Коли в цьому році треба переводити годинники і як адаптуватися до зміни часу

Коли в цьому році треба переводити годинники і як адаптуватися до зміни часу
  • Переведення годинників на зимовий час дозволить поспати на годину довше.
  • Усім, хто планує поїздку на поїзді або літаку, варто враховувати цей факт при поїздці на вокзал або аеропорт.
     

Переведення годинників в Україні 2019 року на зимовий час традиційно відбудеться в останню неділю жовтня, повідомляє УНІАН. Головна причина переведення годинників двічі на рік – економія електроенергії.

Коли переводять годинники

В ніч з 26 на 27 жовтня о 4 ранку стрілки годинників потрібно перевести на одну годину назад – на 3:00. Таким чином, переведення годинників на зимовий час дасть можливість поспати довше. Варто відзначити, що сучасні електронні пристрої "навчені" самостійно змінювати час, тому переведення годинників, наприклад, для смартфонів в більшості випадків не актуальне. А от в інших годинах доведеться переходити на зимовий час вручну.

Переведення годинників в Україні

Переведення часу в Україні відбувається двічі на рік - навесні ми переходимо на літній час, а восени - на зимовий. Перехід на літній і зимовий час вперше ввели у Великобританії в 1908 році. Тоді це пояснювали необхідністю економії і більш раціонального розподілу електроенергії протягом доби. Влітку світловий день довший, а восени він зменшується. Починає світлішати набагато пізніше, а темніє раніше, тому додавання години восени і його вилучення навесні порахували доцільним. Хоча через це наш організм відчуває певний стрес.

Відео дня

В СРСР почали переводити стрілки годинника вперше тільки в 1981 році. Після розвалу СРСР, в 1996 році Кабмін ухвалив постанову №509 про те, що переведення часу на зимовий в Україні традиційно пройде в ніч на останню неділю жовтня, тобто 27 жовтня о 04:00 ранку. "Запровадити на території України такий порядок обчислення часу: час другого годинного поясу (київський час) з переведенням щорічно годинникової стрілки в останню неділю березня о 3:00 на 1:00 вперед і в останню неділю жовтня о 4:00 на 1:00 назад", - сказано в постанові.

На адаптацію потрібно два тижні

Експерти кажуть, що перехід на зимовий час люди переносять легше, ніж на літній, але до нового режиму організм звикає все ж досить довго.

Лікарі стверджують, що зміна біоритму негативно впливає на здоров’я людини. На адаптацію необхідно близько 2 тижнів, щоб перелаштуватися на новий ритм. Після переведення стрілок лікарі радять прокидатися за старим часом. Не засиджуватися на роботі допізна та харчуватися повноцінно. Також більше часу перебувати на свіжому повітрі.

У разі переходу на зимовий час можливі погіршення самопочуття, зниження імунітету і порушення сну. Як мінімум один тиждень після переведення годинників більшість українців скаржаться на нездужання, головні болі, стомлюваність і депресивний настрій. Тому за кілька днів до переведення годинників на зимовий час не рекомендується братися за інтенсивні види тренувань.

Медики радять у цілому знизити фізичні навантаження, щоб уникнути перевтоми. Напередодні переведення годинників намагайтеся не затримуватися на роботі, відмовитися від важких видів діяльності. Намагайтеся ці дні до переходу на зимовий час відходити до сну на 15 хвилин пізніше.

Також бажано виключити з раціону жирну їжу та алкоголь, пити більше води і трав'яного чаю.

Як мінімум за годину до сну рекомендується відмовитися від використання гаджетів.

Оскільки восени імунітет ослаблений, варто включити у свій раціон більше овочів і фруктів. У сонячний день рекомендовано гуляти на вулиці хоча б 15 хвилин на день для поповнення запасів вітаміну D.

Також корисними будуть прогулянки перед сном. Тепла ванна, масаж або медитація ввечері знімають напругу, втому, допомагають швидко заснути й прокинутися на наступний день повністю відпочилим.

Скільки це триватиме?

У 2011 році була спроба скасувати перехід на літній-зимовий час. Потім це рішення відхилили через скарги жителів західної України. Передбачалося, що восени 2012 року Україна востаннє переведе час і залишиться у другому часовому поясі. Але Уряд це питання так і не розглядав, тому українці продовжують переводити годинник двічі на рік.

Влітку 2018 року жителі Євросоюзу під час онлайн-голосування підтримали скасування сезонного переведення стрілок годинника, при цьому, більшість з опитаних проголосували за відмову від зимового часу.

Після голосування Єврокомісія запропонувала країнам ЄС в 2019 році відмовитися від сезонного переведення стрілок годинника і в індивідуальному порядку вибрати зимовий або літній час як постійний. Тому, можливо, цього року Україна востаннє переведе стрілки годинника, йдеться в повідомленні УНІАН.

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:20 Поліція розшукує 15-річного хлопця з Чорткова Олександра Мороза 22:00 Дитячу травматологію змінив на артбригаду: історія молодого лікаря-науковця 21:00 У Тернополі прощатимуться із військовослужбовцем Іваном Грицком 20:00 Перетворили пустир на модульне містечко: як переселенці стали стимулом для відбудови Малашівців play_circle_filled Від читача 12:17 Пів мільйона грн компенсацій отримали цьогоріч роботодавці Тернопільщини, які працевлаштували переселенців 19:00 «На щиті» повернувся додому сапер із Теребовлянської громади 18:00 У замку на Тернопільщині організовують толоку 17:00 26-річний тернополянин за 4500 доларів став «батьком» трьох литовських дітей 15:30 Причетному до організації вибухів у Тернополі повідомили про ще одну підозру 15:07 «Афілійований міні-EdCamp Ternopil»: що зібрало у 19 школі майже дві сотні освітян? 14:00 На Тернопільщині мотоцикліст врізався в кам'яну огорожу — є постраждалі 13:30 Патріотична організація «Центурія» проводить набір активної молоді 13:00 На п’ятьох вулицях Тернополя триває поточний ремонт дорожнього покриття 12:33 Кременчанину, який торгував зброєю, повідомили підозру 12:00 На дорогах Тернопільщини вітер повалив понад 20 дерев 11:35 На Тернопільському ставі починається сезон водних прогулянок 11:15 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (новини компаній) 10:45 1 квітня розпочинається нерестова заборона на вилов риби 10:10 На Оболоня пограбували жінку 09:50 Прямий маршрут Прага-Чоп: Укрзалізниця відкриває нові горизонти (на правах реклами)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up