Партнер рубрики Події

Кількість хворих на COVID-19 в області може стрімко зрости. Усе залежить від травневих свят

Кількість хворих на COVID-19 в області може стрімко зрости. Усе залежить від травневих свят

Напередодні травневих свят медики попереджують жителів Тернопільщини про необхідність залишатися вдома та дотримуватися карантину. Саме на вихідні та свята чимало людей порушують норми карантину, через що наражають на небезпеку себе та оточуючих.

Після масових порушень норм карантину на Великдень, стрімко збільшилась кількість інфікованих в області. Динаміка захворюваності почала рости. Якщо люди продовжать порушувати норми карантину ще й на травневі свята – результат може бути невтішним.  

- Ми маємо за добу станом на 9:00, 30 квітня 71 нових випадків зараження COVID-19, - каже очільник області Володимир Труш. – Минулої добибуло 44 нових випадки, і ми бачимо, що область продовжує йти до піку. Це наслідки того, що люди порушували карантинні заходи на свята та у вихідні. Ми бачимо, що збільшилась кількість захворювань в тих районах, де було найбільше порушень. Хотів би попросити у всіх жителів Тернопільщини, щоб вони залишалися вдома. Нам треба знизити рівень захворюваності.

У лабораторному центрі щодня проводять понад 400 тестів. Проблем з забезпеченням ПЛР-тестами немає, однак якщо люди не дотримуватимуться самоізоляції, тести не встигатимуть проводити.

Відео дня

- У нас є 14 летальних випадків в області, а 77 людей вже одужали, - каже головний санітарний лікар Тернопільської області Оксана Чайчук. – Ситуація в кожному районі різна. У Кременецькому районі зараз ситуація вже гірша, ніж була у Монастириському. Але є райони, де зареєстровані одиничні випадки. Це свідчить про те, що в кожному з них  по-різному відносяться до карантинних заходів.

Медики та правоохоронці кажуть, що багато людей, які контактували з хворими, відмовляються від проходження лабораторних аналізів та не йдуть на контакт з медиками. Правоохоронцям доводиться попереджати органи місцевого самоврядування про таких осіб та їх сусідів. Це переважно ті, хто не дотримувався карантинних норм та йшли на свята до храму.

Однак правоохоронці наголошують, що їх мета - попередити людей про небезпеку та необхідність дотримання карантинних норм, а не затримувати людей та складати протоколи.

- Поліція працює в посиленому режимі, на свята ми запускаємо додаткові наряди, - каже керівник ГУНП поліції в Тернопільській області Олександр Богомол. - Працює 13 контрольно-пропускних постів. Деякі працюють в денний час, а деякі КПП – цілодобово. Я закликаю населення області дотримуватися карантинних норм. Наразі правоохоронці склали 103 протоколи, більшість з яких направили до суду. Деякі протоколи судом закриті. Є також багато дискусій стосовно носіння масок – де саме варто їх одягати. На вулиці їх носити не обов’язково. Ми вже маємо судовий прецедент, коли на людину, яка була без маски на вулиці, склали протокол, але суд виправдав людину. Однак маски треба одягати у всіх громадських місцях – скверах, зупинках, у будь-яких будівлях, тощо.

Також Олександр Богомол наголошує, що правоохоронці стежать за дотриманням карантину тих осіб, які повинні бути на обсервації вдома. Для цього використовують мобільний додаток «Дій Вдома». Правоохоронці в автоматичному режимі отримують інформацію, якщо людина порушила самоізоляцію. Тоді вони або виїжджають на перевірку до людини, або зв’язуються з нею дистанційно. Однак частіше з контактними особами працюють дистанційно, щоб не наражати на небезпеку поліцейських.

- Ми вживаємо заходи, щоб мінімізувати ризики інфікування серед поліцейських, - каже Олександр Богомол. - Наразі є вже 10 поліцейських, які захворіли. Тому варто бути відповідальним та дотримуватися карантинних норм, щоб допомогти та захистити медиків, лікарів, правоохоронців, працівників ДСНС, які повинні виконувати свої обов’язки. Якщо захворіють поліцейські, то звичайні громадяни їх замінити не зможуть.

Опитування

А ви лишаєтесь вдома на травневі свята?

Однак ситуація хоч і напружена, медичні заклади забезпечені усім необхідним. Принаймні, так кажуть високопосадовці. Смертність від коронавіруса в області найнижча в Україні.

- В області наразі найнижча смертність серед захворівших в Україні, - пояснює начальник управління охорони здоров'я ТОДА Володимир Богайчук. Ми маємо все для того, щоб продовжувати боротьбу. До нас надійшов вантаж з засобами індивідуального захисту 28 квітня. Його розподілили між лікувальними заходами. Також ми отримали достатню кількість апаратів штучної вентиляції легенів. Наразі двоє тяжкохворих пацієнтів з COVID-19 підключили до апаратів ШВЛ.  

Однак і медики, і правоохоронці кажуть, що від того, як саме люди проведуть травневі свята, буде залежати подальший розвиток захворювання. Якщо люди продовжать гуляти містом, збиратися на свята групами, то цілком можливо, що карантин не закінчиться і в травні.

А як ви проведете травневі свята? Чи дотримуєтесь карантину? Пишіть у коментарях!

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (2)
  • ♤♡◇♧

    правильно вівці ще можуть рік в стодолі постояти.
  • Mary Smith

    Ну ось, вербу і пасочки вже посвятили. Давайте ще шашлики посмажимо на тревневі - то ми з того карантину ніколи не вийдемо. (((
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
11:43 У Тернопільський став зливається незрозуміла рідина жовтого кольору 11:30 Вбивство на Кременеччині: 36-річному чоловіку загрожує 15 років тюрми 10:50 Померла почесна громадянка Бережан Ярослава Мазурак 10:10 25 квітня на двох вулицях у Тернополі не буде води Від читача 13:35 Українські поліцейські ліквідували шахрайський call-центр в Одесі, де громадян Чехії ошукали на 5,5 мільйонів гривень 09:30 Воював з окупантом майже два роки: Збаразька громада втратила захисника Ігоря Войціховського 09:02 У Тернополі «вар'яти» презентують нову гумористичну програму 08:02 Чому чоловіків обмежили в консульських послугах і коли їх відновлять 22:04 У поминальні дні не варто залишати на гробах паски і яйця. То що потрібно померлим, пояснюють священники 21:01 Віктор Павлік побував в рідній Теребовлі і поскаржився на... міст photo_camera 20:00 Теплиці, майонез і дитячий клуб: історії трьох бізнесів, які переїхали на Тернопільщину play_circle_filled photo_camera 19:30 24 квітня у мікрорайоні «Пронятин» не буде води 19:03 Вісім років судиться з поліцією: тернополянин вимагає покарання для патрульних та компенсації photo_camera 18:06 Таксі у Тернополі: порівняли тарифи різних сервісів виклику авто photo_camera 17:20 У бучацькій школі діти били та цькували однолітків. Хто понесе відповідальність 16:40 Заснував сімейну майстерню дронів та допомагає ЗСУ: історія 21-річного тернополянина 16:05 Чи будуть в Україні додаткові вихідні на Великодні свята 15:28 Із 23 квітня тернополянам можуть вимикати світло у «пікові» години 14:55 Біля Тернополя зіштовхнулися автобус та бус: є постраждалі 14:40 У Тернополі віддали честь полеглому Героєві під час руху колони «На щиті» (ВІДЕО ДНЯ) play_circle_filled photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up