Партнер рубрики Події

Каруселі, гойдалки і радянська авіація. Атракціони у парку «Топільче» раніше та зараз: порівнюємо ФОТО

Каруселі, гойдалки і радянська авіація. Атракціони у парку «Топільче» раніше та зараз: порівнюємо ФОТО
  • Гідропарк є наймолодшим парком Тернополя. Однак це одне з улюблених місць відпочинку. «Топільче» розташоване у центрі міста. Там є дитячі та спортивні майданчики, «Зоокуток», місця для прогулянок та атракціони.
  • Ми продовжуємо серію публікацій «З одного ракурсу». Цього разу ми відтворили фотографії атракціонів з «Топільче».

Ідея створити на місці пустки парк з’явилась у першій половині 70–х років. Між Центром та «Дружбою» тоді не було парку. Тут на роботу ходили люди. Взимку сніг замітав стежки, оскільки дерев там не було. Тому і вирішили закладати парк.

Спершу він називався «Піонерським». А будували його силами молоді, студентів «добровільно–примусово». Чимало популярних місць носили назви або радянських лідерів, або були пов’язані з соціалістичним ладом. Так парк Національного відродження звався «Комсомольським». Вулиця Руська була вулицею Леніна, а бульвар Шевченка носив ім’я Карла Маркса.

Читайте також:

Відео дня

Ми перевірили, чи знають тернополяни старі назви вулиць та парків. А що вам відомо? (ТЕСТ, ВІДЕО)

У парку до нашого часу збереглись різні атракціони, які і досі працюють. Їх запускають влітку. Як пише тернополянин Віктор Мадрі, з обладнанням дитячої залізниці допомагали працівники КП «Тернопільелектротранс». Вони займались електрифікацією «залізниці». Це фото зробили наприкінці 80–х років.

Дитячий потяг рухається, як тролейбус, але лінія електропередачі не над потягом, а під ним. Тернополянин Антон Марчевський розповідає, атракціон має тролейбусний «башмак», яким береться струм від дроту між рейками.

Цей робот у дитячій пісочниці стоїть і досі. Раніше це була гойдалка. Тепер сидінь не лишилось, однак голова та руки робота ще крутиться. Фото 80–х років.

Тернополяни пригадують, що ці атракціони та ракети у «Топільче» почали встановлювати в часи космічної гонки між СРСР та США. Тоді космічна тематика була в пріоритеті.

Гойдалки–човники і досі працюють. Всі атракціони покриті не одним шаром фарби. Однак там продовжують відпочивати діти.

А цей човен був на Козацькому острівці. Раніше фортеця була дерев’яною, але її оновили, і вона стала кам’яною. Це фото 1986 року.

Неподалік «човників» раніше був майданчик з авіацією. Там стояли літаки та гелікоптери. Як розповів перехожий пан Володимир, на літаки любили вилазити діти. Не обходилось без травм, бо вони стояли на асфальті. Це фото з парку зроблено у 80-х роках. 

– Вже не згадаю точно місце, де вони стояли, пам’ятаю що біля головної алеї були, – каже чоловік. – Поруч були ракети, вони і досі лишаються. Я ще малий тоді був, і ми з друзями на ті літаки лізли. Але як впадеш з нього – буде не дуже добре. 

А ви пам’ятаєте, як колись виглядав парк? Пишіть у коментарях!

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (10)
  • Ruslan Salabun

    Раніше було цікавіше....
  • Vitalii Pysmennyi

    Тема новобудов у парках не розкрита
  • Паша Пашинський

    Шкода що тоді не було надала, він би настроїв😄
  • Світлана Євгенівна Онищук

    На цих човниках ще я маленькою каталася.

keyboard_arrow_up