Тернополянка у декреті навчилась готувати пастилу та відкрила власну справу
- Ці солодощі називають чи не найкориснішими у світі смаколиками. Фруктова, запашна і з різними смаками пастила - це ціле мистецтво. А ще - непоганий варіант для бізнесу.
- Про користь солодощів і процес приготування читайте у матеріалі "20 хвилин".
Галина Кіянчук з Тернополя почала займатись виробництвом пастили торік. Зараз жінка перетворила захоплення у непоганий підробіток. Спершу ж пастилу зробила, бо її любить маленька донечка.
- Я кілька разів купила пастилу, дитині дуже сподобалось, і я зрозуміла, що це вітамінна бомба, і що нею легко можна замінити цукерки, які так люблять діти. Тому вирішила, що треба вчитись робити цю смакоту самій, - розповідає жінка. - Спочатку робила лише для себе, потім - почала пригощати друзів, усім сподобалось. Під час карантину створила інтернет-магазин, тож тепер приймаю замовлення.
Як готують пастилу
Пані Галина каже, що процес приготування пастили доволі клопіткий, там досить багато дрібних дій, які затратні у часі.
Спочатку потрібно підготувати фрукти. Традиційна пастила робиться на основі яблучного пюре, деякі види - на основі бананового.
- До пюре додається певний вид ягідного соку. Усе без цукру, натуральне, - продовжує співрозмовниця. - Можна додавати йогурт, горішки. Усе за смаком. Я люблю найпростішу пастилу з малиновим, апельсиновим смаками. Смачна ще йогуртова пастила з горішками, вона ситна тож добре втамовує голод. У мене донечка любить усі види, постійно просить іще. Мене це тішить, бо я розумію, що це корисно.
Приблизно дві години жінка готує фрукти для пюре. Варить його, охолоджує. Далі збиває блендером. Потім додає ягідний сік та пюре.
Жінка каже, що багато уваги приділяє деталям: забирає кісточки з малини та інших ягід, яблука використовує лише певних сортів. Стежить за кольорами та консистенцією.
Чи можна приготувати пастилу без сушки для фруктів?
Зазвичай готову суміш пюре та соку далі переносять у сушку для фруктів. Триває це приблизно шість-вісім годин.
Пастилу можна приготувати і в духовці.
- Я один раз пробувала так готувати, - каже жінка, - але це дуже важко. У хаті жарко, бо духовка має бути привідкрита. Це довго, і пастила не вийде такою ідеальною, як у сушці. Моя знайома якось розповідала, що зробила пастилу в духовці за 30 хвилин. Ну, звісно, можна і так, але тоді вже про збереження вітамінів не може бути мови. Бо пастила виходить запечена.
Коментар дієтолога
"Корисно, лише коли пастила без цукру": Мар'яна Лебідь дієтолог, нутріціолог
- Пастила є корисною, лише, якщо вона без додавання цукру та інших рафінованих та штучних складових: сиропу, меду та інших. Пастила сушиться 8-12 годин. Коли ми говоримо про пастилу - це просто висушений фруктовий сік. Якщо виробники додають цукри - пастила стає солодшою, ніж мала би бути. У такому варіанті користі від неї немає. Це звичайні солодощі, які можна купити і в магазині.
Здебільшого, пастилу роблять на основі яблучного пюре. Додають фрукти. Тому смак різниться, залежно від складу. Пастила має бути не яскравого кольору, бо при обробці сік втрачає колір. І пастила не повинна мати яскравий солодкий смак.
На смак важко здогадатись, чи з цукром пастила або без нього. Тому що у людини, яка постійно споживає багато додаткового цукру, забиті рецептори, і сигнал про солодкий смак слабо доходить до гіпоталамусу.
Пастила - це хороша альтернатива перекусу. Його зручно довго зберігати і мати біля себе. Вона не займає багато місця, не швидко псується.
Стежте за новинами Тернополя у Telegram.
Мирослава Пивовар-Півень
Галя Лебідь reply Мирослава Пивовар-Півень
Мирослава Пивовар-Півень Доброго ранку, пастилу можна замовити за номером телефону 0974560474
Або ж на сторінці
https://instagram.com/pastila_mia?utm_medium=copy_link
Iren Abramets-Vakaliuk
Володя Вакалюк reply Iren Abramets-Vakaliuk
Галя Лебідь
Буду рада бачити вас на нашій сторінці
❤️🙌🥰👇
https://instagram.com/pastila_mia?utm_medium=copy_link
Галина Кульбаба