Партнер рубрики Події

Кобзарю — 210! У Тернополі вшанували пам‘ять Тараса Шевченка

Кобзарю — 210! У Тернополі вшанували пам‘ять Тараса Шевченка
  • 9 березня минає 2010-та річниця від дня народження великого письменника України — Тараса Шевченка. По собі Кобзар залишив чимало настанов, у яких закликав боротися та не здаватися.
  • Як тернополяни вшановували його пам‘ять — читайте у репортажі «20 хвилин». 

 

Біля пам‘ятника Тарасу Григоровичу Шевченку розташували картини відомого художника з Бережанщини Олега Шупляка. Зазначимо, що і наш Тарас був не лише поетом та громадським діячем, а й живописцем.


Обабіч майоріли синьо-жовті та червоно-чорні прапори. 

Відео дня

Культурно-мистецький захід розпочали з вистави від акторів Тернопільського академічного обласного театру актора і ляльки. Вони показали уривок з життя Кобзаря. А також закликали любити, плекати нашу Україну не лише в моменти радості, а й скруті. 

— Слово Тараса — це правда, віра та надія. У такий неспокійний для України час нам потрібна незламна віра, сила духу Шевченка і його віще слово. Тож, нехай святиться у кожному подиху, помислі ім‘я того, хто як правда і свобода назавжди буде з нами, — каже ведучий заходу. 
 


Лунали й відомі твори Тараса Григоровича, зокрема: «Думи мої, думи мої», «Реве та стогне», «І на оновленій землі….» та інші. А виконував їх відомий тернопільський бандурист та аматорський хор імені Івана Кобилянського. 

Десятки тернополян, які прийшли до пам‘ятника, аби вшанувати пам‘ять Кобзаря та подякувати за боротьбу, за слово схилили голови у молитві. Вони молилися за вічний спокій та живий земний дух великого Кобзаря. 



Наостанок під виконання твору «Реве та стогне» представники влади та інших державних структур поклали квіти до пам‘ятника Кобзарю. 


Нагадаємо, Тарас Шевченко — видатний український поет, прозаїк, драматург, художник, політичний і громадський діяч. Він був людиною універсальних обдарувань та інтересів. Все його життя і творчість були присвячені українському народу. Поет мріяв про ті часи, коли його країна буде незалежною суверенною державою, коли в Україні шануватимуться мова, культура та історія народу, а люди будуть щасливими.

Шевченко — символ волелюбності та нескореності української нації, полум’яний поборник за права і свободи людини, ревний захисник української мови, безстрашний борець проти кріпацтва, «сатрапів» і «лакеїв». 


Ім'я Тараса Шевченка відоме в усьому світі: у багатьох країнах йому встановлені пам'ятники, його твори перекладені на різні мови, його ім'ям в Україні названі навчальні заклади, театри, площі, вулиці та сквери. 

Читайте також:

210 фото з Кобзарем: у Чорткові зафіксували новий рекорд України

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up