Партнер рубрики Події

Кількість утоплеників на Тернопільщині зростає: під час брифінгу рятувальники озвучили причини

Кількість утоплеників на Тернопільщині зростає: під час брифінгу рятувальники озвучили причини
  • Від старту купального сезону на водоймах області втопились вже 11 людей. А загалом від початку року – 22, з них одна дитина.
  • Цифра дуже велика, наголошують рятувальники. На їхню думку, на Тернопільщині є мало офіційно визначених місць для купання. Тому люди плавають у невідведених для цього водоймах. 

Ситуація щодо загибелі людей на водних об’єктах у нашій області дуже погана, наголосив речник Головного управління ДСНС України у Тернопільській області Сергій Данілін під час брифінгу, який провели у Тернопільській ОВА 26 липня. Причини різні: від елементарного недотримання краянами правил безпеки на воді до фактично відсутності облаштованих локацій для відпочинку. Адже на Тернопільщині сьогодні є лише 5 офіційних відведених місць, де можна купатись.

Закликають облаштувати місця для купання

На території області від початку 2023 року на воді загинули 22 особи (за зимовий і літній періоди). Втопилась дитина. Відколи стартував купальний сезон, на водоймах загинули 11 осіб.

– Це великі цифри, адже кожна з них несе за собою людські життя і трагедію. Якщо проаналізувати причини смерті на водоймах, то найчастіше краяни просто нехтують правилами поведінки на воді. Тому ми вкотре звертаємось до громадян, що безпека під час купання може врятувати вас і тих, хто поруч! Другий фактор – вживання спиртного перед купанням. Компанія відпочиває на березі, добре «посиділи» і лізуть у воду. Не розраховують сили – і маємо наслідки, – каже Сергій Данілін.

Відео дня

За словами речника пожежно-рятувальної служби, ще одне болюче питання для нашої області – це організація і облаштування безпечних місць для відпочинку на водних об’єктах. Сергій Данілін додає, що у цьому році ситуація не покращилась. На Тернопільщині є понад 1500 річок і майже 1000 ставків та озер. Тим не менше, придатними для відпочинку визначені лише 5 локацій: пляжі у Тернополі – «Циганка» та Дальній, у Ланівцях та Шумську, й відпочинкова зона у Залізцях.

– Для такої великої області, як наша, це дуже мало. Тому ми ще раз звертаємось до органів місцевого самоврядування, керівників територіальних громад та орендарів водних об’єктів – подбайте, щоб на ваших водоймах були рятувальні пости і належні місця для відпочинку! – закликає Сергій Данілін.

Як працюють тернопільські водолази

В області є два водолазних підрозділи, які можуть працювати незалежно один від одного, каже начальник водолазно-рятувального відділення пожежно-рятувальної служби Микола Фаралюк.

Вони забезпечені усім необхідним для роботи. Зокрема, за словами пана Миколи, минулого року від державної служби, за сприяння органів місцевого самоврядування, на спорядження для водолазів виділили 4 мільйони 600 тисяч гривень.

Рятувальники мають гідрокостюми сухого і мокрого типу для роботи, апарати з відкритою схемою дихання, безпровідний підводний дрон, який допомагає у пошуку потерпілого у важкодоступних місцях, або у місцях, де заборонено бути водолазам, ехолот з функцією сканування, завдяки якому можна визначати глибину та знаходити предмети на дні тощо.

– Коли на лінію «101» надходить повідомлення від громадян, що треба врятувати людину на воді, у нас в усіх пожежно-рятувальних підрозділах на Тернопільщині є засоби та спорядження. За сигналом «Тривога» рятувальники оперативно виїжджають на порятунок. Якщо не вдалося врятувати людину, тоді сповіщають водолазні підрозділи. Водолазна служба приїжджає і починає пошук постраждалих та підйом на поверхню. На виклик їде група з 12 осіб: 9 водолазів, два водії та наш фельдшер. Від початку 2023 року ми мали вже 6 викликів: два взимку та чотири влітку, – ділиться Микола Фаралюк.

Перед початком купального сезону водолазні підрозділи обстежили офіційно відведені місця для купання. Вони очистили дно акваторію від сторонніх предметів, аби люди могли безпечно пірнати і відпочивати. Переважно наверх витягають металеві предмети, бите скло, арматуру, великі камені та інше сміття. Рятувальники обгородили буйками місця для купання дорослих і окремо – дітей.

– Для дорослих вимоги по глибині від 1,5 до 1,75 метра, а для малечі – 1,3 метра. Швидкість течії має бути не більше 0,5 метрів за секунду у водоймах, де можуть купатись дорослі, і не більше 0,3 м/с там, де діти. На мою думку, невтішна статистика з потерпілими на воді через те, що багато пляжів області не обстежені, і люди купаються у невідведених місцях, – завершив пан Микола.

 

Читайте також:

У ставку Скориківської громади потонув рибалка

Як відпочивати на водоймах безпечно: радять тернопільські поліцейські і рятувальники

У ставку в Підволочиську потонув 33-річний чоловік

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up