Партнер рубрики Події

Карантин: весняних канікул не буде, а навчатися можуть і в червні. Як школярі «відпрацюють» програму

Карантин: весняних канікул не буде, а навчатися можуть і в червні. Як школярі «відпрацюють» програму
  • Не такий страшний той вірус, як корона, яку йому намалювали. Як діяти, аби не піддаватись паніці, радить психолог.
  • Кому нададуть відпустку на час карантину? Про переваги і недоліки такої розповів юрист.
  • Тим часом соцмережі тролять паніку щодо коронавірусу. Ми зібрали цікаву підбірку. У коментарях залишайте дотепні картинки чи відео, автором яких ви є, або на які натрапили у соцмережах.

Кожен заклад сам вирішуватиме, як відпрацювати час перебування на карантині та наздогнати шкільну програму. Однак враховуватимуть і рекомендації Міністерства освіти. Зрештою, остаточне рішення прийматимуть у школах і погоджуватимуть з освітянами міськради. У цьому запевнила заступник начальника управління освіти і науки міськради Ірина Сум.

- Рішення про відпрацювання чи організацію навчального процесу прийматимуть у навчальних закладах, - запевнила Ірина Сум. – Зараз напрацьовують алгоритм дій. Остаточна інформація, скоріш за все, буде, коли школи повернуться до навчання.

Весняних канікул, скоріш за все, не буде

Один з варіантів - ущільнення вивчення навчальних планів і програм. Тобто діти дещо з програми опрацьовуватимуть самостійно чи дистанційно. А деякі теми поєднають чи скоротять час вивчення. Можливо, школярі навчатимуться у суботи. Хоча міські освітяни наголошують: вони не можуть зобов’язати відпрацьовувати суботами. Хіба підтримують у тому, що в суботи діятимуть консультаційні пункти.

Відео дня

- Весняні канікули у більшості навчальних закладів були заплановані на період з 13 до 19 квітня, - каже Ірина Сум. - Зрозуміло, що канікул, скоріш за все, не буде. І саме за цей час школярі відпрацюють частину програми. Можливо, ущільнюватимуть навчання за програмою. Словом, закладам потрібно визначитись, яким чином відпрацювати два робочих тижні.

Наразі через оголошення карантину на три тижні скоротити навчальний період. Переносять і дату проведення пробного ЗНО. На рівні Міністерства освіти вирішують, коли проведуть основне зовнішнє незалежне оцінювання. Не виключають, що продовжать навчальний рік.

- Ми будемо керуватись усіма рекомендаціями Міністерства освіти і науки України, - запевнила Ірина Сум.

Як школярі, так і дошкільнята через карантин залишаються вдома. Заняття у більшості гуртків і секцій відмінили. Але не у всіх є бабусі-дідусі, аби посиділи три тижні з малечею. Як діяти батькам і куди подіти дітей, пояснив керуючий партнер ТОВ «Юридична фірма «Самуляк і партнери» Михайло Самуляк.  

Плюси і мінуси відпустки на час карантину

Пунктом 31 частини першої статті 25 Закону України «Про відпустки» від 15 листопада 1996 року № 504/96-ВР (далі — Закон № 504) передбачено, що відпустка без збереження заробітної плати за бажанням працівника надається в обов’язковому порядку матері або іншій особі, зазначеній у частині третій статті 18 цього Закону, для догляду за дитиною віком до 14 років на період оголошення карантину на відповідній території, пояснив адвокат.

- Карантин — адміністративні та медико-санітарні заходи, що застосовуються для запобігання поширенню особливо небезпечних інфекційних хвороб (ст. 1 Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб» від 6 квітня 2000 року № 1645-ІІІ), - каже Михайло Самуляк. - Законодавством визначено коло осіб, яким може надаватися відпустка без збереження заробітної плати на період оголошення карантину: матір, батько, баба, дід інші родичі, які фактично доглядають за дитиною. А також особа, яка усиновила дитину чи взяла під опіку дитину - один із прийомних батьків, один із батьків-вихователів.   

Які документи треба, щоб дали відпустку?

Така відпустка має переваги та недоліки, каже адвокат. До переваг належить те, що особа у законному порядку має змогу перебувати зі своєю дитиною вдома під час карантину. До недоліків слід віднести те, що особа не отримує у цей період заробітної плати.

- Слід наголосити, що, оскільки весь період карантину може тривати кілька тижнів і за потреби може продовжуватися та запроваджуватися кілька разів протягом року, така відпустка може бути продовжена та надаватися стільки разів, скільки впродовж року буде відповідних подій, - запевнив Михайло Самуляк.

Документами, що підтверджують оголошення карантину, для працівників, які хочуть оформити відпустку без збереження заробітної плати, можуть бути довідки з навчальних закладів або копії наказів про призупинення навчального процесу.

 

Коментар психолога

Ірина ЧОРНА, кандидат психологічних наук, доцент кафедри практичної психології ТНПУ ім. В.Гнатюка:

 - Не такий страшний той вірус, як корона, яку йому намалювали. Розголос, який створили навколо однієї із сотень тисяч хвороб, не що інше як частина політтехнології. Вочевидь, проглядаються психологічні технології маніпулювання свідомістю мас. Для чого? Щоб залякати, викликати панічний стан і відволікти населення від реальних соціально-економічних проблем. Сумніваєтесь, що це дійсно працює? Пропоную експрес-тест. Скільки разів на день ви чули про коронавірус? Скільки разів на день згадували про нього? Скільки разів згадували про обстановку на фронті? Скільки разів згадували про соціально-економічні проблеми в країні. Свої побутові проблеми? Проблеми своїх дітей? Рідних? Співвідноситься у відсотках, чим зайнята ваша свідомість? От вам і відповідь.

Це вже компетенція політологів. А я, як психолог, раджу усвідомити, що проблема явно перебільшена. Потрібно не лякатись, не піддаватися паніці, не розповсюджувати інформацію типу "... лікарі підозрюють". Підозрюють слідчі. А лікарі діагностують і виставляють діагноз. А поки діагнозу немає. А якби і був, то лікар, як і психолог, не має права розголошувати діагноз пацієнта. Тому живіть спокійно, дотримуйтесь правил гігієни, зокрема, і правил психогігієни. Психіку лікувати набагато важче і дорожче. Зберігайте гарний настрій, принципово не розповсюджуйте чутки. Будьте здорові та щасливі! Піклуйтесь про рідних. Усе буде добре!

Тим часом соцмережі тролять паніку щодо коронавірусу. Ми зібрали цікаву підбірку. У коментарях залишайте дотепні картинки чи відео, автором яких ви є, або на які натрапили у соцмережах.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (3)
  • Марина

    дебилы, а не власть какие то умоотсталые это какому уроду выгодна такая паника в стране куча туберкулезников гепатитников и прочей заразной дряни давайте всех и вся закроем пока не вылечат.

    Lilyusya_ reply Марина

    Ну і хто дебіл?) Почніть з себе перш ніж когось брудом поливати.
  • Коля

    Ну і про які відпрацювання зараз можна планувати? Карантин вже є, але поки немає офіційних підтвержень вірусу в Україні. Хай офіційно нарешті підтвердять його наприклад через тиждень, от тоді дійсно почнеться справжній карантин всієї країни. Планують що проблема вирішиться за два тижня і 3 квітня діти зможуть піти в школу? Ха-ха. Та як тільки вірус прийде офіційно, особливо в нашу розвинену медично Україну, то все нафіг закриється на півроку як мінімум.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:03 Історичні будівлі та карти старого міста: які бронзові мініатюри є у Тернополі photo_camera 21:03 Що тернополяни покладуть до великоднього кошика та скільки готові витратити (ОПИТУВАННЯ) photo_camera 20:01 Жінка з Тернопільщини втратила 32 000 гривень, повіривши шахраям 19:00 У Кременецькому районі в результаті займання авто загинув 36-річний чоловік Від читача 17:01 Багаторічна співпраця ОЦЗ з газетою «Вільне життя» 18:42 У Тернополі збили 17-річного мотоцикліста: хлопця госпіталізували 18:00 Відбудеться зустріч з бойовим командиром із відомого батальйону «Вовки Да Вінчі» Олександром Ябчанкою 17:15 Не стало воїна з Тернопільщини Володимира Леськіва 17:00 Магазини побутової та цифрової техніки: Все для Вашого дому та офісу (партнерський проєкт) 16:30 На вулицях міста відновлюють дорожню розмітку на пішохідних переходах photo_camera 15:30 Куди піти, що подивитися у Тернополі 25-28 квітня 14:40 На Театральному майдані працює вакциальнький автобус: від яких хвороб можна щепитися photo_camera 14:00 Суд звільнив від покарання чоловіка, який ухилився від призову, бо він добровільно пішов служити у ЗСУ 13:32 У Страсну П'ятницю в Зарваниці відбудеться Хресна дорога 13:03 З квітами, прикрасами та стрічками: скільки коштують вербові букети на ринках Тернополя photo_camera 12:15 Помер колишній головний тренер тернопільської «Ниви» 11:35 У Тернополі збільшили кількість тролейбусів та автобусів до кладовищ на Великодні свята 11:00 За забиття брата до смерті обвинувачують чоловіка з Тернопільського району 10:15 На два дні перекриють рух транспорту на Гайовій 09:50 У списку — понад 20 адрес: що відремонтують цього року в житловому фонді Тернополя
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up