Іран офіційно визнав, що український літак був збитий ракетою (оновлене)

Іран офіційно визнав, що український літак був збитий ракетою (оновлене)
  • Корпус вартових Ісламської революції взяв «повну відповідальність» за збиття українського літака.
  • В Ірані переконують, що зробили це ненавмисне.

Іран заявив, що ракета "земля-повітря" вранці 8 січня збила літак МАУ поблизу Тегерана. Про це зранку 11 січня повідомили на державному телебаченні Ірану, пише Уніан з посиланням на ТСН.

В офіційній заяві йдеться про те, що трагедія сталася через "людський фактор", а винних обіцяють притягнути до відповідальності. Там також підтвердили, що літак помилково сприйняли за ворожий об'єкт після того як він повернув у бік військового центру Корпусу вартових Ісламської революції.

"Причиною катастрофи українського літака стала "людська помилка", допущена в кризовий період через "авантюризм" США. Наші глибокі співчуття та вибачення нашому народу, сім’ям усіх жертв та іншим постраждалим країнам", - написав на своїй сторінці у Twitter голова МЗС Ірану Джавад Заріф. 

Відео дня

Президент Ірану Хасан Роухані також заявив, що країна глибоко шкодує про цю трагічну помилку.

"Внутрішнє розслідування Збройних Сил прийшло до висновку, що, на жаль, ракети, вистрілені через людські помилки, спричинили жахливу катастрофу українського літака і загибелі 176 невинних людей. Розслідування продовжують виявляти  і переслідувати цю велику трагедію і непрощенну помилку.

Роухані висловив співчуття у тому, що сталося.

"Ісламська Республіка Іран глибоко шкодує про цю страшну помилку. Мої думки та молитви йдуть до всіх сімей. Я висловлюю свої найщиріші співчуття", - додав він.

Цього ж дня корпус вартових Ісламської революції, елітне іранське військове формування, взяло на себе «повну відповідальність» за збиття українського літака біля Тегерана, повідомляє "Радіо Свобода".

Командувач повітряними силами Корпусу вартових Ісламської революції Амір Алі Хаджизаде у своєму виступі по державному телебаченню заявив, що його аерокосмічний підрозділ здійснив збиття українського лайнера. За його словами, український літак був помилково «ідентифікований як крилата ракета».

Іранське керівництво заявило, що винні в трагедії будуть притягнуті до відповідальності.

«Глибоке співчуття» сім’ям 176 загиблих висловив верховний лідер Ірану аятола Алі Хаменеї.

Раніше у повідомленні іранських збройних сил йшлося, що український літак «наблизився до чутливого військового центру IRGC (Корпусу вартових Ісламської революції) на висоті та в умовах, що нагадували вороже націлювання».

Президент Володимир Зеленський відреагував на зізнання Ірану про збиття українського літака ракетою, повідомляє УНІАН.

"Наполягаємо на цілковитому визнанні вини": зазначив Президент України.

«Ранок сьогодні не був добрим, але приніс правду. Ще до закінчення роботи міжнародної комісії Іран визнав свою провину в збитті українського літака. Але наполягаємо на цілковитому визнанні вини. Ми очікуємо від Ірану запевнень у готовності до повного й відкритого розслідування, притягнення винних до відповідальності, повернення тіл загиблих, виплат компенсацій, офіційних вибачень по дипломатичних каналах», — написав президент на своїй сторінці у Facebook.

Зеленський висловив сподівання, що розслідування надалі відбуватиметься без штучних затримок і перепон.

«Наші 45 фахівців мають отримати повний доступ і взаємодію для встановлення справедливості» — додав Зеленський.

Офіційний Київ наполягає на проведенні відкритого розслідування, очікує повернення тіл загиблих до 19 січня і виплат компенсацій, повідомляє УНІАН.

Ввечері 11 січня, Президент Зеленський звернувся із відеозверненням до українців: 

Нагадаємо, 8 січня в Ірані розбився літак МАУ, 167 пасажирів і 9 членів екіпажу загинули. Літак, що виконував рейс PS752 за маршрутом Тегеран - Київ, вилетів з аеропорту о 6.10 за місцевим часом і зник з радарів через кілька хвилин після вильоту.

На борту Boeing 737 перебували 11 громадян України, в тому числі 9 членів екіпажу, а також 82 громадянина Ірану, 63 громадянина Канади, 10 громадян Швеції, четверо громадян Афганістану, троє громадян Німеччини і троє громадян Великої Британії.

Причини трагедії встановлює іранська сторона із залученням, у разі погодження, правоохоронних підрозділів і компетентних органів інших країн. В Ірані також перебуває група українських експертів.

МЗС України спочатку повідомило, що до падіння літака призвели технічні проблеми з двигуном, а версія теракту наразі не розглядається. Потім там змінили інформацію і заявили, що версії наразі все ще встановлюються. Літак впав майже одразу після зльоту з аеропорту імені Імама Хомейні.

Офіс генпрокурора розпочав розслідування катастрофи - справа розглядається за ч. 3 статті 276 Кримінального кодексу (порушення правил безпеки руху або експлуатації повітряного транспорту, що спричинило загибель людей). На час встановлення обставин авікатастрофи всі українські авіакомпанії тимчасово припинять польоти у повітряному просторі Ірану.

Увечері в четвер, 9 січня, одразу кілька провідних американських видань і телеканалів повідомили про те, що Boeing 737-800 "Міжнародних авіаліній України" був помилково збитий Іраном одразу після зльоту з аеропорту Тегерана. З'явилися фото уламків ракет, якими могли збити літак, а також відео моменту трагедії.

Прем’єр-міністр Канади Джастін Трюдо та прем'єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон із посиланням на дані  розвідок та союзників країн повідомили, що літак був збитий іранською ракетою земля-повітря. Президент США Дональд Трамп назвав катастофу літака "підозрілою". Глава Білого дому, вважає, що літак міг розбитися не через технічну несправність, а через те, що "хтось на тому боці міг припуститися помилки". 

10 січня президент України Володимир Зеленський зазначив, що він не виключає версію збиття літака ракетою, однак додав, що на сьогодні вона є непідтвердженою.

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (53)
  • Анонім

  • Ростислав Гарасимчук

  • Igor Novak

    Російська ракета розпізнала український літак.,як ворог. Іранці хотіли націлитись на американський військовий,а попали в український пасажирський літак.
  • Igor Novak

    Це політика ,про,що ми тільки в догадках. Час покаже реальність. Але те,що Президент був відсутній в країні ,їздив по особистих справах ,це факт! Летіти з Оману 5 год. ,а він прилетів через 18 год. Також,що президент  робив в Москві,зачим він потім туди літав ?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
16:00 «На одну сироту у світі менше»: Олексій Філюк взяв опіку над 14-річним хлопцем 15:39 Редакція «20 хвилин» долучилася до мережі «Вікно Відновлення». Відбудовуємо країну разом! photo_camera 15:20 Усе для ванної кімнати: огляд магазинів сантехніки Тернополя (партнерський проєкт) 15:00 Військовослужбовцю Тернопільського військкомату, якого затримали на корупції, обрали запобіжний захід Від читача 14:06 Ціни на аналізи в лабораторіях Тернополя. Огляд ринку 14:05 Жителя Чортківщини підозрюють в організації схеми переправлення чоловіків через кордон 13:15 Знімають асфальт та кладуть нову бруківку: на вулиці Торговиці знижують висоту бордюрів play_circle_filled photo_camera 12:46 На «Алясці» чоловік пошкодив чотири автомобілі, припарковані у дворах — поліція play_circle_filled 11:25 Масована атака росії: удару зазнали об'єкти критичної інфраструктури України 11:01 На Тернопільщині через негоду перебої з електропостачанням є у 39 населених пунктах 10:25 У Мінекономіки назвали причини переходу на літній час 09:35 Помер військовослужбовець із Кременецької громади 09:00 29 березня без світла буде одна вулиця в Тернополі 08:00 У Тернополі відновлюють футбольні матчі з вболівальниками 22:20 Поліція розшукує 15-річного хлопця з Чорткова Олександра Мороза 22:00 Дитячу травматологію змінив на артбригаду: історія молодого лікаря-науковця 21:00 У Тернополі прощатимуться із військовослужбовцем Іваном Грицком 20:00 Перетворили пустир на модульне містечко: як переселенці стали стимулом для відбудови Малашівців play_circle_filled 19:00 «На щиті» повернувся додому сапер із Теребовлянської громади 18:00 У замку на Тернопільщині організовують толоку
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up