Корупційні схеми або узаконять на сесії 24 лютого або ризикують сісти

Корупційні схеми або узаконять на сесії 24 лютого або ризикують сісти

Земельне беззаконня панує в Тернополі з 2011 р. Ділянки давали, де хотіли та скільки хотіли. На сесії міської ради 24 лютого влада хоче узаконити скоєне. Якщо так триватиме далі, то за 10 років усі парки Тернополя можуть зменшитися вдвічі

Останнім часом тернополяни постійно чують про “генеральний план”. Та мало хто знає, що це таке. Як би не пробували перекрутити правду чиновники, варто знати: це — найголовніший документ, який визначає зони, де у місті можна будувати, а де це заборонено. “Зелені зони” у генеральному плані — це парки та сквери. Це — території, які забудовувати не можна.

Тернопіль нещадно ділять

Для прикладу, в 2013 р. міська рада надала будівельному комунальному підприємству 43 сотих зеленої зони у парку ім. Шевченка. На цій ділянці поки що лише громадський туалет. У тому ж році будівельному комунальному підприємству дали 72 сотих зеленої зони біля ТЦ «Орнава». Зараз там уже б’ють сваї. У Старому Парку намагаються виділити будівельному комунальному підприємству 31 соту зеленої зони, разом із майданчиком під військовою технікою. У парку «Національного відродження» всю зелену зону вздовж вулиці 15 Квітня, а це більше 2 гектарів, уже передали комунальним чи приватним структурам під забудову.

Відео дня

Земельне законодавство, містобудівну документацію та правила міські чиновники порушували зухвало, а щоб правоохоронці не помічали цього, «дякували» їм тією ж землею. Як приклад — 35 сотих зеленої зони біля літака в 2013 році дали обласній прокуратурі під будівництво житлового будинку.

Складається враження, ніби Тернопіль хочуть поділити серед будівельників.

Згадайте, навпроти «Співочого поля» виросла багатоповерхівка, а нижче від школи №23 – гаражі. Вже майже п’ять гектарів парку займає «Святотроїцький духовний центр». У Старому парку біля Тернопільської університетської лікарні (в народі – «обласна лікарня») з’явилася багатоповерхівка… У парку Шевченка колишнє кафе «Назарія» переросло у чималий ресторан. Відкусили шмат «Топільче» торговий центр та житловий комплекс біля спортивної школи. Парки «просвічуються» наскрізь. Та декому, вочевидь, мало…

Або пан або тюрма

Щоб вищеперелічені ділянки віддати під забудову, міські очільники та посадовці міськради переступили через закон.

— Головний архітектор Бесага перекладає всю провину за порушення Генерального плану Тернополя при наданні земельних ділянок на міську раду, тобто на депутатів, – каже представник тернопільського ДемАльянсу Денис Милий. — Мовляв, це ж вони так проголосували. Але чиновники замовчують, що саме їхні висновки та рекомендації як відповідних фахівців лягли в основу таких голосувань. Адже депутати міської ради не є фахівцями в галузі містобудування та більшою мірою покладаються на експертів. До прикладу, пан Бесага видав містобудівні умови на ділянку під туалетом в парку Шевченка, вказавши замість «зеленої зони» (згідно Генплану) незрозумілу «територію установ та підприємств обслуговування», увівши таким чином депутатів в оману.

Зараз правоохоронці розслідують кримінальну справу щодо підробки генерального палану та фальшування витягів з нього. Нещодавно з`явилися нові докази цього: листування Тернопільської міської ради та проектної організації, яка розробляла генплан нашого міста. А також графічні матеріали, які показують масштаб фальшування. Схоже, у зловживаннях замішані земельний відділ міської ради, управління архітектури та попередня каденція міської ради. Корупційна схема підпадає під статті «зловживання службовим становищем», «злочинна недбалість», «службове підроблення». А це — роки тюрми.

Саме тому зараз чиниться величезний тиск на депутатів міської ради. Адже лише одне їхнє натискання кнопки «ЗА» під час голосування змін до генплану зможе захистити корупціонерів.

24 лютого на сесії розглядатимуть питання «Внесення змін до містобудівної документації Генерального плану міста Тернополя». Підтримавши ці зміни, народні обранці легалізують злочини та «дерибани» попередніх років.

— Як на мене, то змінами хочуть, зокрема, узаконити ряд незаконно виділених земельних ділянок, на яких ведеться будівництво, — каже голова ГО “Правовий погляд” Андрій Кукурудза. — Зверну увагу також на межу Тернополя. Генплан прийняли у 2010 році, а межі міста у відповідності до нього немає і нині. Можливо, не робили цього в догоду власним інтересам. Через відсутність затвердженої межі міста, Тернопіль позбавлений можливості за рахунок запланованих у Генплані земельних ділянок задовольнити потребу, зокрема, воїнам АТО. При цьому міські чиновники, приховуючи власну бездіяльність у питаннях затвердження межі міста, воїнам відповідають: «вибачте, у нас немає землі» або екзотичніше: «вибачте, у нас землю забрали чиновники обласної адміністрації».

Генплан не обдуриш

Містобудівну документацію — Генеральний план міста — депутати затвердили у серпні 2010 р., ще за каденції міського голови Романа Заставного. Це така собі мапа міста, де чітко позначено, де у нас парки, де сквери, а де ділянки під будову. Генеральний план — головний містобудівний документ, якого потрібно неухильно дотримуватись. Усі похідні документи повинні на 100% виходити з умов цього генплану. Так ось, у єдино вірному, затвердженому документі, УСІ перераховані вище земельні ділянки є зеленими зонами, які не можна було виділяти під будову. Змінювати ці «правила забудови» дозволено лише раз у п’ять років, та й то лише на основі офіційних пропозицій, після громадського обговорення та публічної погоджувальної комісії. Інакше бути не може — це фундаментальний закон.

Проте, у нас пішли іншим, креативним, але протизаконним шляхом.

Нова корупційна «мітла»

Прийшовши до влади наприкінці 2010 р. нова міська влада вирішила не чекати п’ять років аби офіційно та за погодження громади змінити містобудівну документацію. Натомість почала роздавати ділянки там, де не можна. Ймовірно, із наміром пізніше узаконити таке їх надання.

Проте, от халепа: щоразу, коли формують документи на виділення землі, має бути копія тієї ділянки з генерального плану. Але ж, відповідно до чинної містобудівної документації, — там парк! Тому документи просто підмінили.

У 2011 р. міська влада замовила в проектної організації внесення змін, тобто домальовування до вже затвердженого в 2010 р. генплану. Такі собі кілька штрихів — в основному на зелених зонах — перетворивши їх на містобудівній мапі на ділянки під будову. Справжній документ 2010 р. заховали під грифом «для службового доступу». Для загального користування виставили нелегальну, не обговорену з громадою та не затверджену ніким версію 2011 р., яка не має жодної юридичної сили.

Тепер аби замести сліди, легалізувати скоєне та унеможливити розслідування, депутатам пропонують підтримати на сесії міської ради внесення змін до генерального плану Тернополя. Але за основу для змін підсовують нелегальну, підмальовану копію 2011 р.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (2)
  • Andriko Shkula

    Забудованого вже не врятуєш, але:

    43 сотих зеленої зони у парку ім. Шевченка де громадський туалет.

    72 сотих зеленої зони біля ТЦ «Орнава».

    30 сотих У Старому Парку намагаються (де майданчик під військовою технікою та зелена зона поряд)

    2 з лишком гектари У парку «Національного відродження» (майже вся зелена зону вздовж вулиці 15 Квітня.

    35 сотих зеленої зони біля літака (для будови обласній прокуратурі).

    ще можна врятувати. Але в змінах це вже "будмайданчики"... Голосувати за таке - злосчин проти громади.

    Stels reply Andriko Shkula

    Або тернополяни наводять порядок, або живуть в гадючнику...
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
08:00 У Тернополі відновлюють футбольні матчі з вболівальниками 22:20 Поліція розшукує 15-річного хлопця з Чорткова Олександра Мороза 22:00 Дитячу травматологію змінив на артбригаду: історія молодого лікаря-науковця 21:00 У Тернополі прощатимуться із військовослужбовцем Іваном Грицком Від читача 12:17 Пів мільйона грн компенсацій отримали цьогоріч роботодавці Тернопільщини, які працевлаштували переселенців 20:00 Перетворили пустир на модульне містечко: як переселенці стали стимулом для відбудови Малашівців play_circle_filled 19:00 «На щиті» повернувся додому сапер із Теребовлянської громади 18:00 У замку на Тернопільщині організовують толоку 17:00 26-річний тернополянин за 4500 доларів став «батьком» трьох литовських дітей 15:30 Причетному до організації вибухів у Тернополі повідомили про ще одну підозру 15:07 «Афілійований міні-EdCamp Ternopil»: що зібрало у 19 школі майже дві сотні освітян? 14:00 На Тернопільщині мотоцикліст врізався в кам'яну огорожу — є постраждалі 13:30 Патріотична організація «Центурія» проводить набір активної молоді 13:00 На п’ятьох вулицях Тернополя триває поточний ремонт дорожнього покриття 12:33 Кременчанину, який торгував зброєю, повідомили підозру 12:00 На дорогах Тернопільщини вітер повалив понад 20 дерев 11:35 На Тернопільському ставі починається сезон водних прогулянок 11:15 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (новини компаній) 10:45 1 квітня розпочинається нерестова заборона на вилов риби 10:10 На Оболоня пограбували жінку
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up