Кав’ярні та МАФи у Тернополі відновили роботу. Чи безпечно купувати та як змінились ціни?

Кав’ярні та МАФи у Тернополі відновили роботу. Чи безпечно купувати та як змінились ціни?
  • У Тернополі ввели перші послаблення карантинних норм. Дозволили працювати закладам громадського харчування, кав’ярням, МАФам з вуличною їжею.
  • Журналісти «20 хвилин» дізналися, як працюють ці заклади та чи вплинув карантин на ціни?

Хоча МАФам з вуличною їжею, кав’ярням та іншим закладам громадського харчування дозволили працювати, відновили роботу не всі. У місті ще чимало різних закладів та кіосків, які не почали роботу. Найбільше таких біля Центрального ринку та автовокзалу, адже потік людей там невеликий. 

Як працюють заклади

У центрі міста багато кав’ярень та МАФів повернулися до роботи, щоправда працівники кажуть, що клієнів у них стало значно менше. В деяких кав’ярнях працюють по одному. Є заклади, де можна зайти, щоправда по одному. На вході є антисептики для відвідувачів. Заходити в кав’ярні можна лише в масках.

Відео дня

Деякі заклади працюють, однак всередину відвідувачів не впускають. Люди чекають на замовлення на вулиці. Найбільше людей на Театральному майдані біля МАФів з кавою та вуличною їжею. Однак асортимент значно зменшився. Як кажуть працівники, раніше основна частина клієнтів була молодь – студенти та школярі. Через карантин – ні ти ні інших майже немає, до того ж, не всі можуть дозволити собі каву чи хот-дог, адже для багатьох настали скрутні часи.

- Випити каву в самому закладі, нажаль, неможна, тому що ризик зараження в такому випадку буде більшим, ─ каже бариста однієї з кав’ярень Світлана. ─ Ми продаємо каву тільки з собою. Кожні півгодини дезінфікуємо приміщення та поверхні. Трубочки до кави та стіки з цукром ми даємо в «торбинках». Працюємо в масках та рукавичках. На зміні зараз одна людина працює, хоча раніше було дві. Це все для того, аби працівники не контактували один з одним.

Бариста розповіла, що відвідувачів у них менше ніж зазвичай, але все залежить від погоди. Кав'ярня також змінила і свій режим роботи. Тепер відвідувачі не зможуть придбати каву вночі, адже заклад працює з 08:00 до 20:00.

У одному з МАФів з їжею працівниця Вікторія розповіла, що в заклад відвідувачі повинні заходити по-одному. Якщо одна людина знаходиться біля каси, то інша має почекати біля дверей.

- У нас заборонено вживати їжу в закладі, тобто зараз ми працюємо як магазин, - каже Вікторія. - Через меншу кількість відвідувачів, готової продукції ми також робимо менше, - Раніше працювало двоє працівників, але зараз лише один. Продукції тепер значно менше, готуємо по мінімуму, бо мало людей. Багато постійних клієнтів повернулися до нас, але все одно людей мало, не так як до карантину.

В одному з фаст-фудів кажуть, що людей небагато, але клієнти раді, що є можливість перекусити та випити кави. Працівниці Ольга розповіла, що в приміщенні, де вони працюють, може знаходитися не більше шести людей. Відвідувачів не так багато як раніше, але вони є. Так 7 травня Ольга нарахувала всього 50 відвідувачів. До карантину покупців було в кілька разів більше.

- Люди задоволені, що ми відкрилися, ─ каже Ольга. ─ Наразі ми працюємо лише на виніс, в закладі їжу вживати заборонено. Ніхто не обурюється, що їжу можна брати лише на виніс. Люди з розумінням поставилися до цього рішення.

Щоб зайти до приміщення – потрібно мати маску. Є антисептики для працівників та для клієнтів.

- Ми працюємо в рукавичках та медичних масках, приміщення провітрюємо та регулярно проводимо прибирання з дезінфікуючими засобами.  

Працівники в різних закладах сподіваються, що вони зможуть продовжувати свою роботу і посилень карантину не буде, адже два місяці довелося сидіти без роботи. Хтось навіть відкладає чайові «На поїздку на море».  

Чи піднялись ціни?

Хоча МАФи та кав’ярні не працювали майже два місяці, ціни поки не піднімали. Як розповідають працівники закладів, чи будуть підвищувати ціни ще не знають – все залежить від власників. Дехто вважає, що ціни можуть піднятися, однак не одразу, щоб не розлякати своїх клієнтів, яких і так небагато.

Не змінились і ціни на гарячі напої в різних магазинах. Їм також дозволили продавати напої, які готують за допомогою кавових апаратів. В місті можна обачити багато людей з кавою, які поспішають на роботу або просто відпочивають.

Вартість вуличної їжі та напоїв відрізняються. В середньому, американо з молоком можна купити за 25 гривень. Класичний хто-дог – 20 – 25 гривень. Однак у невеликих магазинах каву з апарату можна купити дешевше – 16 – 20 гривень, щоправда вибір напоїв у невеликих магазинах не такий великий. Різні сендвічі, паніні, круасани коштують 25 – 35 гривень. Шаверма, в залежності від начинки та розміру, – від 30 гривень. В середньому, вона коштуватиме близько 50 гривень.

А як вважаєте, чи варто було дозволити продавати їжу та напої? Діліться думками у коментарях!

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (9)
  • дімон

    а в сільпо епіцентрі чи в маку безпечно всюди одинаково і можна щось вхопити
  • Коля

    Всі подивились на дівчину яка випхала свого носа з під маски? Все зрозуміло чим це грозить для любителів кави якщо вона заразиться від іншого любителя кави? І це так не тільки тут, це так кругом - подивіться як вигладають в інших кафе люди коли немає відвідувачів? Правильно - без маски. А як ця маска потім вдівається? А що з нею до кінця робочого дня виходить. А якими руками і т.д. А що потім робиться тими руками які обмацали використану маску. Тому сто раз подумайте про те, що і раніше про санітарію в наших закладах громадського харчування можна було умовно говорити, що вона існує, то тепер умовах епідемії йти щось їсти/пити на вулицю це повне нехтування своїм здоровям.
  • Mary Smith

    Перша дівчина на відео робить каву, а носа з маски виставила. Де гарантія, що вона ту маску, коли її ніхто не бачить, взагалі носить? От візьме і чхне біля тієї кави. Дуже "стерильненько" виходить! Краще питиму каву вдома.
  • 12

    зає..ла ваша авторизацій

    гср reply 12

    підтримую, та авторизація щоб прочитати статтю дійсно діє на нерви! що особливо в тій статті щоб її читати через авторизацію?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
15:30 Причетному до організації вибухів у Тернополі повідомили про ще одну підозру 15:07 «Афілійований міні-EdCamp Ternopil»: що зібрало у 19 школі майже дві сотні освітян? 14:00 На Тернопільщині мотоцикліст врізався в кам'яну огорожу — є постраждалі 13:30 Патріотична організація «Центурія» проводить набір активної молоді Від читача 12:17 Пів мільйона грн компенсацій отримали цьогоріч роботодавці Тернопільщини, які працевлаштували переселенців 13:00 На п’ятьох вулицях Тернополя триває поточний ремонт дорожнього покриття 12:33 Кременчанину, який торгував зброєю, повідомили підозру 12:00 На дорогах Тернопільщини вітер повалив понад 20 дерев 11:35 На Тернопільському ставі починається сезон водних прогулянок 11:15 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (новини компаній) 10:45 1 квітня розпочинається нерестова заборона на вилов риби 10:10 На Оболоня пограбували жінку 09:50 Прямий маршрут Прага-Чоп: Укрзалізниця відкриває нові горизонти (на правах реклами) 09:30 «На щиті» повертається додому захисник Степан Шумило з Лановеччини 08:50 У Тернополі 28 березня на кількох вулицях тимчасово вимкнули електрику 08:00 Сьогодні, 28 березня: яке сьогодні свято та чим цей день запам’ятався в історії 22:00 На Тернопільщині — штормове попередження 21:00 Монастир на Тернопільщини визнали культурною спадщиною національного значення 20:00 Маленькі кременчани виготовили солодощі для захисників 19:00 У Тернополі відкриють виставку вишитих картин-стацій
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up