Комікс про Героя Віталія Скакуна видала команда столичного проєкту. Де можна купити?

Комікс про Героя Віталія Скакуна видала команда столичного проєкту. Де можна купити?
  • У Києві презентували першу серію коміксів «Українці. Поступ» – про героїчні вчинки нашої нації у повномасштабній війні.
  • Одна з історій присвячена морпіху Віталію Скакуну, який підірвав Генічеський міст, аби зупинити російську танкову колону.
  • Частину коштів від продажу коміксу передадуть нашим снайперам.

Ідея створення коміксів про справжніх українських героїв, які пройшли важкі випробування і залишились у них людьми, належить музиканту та підприємцю Денису Блощинському. Чоловік заснував ініціативу «Семантичний корпус». Її команда займається стратегічними комунікаціями із Західною Європою та створює наративи, які об’єднують суспільство, розповідають про правдиву ситуацію щодо російського наступу та без перебільшень – героїзм нашого народу.

Спершу серію «Українці. Поступ» хотіли подати у формі друкованих історій та розповісти їх на широкий загал для європейської аудиторії. Однак, під час роботи все перейшло в окремий проєкт, що формує постать українського Героя. Всього автори створили 16 ідей для коміксів. З них 13 на даний момент написані, сім – намальовані командою ілюстраторів. Для першого номеру серії зібрали найрезонансніші ситуації за час війни, які напряму пов’язані із нашими захисниками. Запитуємо у Дениса, за яким принципом обирали персонажів до усіх коміксів.

Ось так виглядає перший випуск серії коміксів від киян

– Ми не планували, щоб це були тільки військові чи волонтери. Ми шукали вчинки. Події, у яких відзначились українці, які підкреслюють національну людяність та героїчність. Хотіли, аби люди, читаючи комікси, усвідомлювали себе частинкою народу, громадянами України. Тому три комікси мають назву «Дух острова Зміїний» і присвячені тому, що там відбувалось у лютому. У них свій набір персонажів. А інші 10 історій – окремі, – каже Денис Блощинський.

Відео дня

Зокрема, ініціатори проєкту у перший випуск додали комікс «Привид Києва» (про любов до неба і до рідної землі), «Бог Війни» про Валерія Залужного (людину честі та розуму, яка очолила наше військо) і про сапера Віталія Скакуна. Описують його, як «маленького винахідника, талановитого юнака, який став справжнім патріотом та героєм своєї країни».

Хочуть познайомитись з рідними Героя

Над коміксом про Захисника родом з Бережан, який пожертвував своїм життя, аби зупинити просування ворога, працювала команда із п’яти осіб. Це Денис Блощинський як автор ідеї, Костянтин Штифурак – автор сценарію, художній керівник проєкту Андрій Соколов, редакторка Катерина Бикова та ілюстраторка Тетяна Омельченко. Цікаво, що творці історії вмістили у ній кілька автобіографічних моментів з життя Віталія – де він навчався, ким був, і про його завдання на Генічеському мості. Все інше художній домисел, який дофантазували.

– Тобто, наш комікс про Віталія – це більше міф на основі вчинку реальної людини. Ми розробляли його приблизно півтора-два тижні. Впринципі, стільки займало створення кожного коміксу, адже над ними працювали кілька паралельних команд, – додає пан Денис.

Чоловік зізнається, що автобіографічні дані про військовика Віталія Скакуна брали з відкритих джерел в Інтернеті. На жаль, не встигли поспілкуватись з його рідними, бо комікс створювали ще у минулому році і мали обмаль часу. Проте, у майбутньому хочуть перевидати «Українці. Поступ» у серйознішому форматі, аби поширити на більшу аудиторію. Всі комікси команда буде допрацьовувати, у тому числі й той, який розповідає про Віталія. Тому вже зараз шукають контакти до матері Героя, щоб показати їй історію про сина та дізнатись її враження.

– Ми хочемо познайомитись і поговорити з близькими морського піхотинця Віталія Скакуна. Нам дуже цікава їхня думка про нашу історію, написану про нього. Звісно, що вона містить в основі наші домисли, тому хотілось би почути від найрідніших людей Захисника зворотній зв’язок, можливо, щось ще підкорегувати для перевидання коміксу, – каже ініціатор проєкту.

Серія коміксів складається із повноколірних мальописів у форматі, наближеному до А4. А загалом перший випуск «Українці. Поступ» містить 54 сторінки. Цікавимось в організатора ініціативи, кому радять читати історію про Віталія Скакуна й інших українських звитяжців. Він пояснює, що вони позиціонують комікси для сімейного читання і для малечі від 8 років.

Гроші від продажу коміксів – для саперів

Загалом до авторського колективу ідеї ввійшли понад 20 учасників. Серед них талановиті сценаристи, копірайтери, графіки, ілюстратори, дизайнери. За словами пана Дениса, творча команда працювала безкоштовно і на волонтерських засадах, адже метою їхньої роботи не є заробіток. Ба більше, із запуском проєкту вирішили, що частину доходу від коміксів інвестуватимуть у випуск наступних тиражів, а решту грошей передадуть для потреб ЗСУ.

– Поки ми не встигли запустити інтернет-магазин із мерчем та іншою продукцією, отримати чи придбати комікс всі охочі можуть після заповнення GOOGLE-форми. Безоплатно отримати видання мають шанс сім’ї захисників України та внутрішньо переміщені особи, які переїхали з півдня або зі сходу через війну, – каже комунікаційниця проєкту Анастасія Вергелес.

Лінк на форму замовлення першого випуску коміксу «Українці. Поступ» додаємо нижче: http://surl.li/fpxlc. Всі інші можуть купити комікс за фіксовану ціну – 500 грн за примірник. Для продажу передбачені лише півтисячі примірників, і тираж швидко закінчується, говорить нам Анастасія. Крім коміксу, ви додатково отримаєте два ексклюзивні плакати формату А3.  

– Близько 50 тисяч гривень з продажів ми передамо на придбання «Рюгера 338» для снайперів у зоні бойових дій під патронатом Юрія Чорноморця. А якщо грошей бракуватиме, то окремо докладемо зусиль разом зі спільнотою, щоб придбати гвинтівку. Решту – 150 тисяч гривень, спрямуємо на випуск наступної серії коміксів зі схожим накладом. Наша команда хоче випустити як мінімум ще два номери серії, – ділиться планами Анастасія Вергелес.

Комікси презентували для громадськості у Києві 15 березня. На завершення питаємо у пана Дениса, чи їздитимуть з презентацією по інших містах. Зокрема, чи прибудуть у Тернопіль.

Фото з презентації коміксового проєкту у столиці

– Ми над цим наразі думаємо, бо у нас залишилось не так багато першого накладу. Будемо друкувати ще один, а тоді, можливо, вирушимо у тур містами. В Тернопіль точно маємо заїхати! – обіцяє Денис Блощинський.

Довідка. Окрім коміксів, команда «Семантичного корпусу» спільно з партнерами відзняли 6 документальних фільмів, описали 90 історій простих українців, які стали справжніми героями у своїх громадах, створили понад 90 фотосесій в окремому проєкті «Міста та їх герої». Презентуватимуть доробки для українців та європейців вже у 2023 році, найближчим часом.

Довідка. Віталій Скакун народився 19 серпня 1996 року у місті Бережани. Закінчив Бережанську загальноосвітню школу №3, Вище професійне училище № 20 у Львові та Національний університет «Львівська політехніка». До ЗСУ Віталій пішов служити за контрактом у 2021 році. Нагадаємо, що саме він перебував у складі підрозділу, котрий одним з перших давав відсіч ворогу на Кримському перешийку. Віталій став добровольцем, який здійснив мінування та підрив автомобільного мосту Генічеськ-Арабатська Стрілка. Хлопець розумів, що йде на ймовірну смерть, але його рішення було непорушним. Військовий героїчно загинув 24 лютого 2022 року під час вибуху. Попрощались з ним 2 березня 2022 року у рідних Бережанах. У морського піхотинця залишилась мама, бабуся і старша сестра. Віталій став першим захисником сучасної російсько-української війни, якому Президент Володимир Зеленський посмертно присвоїв звання Героя України.

Читайте також: Віталік, дитино, як??? Що розповіли у Бережанах про Героя Віталія Скакуна, який підірвав міст разом із собою

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up