буряк та морква – майже на 40% в однаковий період року. Здешевшала цибуля та картопля – на 20%.
А ви помітили зростання цін? Де частіше купуєте продукти? Пишіть у коментарях!
Стежте за новинами Тернополя у Telegram.
Ростислав Гарасимчук
Oleksandr Dubodiel
Микола Тернопільський