Партнер рубрики Події

Коли кохаєш, усе, що робиться в ліжку, робиться правильно

Коли кохаєш, усе, що робиться в ліжку, робиться правильно
Тернопільського поета-пісняра захоплено читають не тільки старше покоління, а й молодь. Сергій Сірий вдало підбирає художні форми, щоб передати красу інтимних стосунків між чоловіком і жінкою. А допомагає йому в цьому кохання, що живе в його серці.

– Рік тому в інтерв’ю журналістам «20 хвилин» ви розповідали про свою творчість. Скажіть, що змінилося за час, що ми не бачилися?
– Життя сприймаю, як рух уперед, що відкриває нові простори. Торік подорожував Європою, набирався вражень. Є одна задумка, над втіленням якої працюю. Існують певні домовленості. Поки не вдаватимусь у деталі. То буде дещо, зав’язане на почуттях, історії та інтригах.
– Разом із працівниками обласної міліції ви презентували дітям «Азбуку безпеки», в якій є ваша пісня. Казково-ляльковий герой «Азбуки…», з вашої легкої руки, отримав імення «Міліцейко». Чи буде продовження серії?
– Творити для дітей – одна насолода, бо тоді сам почуваєшся дитиною. Діти, на відміну від більшості дорослих, вірять у казку. Намагатимуся подарувати їм таку казку ще.


– Еротичну поезію, знаю, почали писати ще в школі. Як зародився задум творити саме в цьому жанрі?
– Грузинський письменник Тенгіз Гудава якось зауважив, що еротика – це смак яблука, яким Єва спокусила Адама. У підлітковому віці в мені жило настільки велике бажання спробувати це «яблуко», хоча б доторкнутися до нього, що готовий був умерти за єдину таку спробу. Ось на світ і з’явився мій перший довершений еротичний вірш «Увійду, як в казку, в тебе».
– Психологи вважають, що інтимну лірику добре писати, коли в особистому житті все погано. Чи ваші дві поетичні збірки обрамлені інтимними невдачами?
– Якщо виходити із цієї логіки, то ті, хто пишуть про кохання – переважно нещасні люди, хто полюбляє писати детективи – потенційні убивці, творці ж романів жахів – приховані маніяки… Звичайно, у періоди особистих невдач у творчих людей є потреба «виплакатися» на папері, але, якщо ти переповнений коханням і щасливий, то про це, повірте, теж хочеться кричати на весь світ. Збірки «Твоє тіло – наркотик» і «Пожежа тіл» з розряду емоційного вибуху. Адже кохання, його пік відкриває перед нами неповторний світ Краси, Насолоди, Пристрасті. До речі, у моїй прозовій книзі «Йар навиворіт, або Кохання в чужому тілі» йдеться і про те, як під час оргазму закохана пара отримує вільний вихід у Космос. Такою великою є сила любовної енергетики.


– На ваш погляд, що таке кохання?
– Здебільшого чоловіки спершу дивляться на жінок як самці. Звичайно, є усталені стандарти жіночої краси. Нині – це осина талія, довгі ноги й великий бюст. Та нерідко, коли зустрічаєшся з носіями тих стандартів, розумієш, що з ними можливий лише секс. Кохання – субстанція зовсім інша. Жінка може й не бути красунею, але, спілкуючись з нею, розумієш, що в ній щось-таки є. Після першої розмови виникає потреба поговорити ще і ще… Приходить почуття закоханості. Просто хочеш бачити цю людину. Чути її голос. Ти поступово стаєш залежним від неї. Вже не можеш обходитися без її присутності. Потреба бачити і чути переростає в потребу торкатися, володіти... Поєднання багатства духовного світу жінки з її тілесними принадами і дає відчуття блаженства. Недаремно побутує вислів, що кохання робить нас пресвітлими богами.
– Ви запевняли, що на творчість вас надихають жінки. А як же дружина? Отже, задивляєтеся на інших?
– Авжеж! Буває, що змінюю усталений напрямок руху, йдучи вулицею за стрункими жіночими ногами. Бо що таке жінка? Частинка природи, яка створена для того, аби нею захоплюватися, милуватися. А чоловік доти чоловік, доки палахкотить у ньому вогонь бажання!
– У вас є вірш «Запах жінки». Слова присвячені якійсь конкретній жінці? («Ми перекинулись з тобою Двома-трьома словами – й тільки. І ти пішла. Однак зі мною Лишився запах. Запах… жінки. Він збуджував мою уяву…»)
– Література – вияв уяви. Однак мусить бути і щось вистраждане. Що ж стосується запаху жінки, то хтось із поетів сказав, що жінка, якщо вона закохана, пахне чоловіком. Я уточнив би: пахне чоловіком, у якого закохана. Закохану жінку можна впізнати одразу: за поведінкою, виразом обличчя і за запахом. А запах жінки – це вже еротика. Головне – знайти свій запах.

Відео дня
>
– Розкажіть про ваше знайомство з дружиною.
– Знайшов її за запахом (сміється – прим. авт.). З дитинства люблю полуниці. Сталося так, що до редакції однієї з газет, у якій працював, зайшла студентка, овіяна полуничним ароматом. Як потім з’ясувалося, вона щойно повернулася із студзагону, який збирав на полях… полуницю. Виходить, полуницею і спокусився.
– Впевнена, що в душі ви – справжній романтик. Скоро День святого Валентина, свято закоханих. Чи освідчуєтеся зараз дружині в коханні?
– Невблаганний час притишує ті високі ноти перших почуттів. Але є інше – близька людина, солона сльоза якої – і моя сльоза, її дзвінкий, веселий сміх – і мій сміх…
– Що порадили б тернополянам подарувати в цей день своїм коханим?

– Себе! Своє кохання! Немає нічого ціннішого на Землі і найприємнішого для людського вуха за одне просте щире слово: «Кохаю…»
– Читачі, особливо молоде покоління, часто порівнюють ваші вірші з «Камасутрою». Ви коли-небудь переглядали цю книгу?
– На мою думку, знання кількості сексуальних поз не замінить щирості і теплоти почуттів. Коли кохаєш, то, за визначенням відомого психолога Ходакова, все, що робиться в ліжку – робиться правильно! Переконаний: у ложе любові повинні лягати не просто два тіла, а два серця, дві споріднені душі, тоді все буде о’кей.


Які неймовірні вчинки робили заради кохання?
– Закохавшись у п’ятнадцять і не знайшовши взаємності, кров’ю написав дівчині вірша та надіслав їй з надією, що все-таки оцінить силу моїх почуттів. Не оцінила. Не їв, не спав, але вижив… Закохався вдруге. Тато з хати після десятої вечора не випускав. Доводилося, як всі засинали, тихцем виходити за поріг квартири і бігти до своєї милої. Одного разу, повернувшись додому серед ночі, двері відімкнути не зміг. Напевно, хтось із батьків зсередини ключем заблокував замок. Вирішив добратися до балкона. Зніс з п’ятого поверху пожежну драбину, але її висоти вистачило лише до другого поверху. Підтягнувся на руках, видряпався на балкон. Його відкрити не вдалося. По дикому винограду, який вився стіною будинку, добрався до вікна кімнати сестри. Через шибку збудив її. Вона відчинила вікно і врятувала мене від татового гніву, його чергових заборон, від маминих сліз... Я добряче ризикував у ролі «верхолаза», але, видно, бажання не втратити, зберегти в таїні своє кохання було моїм ангелом-охоронцем.
– Чомусь так склалося, що еротичну лірику більше пишуть жінки. Як вважаєте, чи можуть чоловіки настільки емоційно передавати свої почуття через поезію?
– Запитання не до мене. Читайте і порівнюйте. Хоча без чоловічого погляду на еротику чого вартий був би жіночий.


– Можливо, порадуєте своїх шанувальників чимось із останніх, ще не надрукованих доробків?
– Будь ласка, ексклюзив для читачів «RIA-плюс» та «20 хвилин»:
***
Кохання скапувало потом
Із розпашілих наших пліч.
Вдихав я спрагло запах плоті…
Так завжди пахне грішна ніч.
Я висікав кресалом шалу
Із тебе іскорки вогню,
Допоки не сточив кресало
Й не запалив в тобі зорю.
Була ти в зорянім польоті,
А я упав тобі до ніг…
Кохання скапувало потом
Із розпашілих пліч моїх.
 

ДОСЬЄ

Народився у Тернополі у сім’ї інтелігентів.
Має молодшу сестру.
Освіта вища.
За спеціальністю - журналіст.
Улюблені фільми: «Здійснюються мрії», «Картина, що ожила» (режисер Сьюзан Зейделман)
Улюблені книжки: «Перелітний камінь» Іманта Зієдоніса та «Осінь за щокою» Василя Слапчука.
Заповітна мрія: щоб світом правили не гроші, а Любов.
 

Наталія БУРЛАКУ

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
21:00 У місті на Тернопільщині відновили дзвін старовинного годинника на ратуші 20:00 На вулиці Батьківського двоє тернополян зробили стихійне сміттєзвалище — як відповідатимуть 19:03 Через обмеження тепер затори: чи ремонтуватимуть аварійний міст біля технічного університету photo_camera 18:25 У Тернополі розшукують молоду жінку Від читача 22:29 Тумба Кварцит 110 18:00 Сенатору США, який має чортківське коріння, присвоїли звання «Почесний громадянин Чорткова» 17:00 У Тернополі презентували інформаційно-координаційну платформу для ВПО 16:00 Поліція розшукує 52-річного тернополянина 15:10 Україна повернула тіла 140 полеглих захисників 14:37 У Тернополі 26-27 квітня ремонтують дороги: перелік адрес 14:03 На Київській зіштовхнулися автівки: постраждала жінка 13:35 Мешканці ОСББ закупили за власні кошти дрони для тернопільських військових 12:51 Близько 500 жителів Тернопільщини отримали щеплення у рамках Всесвітнього тижня імунізації 11:52 У Тернополі запалили свічки пам'яті про жертв Чорнобильської катастрофи 11:35 ДТП на дорозі Тернопіль-Ланівці: травмовані водій та дитина 11:03 «На щиті» повертається до рідного дому солдат Володимир Огородник 10:10 У графік зупинки котелень у Тернополі внесли зміни 09:50 Святковий гастрономічний рай на Великодні свята від мережі магазинів «Смаколик» (новини компаній) 09:30 У Тернополі відбудеться марафон з писанкарства 09:01 26 квітня відключать газ в центрі Тернополя
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up