Партнер рубрики Події

Конфлікт через приміщення в церкві. Чи залишаться діти соціально незахищених категорій без школи?

Конфлікт через приміщення в церкві. Чи залишаться діти соціально незахищених категорій без школи?
  • Діти із соціально–спортивної школи ГО «Епіцентр дітям» у Тернополі можуть залишися без приміщення соціально–навчального центру. Релігійна громада, на території якої працювала школа, несподівано вирішила повернути собі приміщення.
  • Журналісти «20 хвилин» дізналися, чому виник конфлікт. Чому церква вирішила розірвати договір з громадською організацією та головне – яка доля соціально незахищених дітей, які навчались у цій школі? Про це у матеріалі. 

До редакції «20 хвилин» звернулися представники громадської організації «Епіцентр дітям» та випускники школи, які шоковані, що їхня ініціатива для дітей під загрозою зникнення. Громадська організація здійснює в Україні проєкт Соціально-спортивної школи фонду «Реал Мадрид» – відомого іспанського футбольного клубу. Однак у травні настоятель церкви попросив звільнити приміщення та розірвати договір про позичку. Тож ми поспілкувалися зі сторонами конфлікту та побували у приміщеннях, через які виникла суперечка.

Вимагають залишити приміщення

Голова громадської організації Ярослав Несторович розповідає – їх проєкт функціонує вже чотири роки у чотирьох регіонах України – Тернопільщина, Хмельниччина, Ірпінь та Київ. Він розрахований на соціально-незахищених категорій населення – діти-сироти, напівсироти, діти воїнів ООС, діти-переселенці із зони бойових дій, з малозабезпечених сімей. Спортивні заняття проходять на базі шкіл. У приміщенні церкви, які хочуть забрати, розташований центральний соціально-навчальний центр для занять для понад 40 дітей. Загалом у Тернополі соціально–спортивну школу відвідує понад 200 дітей.

– Наша організація проводить проект соціально–спортивної школи фонду «Реал Мадрид», – каже керівник. – Цей проєкт розрахованих на соціально незахищених сімей, малозабезпечених. Загалом ми є у чотирьох містах України – Тернопіль, де у нас центральний соціально-навчальний центр, Хмельницька область, Ірпінь та Київ. До справи залучили понад 800 дітей, 40 працівників, а також волонтерів. Іспанський «Реал Мадрид» визнав український проєкт кращим у світі, чим ми пишаємося. Такі школи є і в інших країнах. До нас у вересні приїжджали зірки футбольної команди, представники фонду. Ми виконуємо важливу місію та допомагаємо дітям розвиватися.

Відео дня

Однак 19 травня до керівника організації надійшло повідомлення від пароха церкви, де розташовується соціально-навчальний центр їхнього фонду, що угоду про надання приміщення розривають. Тож громадська організація має звільнити територію церкви.

– Це мене шокувало, починаючи від того, що до цього ніяких розмов з парохом в нас не було, – продовжує Ярослав Несторович. – Ми тут  з 2018 року. Попередній священнослужитель дозволив тут розміститися, сприяв нам, ми уклали договір позички на максимальний термін – 49 років – у  2019 році. Маємо всі документи. Згодом настоятель церкви змінився, і вже новий вирішив розірвати цей договір, виставивши нас за двері.

Пан Ярослав надав редакції копії документів, схеми приміщення, договору позички. Відповідно до повідомлення про розірвання договору парафії, громадська організація разом зі спортивною школою мають звільнити приміщення на початку червня. Однак цього вони робити не збираються.

– Священик, який хоче забрати приміщення, аргументує свої дії тим, що ніби–то вони хочуть розміщувати тут переселенців, – каже пан Несторович. – Але вони це вирішили робити не на початку війни, коли була гостра потреба, а лише в середині травня, коли потік біженців зменшився. Люди вже повертаються з Тернополя до своїх домівок. До того ж, у місті є чимало місць, де надають прихисток переселенцям. А ці приміщення, де розміщений центр нашої організації, не пристосовані для тривалого проживання людей, адже тут навіть немає душу. Мені здається, що вся історія з переселенцями – лише вдалий привід, щоб відібрати приміщення та виставити нас із церкви.

Також голова організації додає – пропонував пароху спільно зайнятися допомогою переселенцям та не розривати договір. Тим паче, почались літні канікули. Однак це, як каже пан Ярослав, священника не влаштовує – він вимагає розірвати договір.

Що у приміщенні

Соціально-навчальний центр громадської організації розташований на другому поверсі церкви святого Василія Великого на вулиці Новий Світ, 14. Журналіст «20 хвилин» побував всередині. 

– Тут проходять заняття з психології, англійської мови, інтелектуальні ігри, різноманітні заняття. Також ми організовуємо різні зустрічі з цікавими людьми. Сюди приходять діти. Коли відбуваються якісь заходи – приїжджають діти і з інших мікрорайонів міста, а не лише ті, хто живуть неподалік, – каже керівник.

Зробити ремонт всередині допомогли місцеві меценати. У це вклали значні кошти, наголошує Ярослав Несторович.

– Ми є громадською організацією і існуємо за кошти благодійників. Це переважно місцеві підприємства. Також нам допомагає і футбольний клуб «Реал Мадрид», – уточнює він.

Крім приміщення, де проходять заняття, кабінету керівника та кімнат з інвентарем, є невелика кухня. Ремонт та облаштування виконували відповідно до вимог фонду «Реал Мадриду».

– Все організувати було дуже складно, адже «Реал Мадрид» має свої вимоги, – розповідає пан Ярослав. – Це певні кольори стін, які саме фото мають висіти, логотипи тощо. Нам спеціально надсилали фото футбольної команди, які мають висіти та піднімати командний дух дітей. Тому це все не так просто. А тепер нас звідси хочуть виставити. Ми не можемо просто взяти і переїхати в інше місце. Вже зверталися і до вищого духовного керівництва, повідомляли про цю проблему і намагалися вирішити питання з парохом церкви, але результату немає. Тож ми звертаємося до громадськості, журналістів, блогерів, щоб привернути увагу до нашої проблеми.   

Шоковані, що школа може зникнути

Ми поспілкувалися з випускниками спортивної школи, які займалися там від її відкриття у 2018 році. Ті шоковані, що склалась така ситуація та сподіваються, що конфлікт вдасться вирішити і діти зможуть навчатися.

– Я навчався у цій школі від її відкриття чотири роки, – каже Ростислав Новосад. – Тут у нас були заняття з англійської, психології, футболу. Ця школа багато нам чого дала. Вона має продовжувати працювати та допомагати дітям.

Дехто завдяки заняттям зміг обрати свій життєвий шлях та визначився, у якому напрямку розвиватися після школи.

– Я була здивована, коли дізналась, що школу можуть закрити, – каже випускниця Христина Поврозник. –  Вона для мене дала дуже багато. Я вступила у педагогічний університет за спеціальністю психологія бізнесу та управління. Те, що ми проходили на першому курсі, практично все я знала, адже ми займалися психологією. Це дало мені підгрунтя, щоб розвиватися далі. Також вивчали англійську мову, що теж дуже важливо. Тобто ця школа – не лише про спорт. Вона дає багато корисного дітям.

Що кажуть у церкві

Ми також звернулися до пароха церкви – о. Василя Савкова, щоб почути позицію парафії. Однак, на жаль, він відмовився надавати коментарі журналісту. Пояснив – їх позиція чітко викладена у повідомленні, яке вони надіслали керівнику громадської організації.

Зокрема йдеться, що в укладеному договорі позички одним з пунктів передбачено право позичкодавця вимагати розірвання договору і повернення наданої частини приміщення у випадках, передбачених чинним законодавством.

Зокрема, парох посилається на Цивільний кодекс України, а саме статтю 834 «Розірвання договору позички». У пункті 1, частини 2 статті йдеться, що позичкодавець має право вимагати розірвання договору і повернення речі у разі, якщо у зв'язку з непередбаченими обставинами річ стала потрібною йому самому.

– У зв'язку з введенням 24 лютого 2022 року воєнного стану в Україні, важкою гуманітарною ситуацією, пов'язаною з війною, непередбачуваною потребою прийняття внутрішньо-переміщених осіб (надання їм нічлігу та харчування), предмет договору (приміщення прим. авт.) потрібний самому позичкодавцю для прийняття і проживання внутрішньо-переміщених осіб, дітей сиріт, які постраждали внаслідок бойових дій, забезпечення їх харчуванням та організації осередку надання гуманітарної допомоги (одяг, засоби гігієни, продукти харчування) потребуючим особам, які залишились без необхідних засобів для життя. Надані у позичку приміщення терміново потрібні позичкодавцю для забезпечення вище згаданих нагальних потреб, а саме для влаштування кухні, приміщень для нічлігу, приміщень для зберігання і роздачі гуманітарної допомоги, – йдеться.

Також у повідомленні вказують, що приміщення майже три місяці не використовувала і сама громадська організація. Однак керівник Ярослав Несторович це спростовує – заняття відбувались, а на сторінках громадської організації регулярно з'являлись фото та відео протягом цього часу.  

Крапку може поставити суд

Вирішити цей спір може суд, якщо парафії та громадській організації не вдасться вирішити конфлікт самостійно, каже адвокат Віталій Вітів.

– Дійсно, законом України передбачено можливість розірвання договору позички, а саме відповідно до п.1 ч.2 статті 834 Цивільного кодексу України. Позичкодавець має право вимагати розірвання договору, якщо у зв'язку з непередбачуваними обставинами річ, у даному випадку приміщення, стала потрібна йому самому. Однак тут необхідно досліджувати, як саме планують використовувати це приміщення та чи дійсно це відповідає вимозі закону, щоб розірвати договір. Це предмет судового дослідження, – наголошує він.

Якщо парафія дійсно має намір допомагати біженцям, вони могли б діяти спільно з громадською організацією, не розриваючи договір – каже адвокат.

– Крапку може поставити лише суд. Тому з позовом можуть звертатися як представники парафії, так і представники громадської організації, якщо їм не вдасться самостійно домовитися. Але хочеться вірити, що крапку поставить спільне рішення парафії і благодійної організації, адже в підсумку вони хочуть допомагати людям, – каже він.

Журналісти «20 хвилин» продовжать стежити за розвитком подій. Наразі спортивна школа не планує покидати приміщення та має намір продовжити працювати.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up