Партнер рубрики Події

Котельня на Купчинського заважає нормально дихати і спати, скаржаться тернополяни

Котельня на Купчинського заважає нормально дихати і спати, скаржаться тернополяни

Із шумом, гамом і суперечками відбулася позапланова перевірка торф'яної котельні на Купчинського екологами. Люди запідозрили, що на котельні до приїзду Держекоінспекції підготувалися, і порушень фахівці відомства не знайдуть

 

Сажа на вікнах, шум на вулиці та сморід стали причиною колективного звернення мешканців з вул. Купчинського до Держекоінспекції. Люди впевнені, що саме робота торф'яного котла у котельні на Купчинського,14-А створює їм незручності та псує здоров'я.

Відтак разом із працівниками Держекоінспекції і директором ТОВ “Тернопільтепло” навідались у котельню під час позапланової перевірки Держекоінспекції та спостерігали за їхньою роботою. Час від часу між мешканцями та директором ТОВ “Тернопільтепло” Андрієм Дмитрашем виникали суперечки. Адже чоловік заявляв, що торф'яна котельня працює без порушень, а люди — просто кимось накручені.

Також виникали суперечки з оператором котельні на Купчинського, який збирався випровадити усіх сторонніх із приміщення, мовляв, він через "делегацію" втратить роботу. На захист став той же директор ТОВ, мовляв, нехай люди залишаються на території, бо йому треба, щоб вони побачили роботу котельні зсередини. Втім, основну увагу люди приділили перевіряючим.

Відео дня

Що шукають і як карають

- На території котельні на Купчинського, 14-А експлуатують газові котли, і також на уже орендованій території котельні знаходиться один котел, який працює на торф'яній крихті і перебуває на балансі “Тернопільтепло”, - каже державний інспектор з охорони навколишнього середовища Держекоінспекції в Тернопільській області Олена Сидорук. - Дана котельня здійснює свої викиди на підставі дозволу на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря, виданого у 2018. Наразі ми проводимо заміри, чи є перевищення показників забруднюючих речовин.

Якщо фахівці виявлять понаднормові викиди, то порушника притягуватимуть до відповідальності за ст. 78 Адмінкодексу “Порушення порядку здійснення викиду забруднюючих речовин в атмосферу або впливу на неї фізичних та біологічних факторів” додають фахівці інспекції. Максимальне покарання за цією статтею для посадових осіб — штраф, розміром 5-8 неоподаткових мінімумів (85-136 грн). Цей факт, кажуть мешканці, сам по собі викликає сміх.

Чи є перевищення у викидах, фахівці зможуть сказати орієнтовно за тиждень. Однак деякі їхні твердження уже обурили людей.

- Є певний норматив, скільки труба котельні повинна викидати забруднюючих речовин певної концентрації, - каже начальник відділу інструментально-лабораторного контролю Державної екологічної інспекції у Тернопільській області Руслана Павлишина. - Ми проводили відбір проб цих речовин, і потім на місці будемо відпрацьовувати результати, порівнювати ту концентрацію отриману із нормативами. Результати будуть десь через тиждень, бо там багато математичних розрахунків. Але, наголошую, ми міряємо тільки у трубі, тобто перевіряємо концентрацію шкідливих речовин у газоході. Ми не міряємо концентрації на прилеглій території, так написано у наших повноваженнях.

Останнє твердження обурило мешканців, присутніх під час перевірки. Мовляв, якщо фахівці Держекоіснпекції не можуть сказати, чи впливає котельня на повітря, яким дихають вони на своїх подвір'ях, то хто тоді взагалі може це сказати.

- Нашою владою розподілено вплив на здоров'я населення і вплив на тварин, дерев, - спробувала пояснити пані Павлишина. - Те, що стосується здоров'я, це належить до повноважень санстанції, що зараз входить до складу Держпродспоживслужби.

- Це знаєте, якась байка, - обурились люди. - Ти приходиш до одних, вони відсилають тебе до других, ти приходиш до третіх, вони відсилають тебе до інших. Я не можу дихати в дворі, я не можу тут гуляти із своєю дитиною, я звертаюсь в екологію. Куди мені ще звертатись?

Мешканці запевнили, що також зверталися в Держпродспоживслужбу. Звідти отримали відписки: ваші скарги направлені до міськради для створення комісії та всебічного вивчення питання, а про результати вам повідомимо.

Котельня працювала тихо

Обурили мешканців і результати деяких замірів фахівців Держекоінспекції, на основі яких надалі робитимуть розрахунки. Приміром, спеціалісти наміряли нульовий рівень сірки при спалювання торфу, що, за словами мешканців, апріорі не правда. Оскільки ще із шкільного підручника відомо, що бодай мінімум, але виділяється.

- Ми спостерігали за зняттям показників. Деякі заміри здивували. Зокрема, відсутність сірки. Окрім показників, здивувала й відсутність шуму раптово, - каже активіст та мешканець одного із сусідніх до котельні будинків Ігор Котляр. - Йдеться про шум зовнішній. Він зараз не такий, як є насправді. Зараз і диму нема, і шуму нема. Тому є підозра про те, що були зроблені певні маніпуляції до приїзду інспекторів. А тому ці дані, які вони знімуть, можуть не відповідати тому, що є за фактом.

Про підготовку працівників котельні до приїзду інспекторів говорить, за словами мешканців, і ряд інших факторів. Зокрема, прибирання території, заміна брудних мішків з-під торфу.

- Ми тут живемо. Ми щодня бачимо, скільки машин приїжджає. Бачимо, що відбувається на території. Бачимо, у яких мішках виносять відходи, - кажуть люди. - А сьогодні прибрано, мішки чисті, шуму нема. То що ж це за така перевірка, якщо до неї можна завчасно підготуватися?

Втім, якими б результати перевірки не виявилися, люди не збираються опускати руки. Будуть далі скаржитися, судитися, мітингувати і навіть вдаватися до радикальніших заходів. Люди переконані, що ряд контролюючих інстанцій та органів просто грають під дудку міської влади, яка є зацікавленою у торф'яному питанні і не бачать жодних порушень на торф'яних котельнях.

- Ми глянули, в якому стані котельня із середини, - додає чоловік. - Тут багато пилюки, шум великий, працівники ходять всередині без засобів захисту. Лише за годину перебування в середині, усі присутні відчували першіння в горлі. Тобто тут - непочатий край роботи для інспекцій. Будемо звертатись туди, бо так не може бути.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (2)
  • Діонісій

    є така котельня на Просвіти, працює другий рік, а може і третій, все нормально.

    Felix Dzusenko reply Діонісій

    нехера не нормально сморід жах всю ніч вікна відкрити не можна  і в 9  вечора такий шум шо літак розгоняється
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
19:00 У Кременецькому районі в результаті займання авто загинув 36-річний чоловік 18:42 У Тернополі збили 17-річного мотоцикліста: хлопця госпіталізували 18:00 Відбудеться зустріч з бойовим командиром із відомого батальйону «Вовки Да Вінчі» Олександром Ябчанкою 17:15 Не стало воїна з Тернопільщини Володимира Леськіва Від читача 17:01 Багаторічна співпраця ОЦЗ з газетою «Вільне життя» 17:00 Магазини побутової та цифрової техніки: Все для Вашого дому та офісу (партнерський проєкт) 16:30 На вулицях міста відновлюють дорожню розмітку на пішохідних переходах photo_camera 15:30 Куди піти, що подивитися у Тернополі 25-28 квітня 14:40 На Театральному майдані працює вакциальнький автобус: від яких хвороб можна щепитися photo_camera 14:00 Суд звільнив від покарання чоловіка, який ухилився від призову, бо він добровільно пішов служити у ЗСУ 13:32 У Страсну П'ятницю в Зарваниці відбудеться Хресна дорога 13:03 З квітами, прикрасами та стрічками: скільки коштують вербові букети на ринках Тернополя photo_camera 12:15 Помер колишній головний тренер тернопільської «Ниви» 11:35 У Тернополі збільшили кількість тролейбусів та автобусів до кладовищ на Великодні свята 11:00 За забиття брата до смерті обвинувачують чоловіка з Тернопільського району 10:15 На два дні перекриють рух транспорту на Гайовій 09:50 У списку — понад 20 адрес: що відремонтують цього року в житловому фонді Тернополя 09:05 Студентка з Тернополя перемогла на чемпіонаті України з боксу 08:00 НБУ знижує офіційний курс долара 22:00 У Катедрі організовують благодійний збір на автомобіль швидкої допомоги для ЗСУ
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up