"Як мертвому припарка", — тернопільські підприємці про карантинні 8000 від держави. Хто отримає гроші?

"Як мертвому припарка", — тернопільські підприємці про карантинні 8000 від держави. Хто отримає гроші?

Підприємці та наймані працівники, які зазнали збитків через карантин, зможуть отримати від держави допомогу у розмірі 8000 гривень. Журналіст «20 хвилин» дізнався, що про це думають тернопільські підприємці та як отримати допомогу. 

Напередодні чергового локдауну, Уряд вирішив підтримати підприємців та найманих працівників, на діяльність яких впливають карантинні обмеження. Отримати можна 8000 гривень допомоги від держави. Кошти на це виділяють з державного бюджету, тобто це лягло на плечі кожного платника податків.  

Хто отримає допомогу?

Відповідно до постанови Уряду, допомогу можуть отримати:

1. Наймані працівники юридичних осіб або ФОП, якщо:

Відео дня
  • їх основний КВЕД належить до тих, стосовно яких вживають карантинні обмеження;
  • організація, у якій ви працюєте, нарахувала ЄСВ за ІІІ квартал 2020 року;
  • середня заробітна плата найманого працівника не перевищує 30 тис. грн на місяць за ІІІ квартал;
  • найманий працівник не працює за сумісництвом в організації.

2. ФОП, якщо:

  • на 31.10.2020 основний КВЕД віднесено до переліку тих, стосовно яких вживають карантинні обмеження;
  • здійснює діяльність понад 3 місяці;
  • сплатив ЄСВ не менше, ніж за три місяці у 2020 році;
  • якщо ви не є ФОПом та найманим працівником одночасно.

Якщо ви отримуєте пенсію, є ФОПом чи найманим працівником та ваш основний КВЕд чи КВЕД організації, у якій ви працюєте, віднесено до переліку тих, стосовно яких вживають карантинні обмеження, ви можете отримати грошову допомогу. 

33 000 заявок за перший день

Розпочався прийом заяв 14 грудня. Станом на ранок, 15 грудня, успішно подали заявки 33 тис. українців. Про це повідомили перший заступник Міністра цифрової трансформації Олексій Вискуб та керівник проекту Дія Мстислав Банік під час онлайн-брифінгу.

Однак через велику кількість запитів сервери додатку не витримали. Тому з додатком «Дія» можуть бути перебої. Якщо вам не вдалося створити заявку – радять повторити спробу трохи пізніше. Подати заявку можна буде до 31 грудня.

Надіслати форму можна у декілька кліків, що займе не більше 5 хвилин. Для отримання послуги на порталі необхідний лише КЕП (кваліфікований електронний підпис), а для отримання через застосунок — лише авторизація у ньому.

З моменту запуску послуги "Одноразова матеріальна допомога ФОПам та найманим працівникам" сотні тисяч користувачів одночасно намагаються подати заяву. Зараз маємо понад 1000 запитів у секунду. Це вплинуло на стабільність роботи застосунку і порталу Дія – повідомили під час брифінгу. Команда Мінцифри зараз працює над оптимізацією роботи з великим навантаженням.

Що кажуть місцеві підприємці

Ми запитали думки Тернопільських підприємців, що вони думають про разові виплати та чи самі подаватимуть заявку. Підприємці налаштовані до таких дій скептично. Хтось ще не вирішив, чи варто подавати заявку, хтось принципово її не подаватиме, а хтось каже – ці гроші краще було витратити на потрібніші речі. Однак підприємці погоджуються, що хоч для порятунку бізнесу ця виплата мізерна, для найманих працівників це все ж підтримка.

Володимир Харкавий, гастропаб Natura:

– Заявку на допомогу я не подавав і подавати не буду. Я навіть не заглиблювався в це питання, бо це просто смішно виглядає. 8000 гривень для підприємця не є суттєвими коштами. Цей жест влади недоречний. Ці кошти можна витратити більш раціонально, бо бізнес такої «підтримки» не відчує. Це просто абсурд. А от для найманих працівників це все ж якась підтримка. Навіть для мене, як фізичної особи це сума не маленька. Однак для бізнесу це нічого.

 

Тарас Ковальчук, приватний клуб «Лисий»:

– Якщо говорити про підтримку бізнесу, то ці дії, як мертвому припарки. Воно нічим не допоможе. Чи можуть ці дії зашкодити – побачимо згодом. Я вважаю, що бюджет більше втратить коштів не через ці виплати, а через те, що бізнес не може нормально працювати. Крім цих виплат, підприємців звільняють від податків. Умовно кажучи, через це ми отримаємо «дірку» в пенсійному фонді, в місцевих бюджетах. Ці дії влади необдумані і просто можуть шкодити, а не допомагати. Краще дати підприємцям працювати. Від цього буде більше користі. Я не знаю, чи буду подавати заявку на разову допомогу. Цим займається бухгалтер, який проводить аналітику.    

Катерина Кондратюк:

– Я чула, що додаток «Дія» не працював вчора. Дуже малі терміни на подачу заяви. Не зовсім справедливо, що не всі мають право на цю допомогу, є лише допомога на окремі види діяльності, хоча через карантин постраждали всі. Чи буду я подавати заявку – ще не вирішила. Для когось ця сума нічого не вирішить, комусь це буде підтримка. Але справа навіть не в цьому. Зараз великі проблеми з бюджетом, з його наповненням. Шкода, що кошти йдуть не на медицину, а на незрозумілі витрати. Бізнес рано чи пізно відновиться. Можна було використати гроші більш раціонально.     

Петро Заставний, сім'я ресторанів Файне Місто:

– Я ще не вирішив, чи варто подавати заявку самому, чи ні. Наших працівників ми про цю можливість проінформуємо, але для бізнесу це не є підтримкою. Для мого бізнесу це ніяка не допоможе. Можливо для деяких підприємців це допоможе. Цю допомогу роздають, щоб потім у людей не було претензій, що влада ніяк не допомагала. Це найлегший шлях просто роздати людям по 8000 гривень. Але проблем це не вирішить. Логіки я в цьому не бачу. З моєї точки зору – це політичний хід, який навряд чи допоможе бізнесу.

Юрій Мельник, власник торгових кіосків на ринку::

– Краще працювати, ніж отримати ту допомогу. Що це таке 8000 гривень? Я розумію, що це також не малі гроші, але для підтримки бізнесу цього не достатньо. От взяти до прикладу торгові кіоски. Потрібно заплатити за охорону, за оренду, податки, електроенергія. За газ також треба заплатити, бо люди в кіосках продають товари, які не можуть перемерзати. У мене в приміщенні є підприємці, які торгують косметикою, є зоомагазин. Ці гроші лише на податки можуть піти. Краще, щоб підприємці працювали, а не вводити локдаун. Сам подавати заявку на допомогу я не планував.

«Це політичний, а не економічний крок»

Експерти пояснюють – ці дії влади потрібні, щоб люди, які постраждали від карантинних обмежень, відчули підтримку. Це краще, ніж нічого, однак реального результату ці дії не принесуть.

– Нема достатнього пакету заходів, щоб компенсувати ті втрати в економіці, особливо в частині малого та середнього бізнесу, які могли б покрити ті збитки, – каже голова «Асоціації власників малого та середнього бізнесу» Руслан Соболь. - Його не існує. 8000 гривень – це багато чи мало? Якщо дати вибір найманому працівнику: стабільна зарплата 5000 гривень чи разова допомога 8000 – він обере другий варіант. Для підприємця це взагалі не кошти. Втратити бізнес – це останнє що захоче зробити підприємець. Він перекредитується, буде шукати способи, щоб не закрити свою справу. Тут питання не в грошах навіть. Якщо вже іншого виходу просто немає, то ця підтримка краще, ніж нічого. Це більше політичний крок, який демонструє держава «Дивіться, ми щось робимо, ми не сидимо склавши руки». Влада бачить, що люди втрачають робочі місця, підприємства закриваються і не робити нічого вона не може. Тому це більше політичний, а не економічний крок. Держава не може нічого не робити, бо буде соціальний вибух. І це стосується не лише України, а і будь-якої іншої держави.

Які негативні наслідки?

Багато людей вважають – такий крок може призвести до більш негативних наслідків. Як заявив очільник Мінцифри Михайло Федоров, понад 1 млн українців, які зупинили роботу на час карантину, зможуть отримати фінансову допомогу. А це фактично понад 8 000 000 000 гривень. Тому як це вплине не економіку, ціни та курс долара? Дехто переймається, що роздавання грошей викличе інфляцію.

Однак, перейматися через це не варто – пояснює Борис Соболь.

– Прямого зв’язку тут немає, - каже експерт. - Звичайно, бюджет буде компенсувати ці кошти. Один зі способів – регулювати курс валют. Але в більшій мірі на курс валют грають більш глобальні фактори та події.  Це ріст чи зниження цін на енергоносії, цінні метали, нарощування або зниження виробничих потужностей, експорт сировини – це все впливає на курс. Ручним режимом також можуть регулювати курс долара. Чи буде це цього разу – питання неоднозначне. По законам ринку цього бути не повинно, однак в Україні не все відбувається по законам ринку.

Чи отримують компенсацію порушники карантину? 

Ще одне важливе питання – а чи отримають ті підприємці або наймані працівники допомогу, якщо вони порушували карантин вихідного дня, працювали в «червоній зоні», тощо?

– Є адміністративна відповідальність за порушення карантину, яке регулюється відповідним кодексом, - пояснює Борис Соболь. Зв’язку, що підприємець порушив карантин і право на отримання цієї разової допомоги немає. Разову допомогу можуть отримати всі суб’єкти господарювання та наймані працівники, які увійшли в перелік, який прийняв Уряд. Якщо діяльність підприємця відповідає тим вимогам – вони можуть подати заявку. Інше питання – дехто може маніпулювати, що підприємець чи працівник порушив карантин і не має право на допомогу. Насправді це не так.

Тому кожен, хто відповідає вимогам, про які йдеться у постанові, може подати заявку і отримати компенсацію до 31 грудня.

Як залишити заявку

Залишити заявку можна за допомогою додатку «Дія». Однак українців попереджують -

1. Зареєструйтеся чи авторизуйтеся в кабінеті громадянина на diia.gov.ua за допомогою електронного підпису або BankID.

2. Дія автоматично перевірить ваші дані в реєстрі застрахованих осіб Пенсійного фонду України на відповідність умовам виплати.

3. Підтвердіть своє поточне місце роботи.

4. Введіть номер свого гривневого рахунку у форматі IBAN. Отримати кошти можна лише на особистий рахунок. Дізнайтеся IBAN свого рахунку тут.

5. Перевірте та надішліть сформовану заяву.

Зверніть увагу! За Законом України №1071-IX у випадку подання недостовірної інформації про поточне місце роботи одноразову матеріальну допомогу потрібно повернути.

А що ви думаєте про грошову допомогу? Чи потрібна вона? Пишіть у коментарях!

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Віктор Царик

    Хужі ні будіт
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
13:00 На п’ятьох вулицях Тернополя триває поточний ремонт дорожнього покриття 12:33 Кременчанину, який торгував зброєю, повідомили підозру 12:00 На дорогах Тернопільщини вітер повалив понад 20 дерев 11:35 На Тернопільському ставі починається сезон водних прогулянок Від читача 12:17 Пів мільйона грн компенсацій отримали цьогоріч роботодавці Тернопільщини, які працевлаштували переселенців 11:15 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (новини компаній) 10:45 1 квітня розпочинається нерестова заборона на вилов риби 10:10 На Оболоня пограбували жінку 09:50 Прямий маршрут Прага-Чоп: Укрзалізниця відкриває нові горизонти (на правах реклами) 09:30 «На щиті» повертається додому захисник Степан Шумило з Лановеччини 08:50 У Тернополі 28 березня на кількох вулицях тимчасово вимкнули електрику 08:00 Сьогодні, 28 березня: яке сьогодні свято та чим цей день запам’ятався в історії 22:00 На Тернопільщині — штормове попередження 21:00 Монастир на Тернопільщини визнали культурною спадщиною національного значення 20:00 Маленькі кременчани виготовили солодощі для захисників 19:00 У Тернополі відкриють виставку вишитих картин-стацій 18:00 Понад 1,2 млн грн збитків завдали під час ремонту доріг у Заліщиках 17:03 Погроза вбивством, крадіжка та угон авто: просив не відправляти до тюрми, аби повернутись на службу 16:35 Сиротами залишились двоє синів... Родина Руслана Біленького просить підтримати петицію 16:20 Тернопіль підготував для наших захисників та захисниць нові індивідуальні сезонні аптечки - Сергій Надал (пресслужба Тернопільської міської ради)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up