Підприємці проти влади: чим закінчилися перемовини з міською радою та чому протест може повторитися

Підприємці проти влади: чим закінчилися перемовини з міською радою та чому протест може повторитися
  • Конфлікт між підприємцями, що орендують кіоски на ринку «Південний» та міською владою, який передували ранкові протести, продовжується.
  • За словами підприємців, влада кроків їм на зустріч не робить. Вони хочуть працювати, але їм не дають.
  • Натомість у міській раді кажуть: мітингувальники хочуть діяти проти закону. Адже дозволу на кіоски вони не мають.

Нагадаємо, 12 листопада підприємці, що орендують кіоски на ринку «Південний», протестували біля міської ради. За їх словами, кіоски хочуть незаконно демонтувати, а це лишить 15 сімей заробітку.

Дружина підприємця Юрія Мельника, який і здає в оренду іншим підприємцям кіоски та орендує землю в міської ради Анна Мельник, розповіла про деталі зустрічі з представниками влади. Вона відбулася після протесту.

Відео дня

«Маємо пять відмов на продовження оренди»

Підприємиця пояснила, що чоловік справно сплачував за оренду землі на ринку навіть під час весняного карантину, коли не працював ніхто.

– Тобто міськрада кошти в нас бере і назад нам на рахунок їх не відсилає, - продовжує жінка. – Договір сервітуту в нас закінчився минулого року, але його не хочуть продовжити. У нас є п’ять відмов. Чому? Не здивуюся, якщо наші кіоски знесуть, а за тиждень на цьому ж місці з'являться МАФи.

Після переговорів з представниками міськради підприємцям повідомили про те, що їх торгові місця розміщені незаконно і зранку 13 листопада їх демонтують.

– Нам радять звертатися в суд, і якщо ми виграємо справу, тоді поставимо назад кіоски, - каже пані Мельник. – Вони думають, що це так само легко, як винести з квартири сумку і поставити посеред вулиці. Але ж ми самі облаштували цю ділянку. Чоловік провів каналізацію, а до появи кіосків там була лише купа щебеню.

«Будуть нові протести»

Під час розмови з представником міської ради адвокат власника кіосків, підприємця Юрія Мельника розповів, що дев'ятого листопада до даних кіосків на ринку "Південний" підійшли невідомі люди, які представилися представниками муніципальної поліції і почали самовільно їх прибирати.

- Без рішення суду їх демонтаж здійснювати не можна, - додав адвокат. - Тому на місце події викликали поліцію. Вона цей факт зафіксувала.

Підприємиця висловила надію, що влада все ж перегляне своє рішення та не буде проводити демонтаж кіосків. В іншому випадку працівники знову будуть змушені вийти на протести.

Що кажуть в міськраді

Ми звернулися за коментарем до іншого учасника конфлікту - міської ради. 

– У 2017 році підприємець Мельник на умовах договору сервітуту отримав земельну ділянку для проходу, проїзду та складування будівельних матеріалів, оскільки основна будівля, де громадянин Мельник здійснює свою підприємницьку діяльність, потребувала ремонту. Даний договір сервітуту закінчився у 2019 році, - пояснила речниця міськради Мар’яна Зварич.

Підприємець використовував ділянку не за цільовим призначенням, оскільки там розміщено тимчасові споруди, у яких здійснювали свою підприємницьку діяльність інші громадяни та сплачували за це кошти Мельнику, пояснили в ТМР.

– Враховуючи використання землі не за цільовим призначенням, у серпні 2020 року виконавчим комітетом Тернопільської міської ради прийнято рішення про демонтаж тимчасових споруд, що там розміщувалися, - додала пані Зварич. –  Підприємцю Мельнику було надано термін для добровільного усунення порушень, проте, станом на 12 листопада, цього не відбулося, а люди й надалі продовжують здійснювати там свою підприємницьку діяльність.

Рішення про демонтаж було предметом судового оскарження, однак суд прийняв рішення на користь виконавчого комітету, визнавши та констатувавши рішення виконкому законним. Підприємці, які здійснювали там свою підприємницьку діяльність, можуть звернутися у міську раду для того, щоб у перспективі отримати інші робочі місця на територіях ринку Тернополя.

 

А кого в цій ситуації підтримуєте ви? Як вважаєте, чи вдасться сторонам досягнути компромісу? Діліться своїми думками в коментарях.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Antio Corupti

    Це попри Шептицького від Збруча (єврошопу) мали бути гаражі, оце так поворот.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
20:00 Перетворили пустир на модульне містечко: як переселенці стали стимулом для відбудови Малашівців play_circle_filled 19:00 «На щиті» повернувся додому сапер із Теребовлянської громади 18:00 У замку на Тернопільщині організовують толоку 17:00 26-річний тернополянин за 4500 доларів став «батьком» трьох литовських дітей Від читача 12:17 Пів мільйона грн компенсацій отримали цьогоріч роботодавці Тернопільщини, які працевлаштували переселенців 15:30 Причетному до організації вибухів у Тернополі повідомили про ще одну підозру 15:07 «Афілійований міні-EdCamp Ternopil»: що зібрало у 19 школі майже дві сотні освітян? 14:00 На Тернопільщині мотоцикліст врізався в кам'яну огорожу — є постраждалі 13:30 Патріотична організація «Центурія» проводить набір активної молоді 13:00 На п’ятьох вулицях Тернополя триває поточний ремонт дорожнього покриття 12:33 Кременчанину, який торгував зброєю, повідомили підозру 12:00 На дорогах Тернопільщини вітер повалив понад 20 дерев 11:35 На Тернопільському ставі починається сезон водних прогулянок 11:15 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (новини компаній) 10:45 1 квітня розпочинається нерестова заборона на вилов риби 10:10 На Оболоня пограбували жінку 09:50 Прямий маршрут Прага-Чоп: Укрзалізниця відкриває нові горизонти (на правах реклами) 09:30 «На щиті» повертається додому захисник Степан Шумило з Лановеччини 08:50 У Тернополі 28 березня на кількох вулицях тимчасово вимкнули електрику 08:00 Сьогодні, 28 березня: яке сьогодні свято та чим цей день запам’ятався в історії
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up