Партнер рубрики Події

Корупційна справа депутата Деревляного. Суд визнав його винним, але він буде оскаржувати рішення

Корупційна справа депутата Деревляного. Суд визнав його винним, але він буде оскаржувати рішення
  • Правоохоронці склали два протоколи про адміністративні правопорушення, пов’язані з корупцією, на депутата облради. А суд виніс постанову про притягнення його до відповідальності. Мова йде про Василя Деревляного. 
  • «20 хвилин» дізналися деталі справи, а також отримали коментарі і від самого депутата, який вважає справу «політичною».

Депутата облради звинуватили у порушеннях за ч. 1 ст. 172-5 КУпАП — йдеться про порушення встановлених законом обмежень щодо подарунків. Про це 20 березня повідомили на сайті обласної прокуратури. 

— Встановлено, що депутат у травні 2023 року одержав у подарунок дві земельні ділянки, що знаходяться у с. Байківці Тернопільського району, — йдеться у повідомленні. 

«20 хвилин» дізнались, що мова йде про Василя Деревляного. А також з’ясували, це за ділянки, хто і на яких умовах подарував по 8 сотих землі депутату облради. 

Відео дня

 

Що за подарунки?

— Вказані подарунки не відповідають загальновизнаним уявленням про гостинність, вартість кожної ділянки перевищує визначену законом межу, допустиму для отримання подарунка особою, що виконує функції місцевого самоврядування, а дарувальники не є близькими особами депутата, що є порушенням вимог ч. 2 ст. 23 Закону України «Про запобігання корупції», — додають  у прокуратурі. 

Знайомимося із законодавством. Згідно із ч. 2 ст. 23 Закону дозволено отримувати подарунки, які відповідають загальновизнаним уявленням про гостинність, якщо:

  • вартість таких подарунків не перевищує 1 прожитковий мінімум для працездатних осіб, встановлений на день прийняття подарунка, одноразово;
  • сукупна вартість таких подарунків, отриманих від однієї особи (групи осіб) протягом року, не перевищує двох прожиткових мінімумів, встановлених для працездатної особи на 1 січня того року, в якому прийнято подарунки.

Зазначені подарунки дозволено отримувати лише за таких умов:

  • подарунки отримуються не у зв’язку із здійсненням такими особами діяльності, пов’язаної з виконанням функцій держави або місцевого самоврядування;
  • особа, яка дарує, не перебуває в підпорядкуванні особи, якій вона дарує подарунок.

Відповідно до ч. 2 ст. 23 Закону дозволено отримувати:

  • загальнодоступні знижки на товари, послуги, загальнодоступні виграші, призи, премії, бонуси;
  • будь-які подарунки від близьких осіб незалежно від їх вартості.

18 березня Тернопільський міськрайонний суд визнав депутата облради винним та притягнув до адміністративної відповідальності у виді штрафу з конфіскацією земельних ділянок, повідомили в обласній прокуратурі.  

Рішення суду не набрало законної сили і може бути оскарженим в апеляційній інстанції.

Як дізналися журналісти «20 хвилин», Василь Деревляний близько півтора року служив у ЗСУ і не був фізично присутній на сесіях облради, однак депутатства не призупиняв.Та й за нормою ст.5 Закону України «Про статус депутатів місцевих рад» поняття «призупинення» чи «тимчасове припинення» відсутнє, як і у всіх Законах, які регламентують діяльність депутатів місцевих рад чи самих рад.  

 

Що було у суді

Із Реєстру судових рішень «20 хвилин» дізнались, що розгляд справи пана Деревляного почали ще 13 лютого. Однак сам депутат тоді на засідання не прийшов. Його захисниця Людмила Білик заявила клопотання про відкладення судового розгляду в зв’язку з тим, що її підзахисний проходить курс лікування та обстеження у закладі охорони здоров`я, надавши копію довідки. 

На наступному засіданні 18 березня Василь Деревляний був, але провину у корупційному правопорушенні не визнав. 

— Надав письмові пояснення, що за обставинами, які викладені у вказаних протоколах про адміністративне правопорушення не згоден, у його діях, як депутата Тернопільської обласної ради, відсутній склад адміністративного правопорушення, — йдеться у матеріалах справи у Судовому реєстрі. — Майно, яке отримане ним за договорами дарування від 5 та 30 травня, не було одержано за обставинами, визначеними ст.23 Закону України «Про запобігання корупції». У протоколах про адміністративні правопорушення не відображено жодної обставини та не доведено зв’язку на підтвердження того, що одержання подарунку відбулося з виконанням ним функцій держави на посаді, яку він обіймає, що унеможливлює твердження того, що ним було отримано подарунок у зв`язку із виконанням своїх обов`язків за посадою та виключає наявність об'єктивної сторони правопорушення, передбаченого ст.1725 КУпАП і як наслідок виключає самий склад правопорушення. 

Укладені договори дарування, запевняв у суді Василь Деревляний, є удаваними правочинами, оскільки насправді він оплачував дарувальникам грошові кошти за їхні земельні ділянки. Він є близьким другом сім’ї обох, а тому вони домовились про те, що оплату за земельну ділянку він буде проводити частинами, протягом року з дня укладення договору. Оскільки вони є друзями та між ними довірливі відносини, домовленості досягли усно. 

 

Не пам’ятав, що є депутатом?

— Поряд з тим пояснив, що від початку війни перебував на фронті, депутатської діяльності не здійснював, під час укладення договорів дарування не пам'ятав, що є депутатом, — йдеться у Судовому реєстрі. 

Захисниця пана Деревляного Людмила Білик просила суд закрити провадження у справі в зв'язку із відсутністю в діях її підзахисного складу адміністративного правопорушення, пов'язаного з корупцією, передбаченого ч.1 ст.1725 КУпАП.

А прокурор Оксана Яциків підтримала висновки, викладені в протоколах про адміністративні правопорушення, пов’язані з корупцією відносно депутата облради та вважає, що вина останнього у вчиненні правопорушень доведена.

У суді як свідки виступили й обидві дарувальниці. Пояснили, що знайомі з депутатом давно, під час укладення договору дарування земельної ділянки домовились про те, що Василь Деревляний за землю платитиме частинами протягом року. 

У постанові міськрайсуду від 18 березня 2024 року зазначено: 

— Визнати винуватим у вчиненні адміністративних правопорушень, пов`язаних з корупцією, передбачених ч.1 ст.1725 КУпАП, та накласти на нього адміністративне стягнення у виді штрафу в розмірі 100 (сто) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що становить 1700 (одна тисяча сімсот) грн 00 коп. з конфіскацією подарунка:

— земельної ділянки, кадастровий номер 6125280600:02:001:1889, загальною площею 0,08 га, яка розташована у с. Байківці, Тернопільської області;

— земельної ділянки, кадастровий номер 6125280600:02:001:1906, загальною площею 0,08 га, яка розташована у с. Байківці, Тернопільської області.

 

Що відомо про землю і як депутат коментує

Журналісти «20 хвилин» за допомогою даних Держгеокадастру та сервісу Опендатабот, дізналися інформацію про подаровані земельні ділянки депутату. Також визначили їхнє розташування на супутникових знімках місцевості. 

Обидві ділянки дійсно належать пану Деревляному від травня 2023 року. Вони розташовані поряд, а одна з них навіть накладається на проїзд загального користування. На сайті Байковецької громади ми не змогли знайти дані щодо первинного надання ділянок. Але, зважаючи на дані самих кадастрових номерів — 6125280600:02:001:1889 та 6125280600:02:001:1906, первинне речове право на землі оформляли приблизно в один час — уна це вказують кадастрові номери. Поряд з землями — небагато існуючої житлової забудови, а також поля й ділянки з самосівом. Ціна сотки там, згідно з даними dom.ria.com, орієнтовно тисяча доларів, а от в іншій частині селища можуть продавати і за п’ять. 

Журналісти «20 хвилин» поспілкувались із паном Деревляним телефоном. Він запевнив, що апеляція буде, і скаргу вже готує його адвокат. 

— Я був воїном тоді, а не депутатом, — прокоментував Василь Деревляний. — Я ні в кого нічого не крав, це дійсно мої добрі знайомі, які свідчили у суді, що землю мені продали. Просто, доки оплачував частинами, оформили договір дарування. І в суду були всі підстави не приймати цього рішення. Ми однозначно його оскаржуватимемо в апеляції. 

Василь Деревляний каже, що розриватимуть угоди дарування через суд, аби «припинити ці всі наїзди». 

І цю корупційну справу, і обшуки, які у листопаді минулого року у нього проводила поліція, Василь Дерев’яний пов’язує зі створенням обласної спілки воїнів УБД. Політичний слід у його переслідуванні, як запевняє Василь Деревляний, теж є. 


 

Довідка

Постанова у Судовому реєстрі за посиланням https://reyestr.court.gov.ua/Review/117735142

 

Читайте також:

У військових на Тернопільщині поліція шукала зброю, адвокат каже про переслідування. Розповідаємо деталі

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (12)
  • Юрій Самуляк

    Вася знаний хабарник. Скільки пам'ятаю то вічно за ним тягнуться скандали
  • Марі

    Йому вже 60 років, тому більше не воює? Чи як?🤔
  • українка

    не пам'ятав, що є депутатом????

    Ольга reply українка

    Хто ж такого склеротика депутатом обирав?
  • Михайло Черхавський

    dcs

keyboard_arrow_up