Ісландія: острів вулканів, гейзерів та чемних ельфів

Ісландія: острів вулканів, гейзерів та чемних ельфів

Подорожуйте. Світ доступний… Це доводять тернополяни, прикладом яких можна скористатись і побачити щось екзотичне. Приміром, у країну сотень вулканів, десятків гейзерів та водоспадів можна помандрувати за 300-400 євро. Це з перельотами, проживанням та орендою авто

Інший світ – саме так можна охарактеризувати Ісландію, країну, яка розташувалась на однойменному острові в Атлантичному океані. Вулканічні рельєфи, чорні пляжі, озера з кип’ятком, діючі вулкани, гейзери, що «вистрілюють» на десятки метрів, вкриті мохом рівнини, вітри, що здатні перевернути автомобіль… це навіть не десята частина всіх дивацтв, які чекають на тих, хто вирішив відвідати острів.

Тернополяни, як з’ясувалось, часті гості в цьому північному куточку світу. Зокрема, учасники клубу мандрівників Best Travel. Вони й розповіли нам, як добратись до Ісландії за «розумні гроші», що варто побачити та на що зважати в подорожі. Наголосимо: Ісландія - одна з найдорожчих країн світу, але добре продумана подорож обійдеться майже стільки ж, як і відвідини будь-якої європейської країни.

Відео дня

Трохи про країну

Ісландія — це острівна держава в Європі, розміщена у північній частині Атлантичного океану. Вона налічує близько 325 тисяч населення і має загальну площу 103 тис. км².  Столиця і найбільше місто — Рейк'явік. Ісландія є вулканічно і геологічно активною територією. Її поверхня в основному складається з плато, покритих піщаними полями, горами та льодовиками, хоча багато льодовикових річок течуть до моря через низовини. Ісландія, зігріта Гольфстрімом, має помірний клімат, незважаючи на високі широти і безпосередню близькість до Полярного кола. Згідно з Книгою про заселення Ісландії, заселення острова почалося 874 року людьми норвезького та ґельського походження.

В останні роки Ісландія була однією з найбагатших та найрозвиненіших країн світу. 2010-го року вона посіла 17-те місце у світі за показниками розвитку, згідно з Індексом розвитку людського потенціалу та була четвертою країною світу за продуктивністю на душу населення. 2008-го року банківська система країни систематично зазнавала провалів, спричиняючи економічний спад. Зараз ситуація стабілізувалась. Ісландія – одна з найбезпечніших за рівнем злочинів країна світу.

Виверження на території Ісландії трапляються приблизно один раз на п'ять років. Виверження вулкана Лакі у 1783—1784 роках спричинило голод, через який загинуло близько чверті населення острова. Найбільший водоспад Європи розташований в Ісландії. Його назва Деттіфосс, щосекунди з нього спадає 200 м³ води. Також в Ісландії є багато гейзерів, зокрема Ґейсір, від назви якого в українській та багатьох інших мовах з'явилося саме слово «гейзер».

Завдяки доступності геотермальної енергії та використання багатьох річок і водоспадів для гідроелектроенергії, більшість мешканців мають недорогу гарячу воду, домашнє опалення та електроенергію. Від України до Ісландії 3500 кілометрів.

Переліт, транспорт, житло

Прямих авіарейсів з України до Ісландії немає, тому варіант один – летіти через Європу. Найдешевше – через Польщу.

  • Наші мандрівники зазвичай до Ісландії летять за маршрутом Львів-Катовіце-Рейк’явік, а зворотній маршрут – Рейк’явік-Вроцлав-Львів, - розповідає співзасновниця Best Travel Христина Шкула. – Хоча все залежить від вартості квитків на лоукости. Моніторити ціни та купувати квитки можна на сайтах лоукостів www.wizzair.com та  www.ryanair.com. Якщо підлаштуватися під дати, то вартість всіх перельотів на одну людину буде до 100 євро. Варто пам'ятати, що аеропорт в самому Рейк'явіку лише для внутрішніх мандрів чи подорожей до Скандинавських країн. Міжнародний ж аеропорт діє в містечку Кефлавик, що за 50 кілометрів від Ісландської столиці. Українці можуть літати туди по шенген візах чи біометричних паспортах.

У мандрівників після прильоту є варіанти або орендувати житло в Кейфлавіку, дістатись громадським транспортом в Рейк’явік, або ж заздалегідь орендувати авто.

  • Оренда автомобіля в такій подорожі найкращий варіант, - коментує Христина. – По-перше, ціни на громадський транспорт «кусаються», по-друге найцікавіші локації Ісландії одна від одної сотні кілометрів, по-третє, оренда транспорту з водієм стартує від 500 євро в день. Орендувати автомобіль можна ще до подорожі онлайн на сайті www.rentalcars.com, і його вам доставлять прямо в аеропорт. Ціни залежать від місткості транспорту. Приміром малолітражка обійдеться в 30-50 євро на добу, а мікроавтобус – від 150 євро. Також є додаткові платежі за доставку автомобіля, страховка. Найкраще їхати великою компанією, тоді витрати кожного на авто і житло будуть значно меншими. Пропозицій житла в Ісландії вистачає. Підібрати потрібний вам варіант можна на www.booking.com. Ціни дуже різні, але щоб зорієнтуватись, доба для двох коштуватиме в районі 100 євро, а апартаменти чи будинок для компанії з 8 чоловік – у межах 300 євро на добу.

Основне, що варто відвідати

Аби побувати хоча б на основних, найвідоміших локаціях Ісландії, потрібно не менше трьох днів і це при умові, що подорожуватимете не громадським, а своїм транспортом.

  • Однозначно, що туристам варто побачити най північнішу столицю світу Рейк’явік, - каже інша співзасновниця клубу мандрівників Наталія Кучерас. – Просто перед поїздкою «погугліть» найвизначніші місця столиці Ісландії та відвідайте їх. Але навіть просто прогулянки містом подарують вам неймовірні емоції: маленькі різнобарвні будиночки, акуратні вулички, які спускаються до океану, привітні ісландці. Дуже атмосферно. Щодо ісландців, то це взагалі окрема розмова. Хоч люди і живуть в часто похмурих умовах (приміром світає взимку близько 11 години – авт.), самі вони дуже привітні, позитивні та цікаві. Частина населення, до слова, вірить в існування ельфів та тролів. Ще варто відвідати в Рейк’явіку один з десятка міських басейнів. Хоча це не басейни, це цілі комплекси, які включають приміщення для переодягання, кафетерії, відкриті басейни, джакузі, лазні. Уся вода – термальна та мінералізована. Ціна входу – приблизно 200 гривень. І це на весь день.

Для знайомства з Рейк’явіком туристам вистачить однієї доби. Далі варто вирушати в подорож «Золотим кільцем». Там на мандрівників чекають три основні локації: національний парк Тінгветлір – величезна долина, оточена горами де більше тисячі років тому щорічно збирався перший в Європі «парламент»; долина гейзерів з найбільш активним гейзером Строккюр, водоспад Гульфос, де води льодовикової річки Квітау спадають в каньйон з висоти 32 метри. Витратити на ці місцини доведеться весь світловий день. Ще один день туристам знадобиться на відвідини містечка Вік, льодового пляжу та лагуну льодовиків. Поряд з містечком Вік є наскельний маяк з неймовірними краєвидами на океан, чорний пляж Рейнісфьяра та тисячолітні базальтові стовпи, ще один чорний пляж з якого можна роздивитись скелі «пальці троля».

  • Ще один день я б радила приділити «Блакитній лагуні», - каже пані Наталя. – Це спа-комплекс, який відомий на увесь світ озером оточеним пустошами з вулканічної породи та скелями. Температура води там 38 градусів, тому купатись можна і в мороз. Вода мінералізована і неймовірного блакитного кольору. Щоправда, ціни на «оздоровлення» «кусаються», і дешевшого квитка, як за 60 євро, не знайти. Але воно того варто. Окремо хочу згадати ще одну «родзинку» Ісландії – коней. Їх там тисячі, і усі вони цілорічно на вулиці. Куди б ви не їхали, зупинившись між містами на дорозі, ви зможете їх погодувати чи погладити. Ці коні – гордість ісландців. Більше тисячі років діє заборона щодо ввозу коней інших порід на острів, тому ці тварини такі ж як і в часи вікінгів.

Поради туристам

* Лоукости передбачають лише ручну поклажу незначних розмірів (див. на сайті перевізника – авт.). Якщо рюкзак завеликий, доведеться доплачувати.

*Якщо подорож взимку – подбайте про якісний, теплий та легкий одяг. Крім того вам знадобляться дощовики – коли вітряно то від водоспадів багато бризгів.

*Закачайте карти офлайн, бо якщо в дорозі зникне покриття – не просто буде знайти потрібну локацію.

*Дотримуйтесь заборон щодо в’їзду транспорту на ту чи іншу локацію, заборону використовувати дрони і т.п. Оплачуйте усі парковки де б ви не були.

*Орендуючи автомобіль найкраще оплатити дорого вартісну страховку з нульовою франшизою. Через значну кількість туристів, специфіку ландшафту – проблеми з авто цілком реальні.

*У випадку проблем не соромтесь звертатись до місцевих мешканців. Ставлення до туристів там позитивне, крім того ісландці, в більшості своїй, позитивні люди.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (5)
  • Pavlo Orestovich

    Китай. Провінція Ухань
  • Øleksii Ilchenko

    Faroe Islands, Iceland, USA
  • ВолодяУкраїна!!!

    До речі Ісландія має одних з рідкісних Порід коней на планеті земля та традеційна сушка мяса  акули назви не памятаю.
  • ВолодяУкраїна!!!

    Ісландія красива країна і традиції там теж дуже цікаві!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
14:50 У Тернополі інспектор отримав майже сто тисяч за «правильне розмитнення»: що йому загрожує 14:10 У Тернополі 19 квітня падав сніг. Яку погоду чекати найближчими днями photo_camera 13:37 На Тернопільщині 19 квітня діятимуть графіки відключення світла для підприємств 13:05 «На щиті» повернувся захисник Сергій Михалко з Почаївської громади. Вічна пам'ять Герою! Від читача 11:51 День кар’єри в ЗУНУ: крок у професійне майбутнє 12:18 Посмертно шестеро захисників отримали звання «Почесний громадянин міста Тернополя» 11:36 Волонтерка Христина Феціца пояснила, чому вона вирішила відмовитися від депутатства 11:03 Мобілізація автомобілів: що варто знати про новий закон. Для «20 хвилин» коментує юрист 10:18 Найнижчі пенсії в Україні отримують мешканці Тернопільської області (РЕЙТИНГ) 09:40 Що з реабілітаційним центром на Чумацькій, на який виділяли 8 мільйонів 09:02 Ранкові обстріли Дніпропетровщини. Є загиблі та постраждалі, серед яких — діти 08:01 Чи варто в найближчі дні чекати потепління в Тернополі та області 22:01 «У ногу прилетів осколок боєприпаса»: 47-річний захисник з ампутацією проходить реабілітацію у Тернополі 21:03 Мрію повернутия до Тернополя: де зараз американський співак який виступав у центрі міста play_circle_filled photo_camera 20:01 У Тернопільському музеї влаштували Великодню майстерню photo_camera 19:00 По 15 років тюрми присудили трьом депутатам держдуми 18:15 На «Дружбі» ремонтують аварійні сходи: що змінилося? 17:33 Як в Україні буде відбуватись мобілізація ув'язнених. Пояснює юрист 16:50 Неймовірні магнолії та сакури розквіли в Кременецькому ботанічному саду. Як туди дістатись photo_camera 16:10 У Тернополі засудили екскерівника податкової та його сина, які вимагали 40 тисяч доларів неіснуючого боргу
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up